arrow_drop_up arrow_drop_down
6 november 2017 

Dit jaar nog een huis kopen? - Woningmarktcijfers - Genomineerd!

Een overweging:
Dit jaar een huis kopen kan om een paar redenen interessant zijn.

De verwachting is dat huizenprijzen volgend jaar verder zullen stijgen door toenemende krapte, dit geldt zeker voor nieuwbouw
Dit jaar kan restschuld nog meegefinancierd worden.
Dit jaar kan nog 101% van de woningwaarde worden geleend, volgend jaar is dat 100%
Als je verwacht dat je inkomen volgend jaar niet omhoog gaat, kun je binnen de voorgestelde toetsregels waarschijnlijk in 2017 meer lenen dan in 2018
Er kunnen ook redenen zijn waarom je nog even zou willen wachten:

Volgend jaar telt het inkomen van de partner met het laagste inkomen voor 70% mee (nu 60%)
De NHG kostengrens gaat met € 20.000,- omhoog naar € 265.000,-, zodat je in 2018 een huis met een prijs tot € 265.000,- kunt kopen met NHG financiering
In beide gevallen blijft gelden dat je tussen je 18e en 40e jaar van iedereen tot € 100.000,- belastingvrij aan schenking kunt krijgen bij de koop van een huis.

Meer lenen met energiebesparende maatregelen.

Ga je energiebesparende verbouwingen uitvoeren in je nieuwe huis? Dan kun je tot 106% van de waarde na verbouwing lenen als je inkomen dat toelaat. Om het te vergemakkelijken wordt ook nog een € 9000,- van je inkomen voor de toets buiten beschouwing gelaten als je inkomen boven  € 33.000,- is.

Welke keuze maak jij?

Wij vinden dat er alles voor te zeggen is om, als je een verhuiswens hebt, deze dit jaar nog tot uitvoering te brengen. We vermoeden namelijk dat het prijsvoordeel van nu kopen opweegt tegen het eventuele nadeel van alle nieuwe maatregelen. Daarbij is de kans dat de woningkrapte groter wordt, dus dat je keuzemogelijkheden nog kleiner worden, de komende jaren aanzienlijk.

Kom dan snel in actie!

Welke datum geldt voor de hypotheeknormen van 2017?

Dit is de datum waarop het bindend kredietaanbod uiterlijk is getekend, én teruggestuurd moet zijn naar de geldverstrekker. Deze datum moet in 2017 vallen om te profiteren van de hypotheekvoordelen die in 2017 gelden. Hou er rekening mee dat het bij sommige banken weken kan duren voordat je een bindend aanbod krijgt!
De passeerdatum, dus de datum waarop je de sleutel krijgt en/of waarop je nieuwe hypotheek ingaat mag in 2018 liggen.

Woningmarktcijfers
De woningcijfers van het 3e kwartaal zijn al weer een paar weken oud, maar we vonden het een beter idee om deze gelijk met de nieuwe hypotheekregels te versturen.

Wil je zien hoe het in jouw gemeente gaat?  Klik hier

Wil je het persbericht over het 3e kwartaal integraal in pdf? Klik hier

Wil je zien hoe jouw huis zou presteren als je gaat verkopen? Klik hier

Wil je het hele NVM marktrapport over het 3e kwartaal 2017? Klik hier

Genomineerd!
Digimakelaars.nl is genomineerd voor de Award Online woningmakelaar van het jaar 2017. Aangezien we voor de eerste keer meedoen zijn we daar al supertrots op! We bedanken dan ook al onze stemmers voor hun support.

Op 9 november a.s. is de uitslag. We hopen dat we de Award in de wacht slepen. Duimen dus!

Wij belonen je tip
Ken je iemand die gaat verkopen? Wij belonen het doorgeven van een verkooplead met € 25,- Geef je tip!

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies