De NVM Woningmarktcijfers 2019 – 4e kwartaal en het hele jaar
14 januari 2020 
4 min. leestijd

De NVM Woningmarktcijfers 2019 – 4e kwartaal en het hele jaar

De NVM  woningmarktcijfers 2019 van het 4e kwartaal en van het hele jaar

Afgelopen kwartaal zijn er door NVM makelaars ruim 40.000 woningen verkocht. Dat is 100 meer dan vorig jaar het laatste kwartaal en 4000 meer dan het 3e kwartaal.

Woningverkopen maken pas op de plaats, volgend jaar nog minder

Over het hele jaar genomen zijn de door NVM makelaars verkochte aantallen ongeveer even hoog als vorig jaar, namelijk 149.000.

De NVM heeft een marktaandeel van ongeveer 70%, dus het toaal aantal verkochte woningen in 2019 bedraagt ongeveer 212.000 stuks.

In de prijsklasse tot € 200.000 is er een sterke daling, terwijl tussen € 300.000 en € 500.000 juist een toename te zien is van zo’n 20%. Boven de € 500.000,- is de stijging zelfs 25% en meer.

Dat is niet verwonderlijk: Het aantal vrijstaande woning maakt een steeds groter deel uit van de te koop staande woningvoorraad. De goedkope woningen worden in grote aantallen uit de markt gehaald door beleggers. Hoog tijd dat de regering daar iets aan gaat doen.

Overal stijgen de prijzen. Appartementen stijgen al jaren harder dan tussenwoningen en zijn inmiddels ongeveer even duur.

Er zijn het afgelopen jaar weer minder huizen in de verkoop gekomen. Er wordt meer oude voorraad verkocht en aangezien de nieuwbouw blijft steken en er het afgelopen jaar slechts 56000 bouwvergunningen zijn afgegeven is de conclusie dat de krapte komend jaar alleen maar toeneemt.

Ook worden nieuwbouwwoningen steeds duurder, op dit moment al gemiddeld € 388.000,-. Ter vergelijking, een gemiddelde bestaande koopwoning is verkocht voor € 326.000,-. De voorraad te koop staande bestaande woningen heeft een gemiddelde prijs van € 454.000,-. Zoals gezegd een groot deel vrijstaand.

De hoge nieuwbouwprijs ontstaat door een mix van dure materialen, dure arbeid en strenge regelgeving. Dan hebben we nog een hoge opslag van de ontwikkelaars en bouwers, die er, zoals iedere ondernemer, ook brood in zien als er tientallen mensen voor een huis staan te trappelen. De marktwerking ten top, maar alles bij elkaar een zeer ongewenste situatie. Een situatie die op langere termijn ook onhoudbaar is.

Daarbij gooit de stikstof- en pfas problematiek roet in het eten waardoor het beoogde bouwvolume niet wordt gehaald.

Afgelopen jaar zijn er 6% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in 2018

Wonigmarktcijfers NVM Digimakelaars huis verkopen

De lage rente blijft volgens alle berichten nog wel even in stand, waardoor de hoge huizenprijzen uiteindelijk toch iets minder pijn doen in de portemonnee. Maar starters  en mensen die in de lagere prijsklasse tot € 260.000,- zoeken hebben op dit moment nog maar de keuze uit 2 woningen als ze gaan zoeken.

Alleen in de uithoeken van ons land, Zeeland, Limburg, Achterhoek en Drenthe, Friesland en Groningen is m.u.v. de grotere steden daar nog wat meer ruimte en heb je keus uit 3 tot 5 woningen.

Alle huizen behalve vrijstaande woningen worden binnen zeer korte tijd verkocht. Je moet er dus snel bij zijn.

Door de schaarste wordt steeds vaker overboden. Meer dan 40% van alle verkopen gaat boven de vraagprijs. Bij appartementen zelfs 56%. Er staan nu ook 18% minder woningen te koop dan een jaar geleden. En daardoor worden prijzen van volgende ter koop komende woningen nog hoger. We signaleren ook misstanden. Er gaan verhalen over makelaars die alleen een bod accepteren als je je eigen koophuis bij hen in de verkoop geeft.

Het wordt dus steeds belangrijker dat je beslagen ten ijs komt. Een eigen makelaar meenemen is geen overbodige luxe. Je kunt de rust beter bewaren en je makelaar kan voorkomen dat de verkoopmakelaar onredelijke eisen aan je stelt.

Begin met inzicht in de actuele cijfers. Wil je precies weten hoe het zit in het land of in jouw gemeente? Vraag dan hieronder de overzichten aan!

Gratis downloads van de NVM Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2019

Gratis downloads, vraag ze nu vrijblijvend aan en blijf op de hoogte!

Gratis het actuele overzicht van de woningmarkt in jouw gemeente:

Gemeenteoverzicht woningmarktcijfers

Gratis de marktanalyse van de Nederlandse woningmarkt, download de NVM woningmarktcijfers 2019 4e kwartaal

Woningmarktcijfers Nederland Digimakelaars huis verkopen zonder makelaar

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij jou bij de beslissing over de koop of verkoop van je huis.

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of ons contacten via Messenger   Digimakelaars contact Messenger

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen