De 3 dagen bedenktijd bij een huis kopen of verkopen
Je hoort het vaak de 3 dagen bedenktijd bij het kopen van een huis. Wat is het, wanneer is de bedenktijd geldig en hoe werkt het?
Wil je de video bekijken?
Wettelijke bedenktijd woning
In 2003 is er een nieuwe wet gekomen. De wet koop onroerende zaken. Die was nodig om de particulier te beschermen tegen overhaaste beslissingen in de oververhitte woningmarkt van toen. Behalve de bedenktijd werden er nog meer zaken in die wet geregeld, waaronder o.a. het schriftelijkheidsvereiste. Dus een mondelinge koop telde vanaf dat moment niet meer. Toen de wet er eindelijk was, was de markt al weer afgekoeld, maar de bedenktijd is gebleven. En dat is maar goed ook, want nu zitten we weer in een markt die we gerust gloeiend mogen noemen…
De wet is bedacht voor de bescherming van de particuliere koper. Dus koop je zakelijk als belegger? Dan geldt de bedenktijd niet en dan geldt ook het schriftelijkheidsvereiste eigenlijk niet. Dat ligt nog iets genuanceerder allemaal, want koop je een vakantiewoning als particulier, dan geldt alles weer alsof je een eigen woning koopt. Dus schriftelijk en bedenktijd.
Hoe werkt de bedenktijd? Het 3 dagen bedenktijd schema
Je koopt dus als particulier een huis en daarvoor tekenen jullie de koopovereenkomst als koper en verkoper.
Zodra jij als koper een exemplaar van de volledig getekende overeenkomst hebt ontvangen, dus door verkopers en kopers ondertekend en gedateerd, dan teken jij het ontvangstbewijs en gaat de bedenktijd in.
Die begint de volgende dag, dat kan iedere dag van de week zijn. De bedenktijd duurt vervolgens 3 volle dagen, dus op de 3e dag om 12u ’s nachts zit je eraan vast als je niets meer hebt laten weten.
De bedenktijd kan op iedere dag beginnen, maar niet op iedere dag eindigen. Hij mag bijvoorbeeld niet eindigen in het weekend en ook niet op erkende feestdagen. Behoorlijk vaak duurt de bedenktijd dus langer dan 3 dagen. Vaak worden zogenaamde tussendagen, dus bijvoorbeeld 24 december of 31 december, of de dag tussen Hemelvaart en het weekend ook gelijk gesteld met erkende feestdagen, dat verschilt per jaar, dus iedere keer in die tijd even opletten.
Daarnaast moeten er ook minstens 2 van de 3 dagen geen zaterdag, zondag of feestdag zijn. Dus een heel paasweekend of pinksterweekend telt voor 1 dag.
Soms 5 of 6 dagen bedenktijd
Feestdagen die zweven, zoals kerst en nieuwjaarsdag, kunnen er dus voor zorgen dat je niet 3, maar soms 5 of 6 dagen bedenktijd hebt.
Bedenktijd, hoe kom je eraf... alleen de koper is beschermd
Tijdens de bedenktijd ben je als koper de enige die van de koopovereenkomst af kan. Dat kan met een telefoontje of whatsappje, maar beter is om dit via mail met ontvangstbevestiging te doen.
De verkoper is vanaf de ondertekening niet meer vrij om te bewegen, die zit dus aan je vast.
Samen andere bedenktijd regelen - goed opnemen in de koopovereenkomst
Kan je andere afspraken maken over de bedenktijd? Ja, dat kan, korter maken mag niet, langer maken wel en je kunt als verkoper eventueel ook bij de koper bedingen, dat je ook bedenktijd krijgt. In al die aparte gevallen moeten jullie het er als koper en verkoper samen over eens raken en dat ook opnemen in de koopovereenkomst.
Spreek je niets af, dan gaat de bedenktijd wettelijk in, hij staat wel in de koopakte voor de duidelijkheid, maar ook al zou je dit vergeten, dan is de bedenktijd er nog van rechtswege als de koper het huis koopt als particulier.
De bedenktijd geldt zoals ik hiervoor al aangaf ook voor de koop van je vakantiehuis, maar weer niet voor bouwgrond.
Wil je meer weten over het kopen van een huis of andere zaken? We plaatsen ieder week op donderdag video’s op ons Youtubekanaal. Abonneer je op ons YouTubekanaal en klik op de bel, dan krijg je steeds een bericht als er een nieuwe video is.
Ga je je eerste huis kopen? Kijk hier dan naar de STARTERTIPS
Download de GRATIS VERHUISCHECKLIST