arrow_drop_up arrow_drop_down
17 oktober 2018 

Hoe staat het met de woningmarkt in jouw buurt?

BAM!

Hij kwam behoorlijk aan, de toespraak van de NVM voorzitter over “Code rood” op de woningmarkt.

Er zijn afgelopen kwartaal weer minder woningen verkocht (-12%). De woningen die verkocht zijn werden ook nog eens duurder (10,3%) en ze verkochten ook supersnel, binnen 40 dagen. Dat was een jaar geleden 55 dagen.

————-

Klik hieronder voor je GRATIS DOWNLOADS over de woningmarktcijfers 3e kwartaal 2018, landelijk en per gemeente, in het afgelopen half jaar.

Gratis analyse van de woningmarktcijfers in jouw gemeente
Gratis persbericht met alle ins en outs over de woningmarkt in Nederland van het afgelopen jaar
Gratis analyse van de woningmarkt in Nederland zowel bestaande bouw als nieuwbouw
Gratis verkoopkans berekening voor huizen die lijken op jouw huis en die staan in jouw buurt

————–

Oorzaken

  • Te weinig keuze voor degenen die willen verhuizen (gemiddelde keuze uit 3,7 woning)
  • Veel nieuwe toetreders door immigranten die in dienst komen bij uitdijende tech-bedrijven
  • Beleggers halen veel huizen uit de markt om te verhuren en daarmee meer rendement te krijgen dan de lage rente op hun lopende rekening of spaarrekening 
  • Er wordt veel te weinig gebouwd (12% minder dan vorig jaar) en de nieuwbouwhuizen zijn ook nog eens 16% duurder geworden

Positief?

De grap is dat dit vrijwel allemaal in essentie positieve ontwikkelingen zijn. De economie draait geweldig. Bedrijven, vooral in de tech sfeer groeien, Nederland heeft naam in het buitenland. Mensen komen hier graag naartoe en hebben ook hun positieve inbreng in onze economische ontwikkeling.

Waar het misgaat is de behoefte van woningstarters. Het is te gek dat een huis huren duurder is dan een huis kopen. Erger nog: dat er ook helemaal geen betaalbare huurhuizen zijn. Wat doen de woningcorporaties hier eigenlijk aan?

Daarmee is een enorme toeloop naar de koopsector een feit. Hierdoor ontstaat schaarste en stijgen, vooral ook door de lage rente, de prijzen in hoog tempo.

Bouwen, bouwen, bouwen

Opdracht aan de overheid te zorgen voor voldoende nieuwbouw, zowel koopwoningen als betaalbare huurwoningen. Meer dan een miljoen huizen zijn de komende 10 jaar nodig om het tij enigszins te keren.

Of het kan ook anders

Wij vinden dat ook gekeken moet worden naar de ombouw van en woontoestemming voor verloederde bungalowparken. Desnoods onder dwang. En het verbouwen tot kleinere gezinseenheden van de enorme hoeveelheid grote huizen in buitenwijken van veel steden uit de 60-er en 70-er jaren. Die worden nu door senioren of hun nazaten te koop aangeboden vanaf 600.000 euro tot meer dan 1 miljoen, afhankelijk van de locatie.

De kans dat die huizen nog worden verkocht wordt steeds kleiner, aangezien de meeste woningkoper niet zitten te wachten op een tuin van 1000 m2 achter een huis dat nauwelijks is geïsoleerd en straks al helemaal niet kan voldoen aan de klimaatdoelstellingen van de overheid.

Senioren in dergelijke huizen mogen zich echt zorgen gaan maken of de goudkist waar ze op dachten te zitten sneller leegloopt dan verwacht. Ook zij kunnen hun steentje bijdragen door verbouwingsmogelijkheden te onderzoeken en dit desnoods zelf ter hand te nemen.

Verkopen onder voorbehoud

Wil je verhuizen of moet je door omstandigheden verhuizen? Zet dan je huis te koop onder voorbehoud van het vinden van een ander huis. Dan wordt in ieder geval de keuze voor kopers groter en doen we dat allemaal, dan komt er weer wat op gang.

De meeste banken willen ook graag dat je begint met verkopen i.v.m. een overbruggingsfinanciering, dus neem de stap en maak dat voorbehoud als er een koper komt. Je makelaar kan je helpen dit goed te regelen in de koopovereenkomst.

Gemiddelden

In alle publicaties zie je geregeld het woord gemiddeld langskomen. Die gemiddelde cijfers vertekenen enorm. Een deel van het land, zeg Randstad, provincie Utrecht, een groot deel van Gelderland en enkele andere steden zoals Eindhoven en Groningen zijn extreem gewild en trekken het gemiddelde omhoog.

Daarbuiten is het op verrassend veel plekken best nog wel te doen. Daarom is het zaak om niet alle cijfers klakkeloos aan te nemen.

Kijk zelf wat er in jouw regio speelt en vraag je gemeenteoverzicht aan!

Wij helpen

Onze gratis downloads kunnen je helpen bij je keuze. 

Wil je meer weten? Bellen naar 088-0000400 of mailen naar info@digimakelaars.nl mag altijd

De woningmarkt cijfers 3e kwartaal 2018

4 Gratis downloads

1. Wil je weten hoe het in jouw gemeente gaat met de woningmarkt?
KLIK HIER en ontvang je gratis analyse van de woningmarktcijfers in jouw gemeente

2. Wil je alle grote lijnen voor de Nederlandse woningmarkt op een rijtje?
KLIK HIER en ontvang je gratis persbericht met alle ins en outs over de woningmarkt in Nederland van het afgelopen jaar

3. Wil je een heel rapport over de Nederlandse Woningmarkt met alle mogelijke cijfers en statistieken?
KLIK HIER en ontvang je gratis analyse van de woningmarkt in Nederland zowel bestaande bouw als nieuwbouw

4. Wil je weten of jouw huis kans maakt op een goede verkoop?
KLIK HIER

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies