Bankgarantie hypotheek of waarborgsom
Bankgarantie hypotheek of waarborgsom en hoe werkt het
Als je een huis koopt komt er in je koopovereenkomst bijna altijd een bankgarantie of waarborgsom in te staan. Wat is dat? En waarom moet je die waarborgsom storten of bankgarantie voor je hypotheek stellen?
We krijgen vaak de vraag hoe werkt een bankgarantie en waarom een bankgarantie gesteld moet worden.
Verschil bankgarantie en waarborgsom
Volgens Wikipedia is een bankgarantie een contract waarin een bank onvoorwaardelijk garandeert om een bedrag aan de begunstigde te betalen, indien hij daarop aanspraak maakt.
Daaruit blijken 2 dingen, het is een garantie en de begunstigde moet er aanspraak op maken.
We hebben het vaak over een bankgarantie of een waarborgsom. Beide doen hetzelfde, maar de waarborgsom stort je zelf bij de notaris op zijn zogenaamde derdenrekening en de bankgarantie wordt als het ware door je hypotheekbank voor je gereserveerd. Het gaat bij het kopen van huizen dan altijd over een waarborgsom of bankgarantie van 10% van de koopsom.
Een bankgarantie kost geld, flink wat, namelijk 1% van het garantiebedrag, dus dat is zo een paar honderd euro en een waarborgsom kost niets, hoogstens wat administratiekosten bij de notaris en natuurlijk wat rente, maar die is niet erg hoog op het moment.
Je hypotheekadviseur kan ook een losse bankgarantie voor je aanvragen, zo’n goedkope bankgarantie is wat voordeliger.
Maar heb je genoeg op de bank? Dan zou ik aanbevelen om een waarborgsom bij de notaris te storten, zeker nu de spaarrente zo laag is.
Waarborgsom terugkrijgen
Wanneer krijg je je waarborgsom terug? Eigenlijk niet, als alles goed gaat, want het is dan ook gelijk de aanbetaling van het huis. Financier je het hele bedrag, dan betaal je uit de waarborgsom de koperskosten en krijg je de rest terug van de notaris als het huis is overgedragen.
Wat is het nut van een waarborgsom
Waarom is die waarborgsom dan nodig?
Die is nodig om de verkoper te beschermen voor het geval je op het laatste moment van de koop zou afzien. Dus zonder geldige reden. Waarschijnlijk is de reden om er van af te zien voor jou volstrekt duidelijk, je hebt een contract met de verkoper en dat wil je verbreken, of op zijn minst uitstellen of veranderen. Eigenlijk in het nadeel van de verkoper dus.
Nadat het financieringsvoorbehoud voorbij is duurt het soms nog maanden voor de overdracht. De verkoper gaat al van alles regelen, andere woonruimte, afspraken met verhuizers en andere dienstverleners. Als jij dan een paar weken van tevoren de koop afzegt of opschuift heeft de verkoper een probleem en daar is die garantie dan voor.
Zo krijgt hij toch een deel van zijn kosten vergoed en kan hij ook de makelaar weer betalen voor het eventueel opnieuw te koop zetten van zijn huis.
Is je contract dan verbroken op het moment dat jij die 10% betaalt? Helaas hoeft dat niet zo te zijn. De koper kan van je eisen dat je toch aan het contract gebonden blijft. Daarover ga ik je informeren in een andere video die ik zal noemen: Hoe kom je van de koop van een huis af.
Waarom waarborgsom of bankgarantie door de koper en niet door de verkoper
We krijgen ook wel eens de vraag waarom de verkoper dan geen waarborgsom hoeft te storten, dus over en weer. Die vraag is gemakkelijk te beantwoorden. De verkoper loopt een veel groter risico dan jij als koper.
Daarbij weet een verkoper eigenlijk niets van je financiële situatie. Hij weet uiteindelijk alleen of de financiering doorgaat. Maar misschien speelt er wel van alles op de achtergrond bij jou als koper wat de verkoper natuurlijk niet weet. Zeker met de nieuwe privacywetgeving hoef jij als koper eigenlijk maar heel weinig prijs te geven over jou en je situatie.
Van de verkoper is voor jou al duidelijk dat hij een eigen huis heeft en dat hij te goeder trouw dit huis verkoopt. Daarvoor staat het huis te koop bij een makelaar. Dus je hoeft je als koper veel minder zorgen te maken over de verkoper dan omgekeerd.
Daarbij kun je alle zaken waarvoor je kosten gaat maken regelen wanneer het je uitkomt en is de verkoper afhankelijk van de opleveringsdatum v.w.b. zijn nieuwe huisvesting.
Ook in gebreke bij niet betalen waarborgsom of tijdig stellen bankgarantie
Moet je dan altijd de volle 10% dokken? In principe wel, zo staat het in het contract. 8 Dagen na de datum van de afspraak, kan het zijn dat op de afgesproken datum geen bankgarantie of waarborgsom is geregeld, of dat de leveringsdatum niet wordt nagekomen. Dan ben je in gebreke en ben je boeteplichtig.
Een koopvereenkomst voor een huis is een serieus contract, dat merk je nu wel toch?
Maar, alles valt en staat met communicatie. Als het huis een paar dagen later wordt overgedragen dan afgesproken en je regelt dit tijdig met de verkoper via zijn makelaar betaal je hoogstens de dagrente en misschien wat aan gemeentebelastingen voor het aantal dagen van de vertraging.
Gaat het feest helemaal niet door en ben je boeteplichtig, dan slaagt soms nog een beroep op matiging van de boete. Maar daarvoor moet je naar de rechter of begin je met je rechtsbijstand. Soms lukt dat, maar dat is niet altijd gezegd.
Waarborgsom terugkrijgen bij reële ontbinding
Kan je je waarborgsom terugkrijgen als de koop om een goede reden niet doorgaat? Jazeker. Meestal is dat een financieringsvoorbehoud of een keuring, of bijvoorbeeld het niet verkopen van het eigen huis binnen een afgesproken tijd. Het contract wordt ontbonden en je krijgt je geld terug.
De bankgarantie vervalt dan ook, maar de kosten daarvan krijg je niet terug, de garantietaak van de bank is er tenslotte geweest.
Weet dus waar je aan begint als je een koopovereenkomst tekent. In de volksmond hebben we het over een voorlopige koopovereenkomst, maar als de bedenktijd en voorbehoudsdata voorbij zijn is er niets voorlopigs meer aan.
Leuk huis gezien? Vraag het aankooprapport aan
Je ontvangt een rapport van 8 pagina's met de volgende gegevens:
- Adres en hoofdfoto van het huis
- Woningdetails: bouwjaar, woonoppervlak, perceeloppervlak, laatst bekende koopsom, datum laatst bekende transactie en energielabel
- Foto's en ligging van de woning
- Referentiewoningen
- Marktanalyse: gemiddelde verkooptijd, gemiddelde transactieprijs, gemiddeld afwijking van de vraagprijs, prijsontwikkeling afgelopen jaar, hoeveel woningen boven de vraagprijs verkocht
- Waardebepaling: modelwaarde, referentiewaarde
- Vergelijkbaar aanbod
- Bestel direct je aankooprapport