De NVM Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2020
14 april 2020 
4 min. leestijd

De NVM Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2020

De NVM  woningmarktcijfers 1e kwartaal 2020 zijn uit

Veel te weinig nieuwbouw geeft grote zorgen

Afgelopen kwartaal zijn er door NVM makelaars ruim 32.000 bestaande woningen verkocht, dat is iets minder dan een jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs is gestegen met 9,6% naar € 326.000,-. Op deze cijfers had de coronacrisis nog geen invloed, die begon pas in maart.

Aanbod wordt krapper zowel nieuwbouw als bestaande bouw

Er staan op dit moment 10% minder nieuwbouwwoningen te koop dan vorig kwartaal. Verwacht wordt dat de nieuwbouw de komende 2 jaar als gevolg van de coronacrisis nog eens 20% terugvalt.

De NVM roept de gemeenten dringend op om waar mogelijk vergunningen uit te geven om een catastrofe te voorkomen.

“Woningverkopen maken pas op de plaats, volgend jaar nog minder”, riepen we in het 4e kwartaal en dat is helaas de waarheid geworden.  Er staan nog maar 30.200 huizen te koop. Voor zulke lage aantallen moeten we 20 jaar terug. Ook dat had in het 1e kwartaal nog niets met corona te maken, maar met het eenvoudige feit dat er geen keuze is en iedereen op iedereen wacht. De krapte-indicator staat op 2,8 en ook dat is historisch laag.

De NVM heeft een marktaandeel van ongeveer 70%, dus het totaal aantal verkochte woningen in het 1e kwartaal 2020 ligt op ongeveer 45.000 stuks.

Invloed coronavirus op de woningmarkt

In maart is er nog weinig merkbaar voor wat betreft invloed van het coronavirus op de woningmarkt. Er zijn weinig verkopen teruggetrokken. De laatste week maart steeg het aantal verkochte woningen zelfs nog met 4% t.o.v. de week ervoor.

In het algemeen zijn er minder en kwalitatief betere kijkers voor de te koop staande huizen. Dus met minder bezichtigingen hetzelfde effect. Veel mensen behouden gelukkig nog hun baan en een stabiel inkomen, vooral door de vooruitstrevende wijze waarop onze overheid de beperkende maatregelen heeft ingevoerd.

De krapte en de enorme vraag verdwijnen niet binnen een korte periode.

De verwachting is wel dat het aanbod de komende periode, dus voor korte termijn, nog toeneemt omdat mensen die een ander huis op het oog hebben of al gekocht hebben graag alvast zekerheid over de verkoop van hun eigen huis willen. Een iets ruimer aanbod geeft dan minder stress bij het onderhandelen en dat is voor alle partijen beter.

Luister naar mijn podcast: Gaan de prijzen stijgen of dalen?

Nieuwbouw duur

Een nieuwbouwwoning is in een jaar gemiddeld 14% duurder geworden en kost nu € 400.000,-.

Van groot belang is wel dat alle betrokken overheden, projectontwikkelaars en financierders vertrouwen blijven houden en blijven investeren in betaalbare nieuwbouw.

Meten is weten

Begin met inzicht in de actuele cijfers. Wil je precies weten hoe het zit in het land of in jouw gemeente? Vraag dan hieronder de overzichten aan!

Gratis downloads van de NVM Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2020

Vraag ze nu vrijblijvend aan en blijf op de hoogte!

Gratis het actuele overzicht van de woningmarkt in jouw gemeente:

kwartaalcijfers NVM bron NVM

Gratis de marktanalyse van de Nederlandse woningmarkt, download de NVM woningmarktcijfers 2020 1e kwartaal

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij jou bij de beslissing over de koop of verkoop van je huis.

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of ons contacten via Messenger

Digimakelaars contact Messenger

Op de hoogte van alle nieuws rondom je huis? Volg ons op YouTube

Youtubekanaal Digimakelaars

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen