Eerst huis kopen of verkopen? Wat is verstandig?

Eerst kopen of eerst verkopen? Het dilemma bij het zoeken naar een nieuw huis

Wanneer je op zoek bent naar een ander huis, rijst altijd de vraag: moet ik eerst een huis kopen of juist eerst verkopen? Dit is een belangrijke overweging, waarbij verschillende factoren een rol spelen. In dit blog bespreken we de voor- en nadelen van beide opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw situatie.

Wil je de video zien? Dat kan ook:


De invloed van de markt: Evenwichtige markt, kopersmarkt en verkopersmarkt

De keuze tussen eerst kopen of eerst verkopen hangt grotendeels af van de marktsituatie en hoe comfortabel je je voelt in deze situatie. We kunnen te maken hebben met een evenwichtige markt, een kopersmarkt of een verkopersmarkt.

Evenwichtige markt: Keuzevrijheid tussen kopen en verkopen

In een evenwichtige markt is er voldoende aanbod van woningen, is de economie stabiel en beweegt de hypotheekrente zich tussen 0% en 4%. In deze situatie kun je redelijk snel verkopen, afhankelijk van de juiste prijsstelling en de aantrekkelijkheid van je huis. De courantheid van je huis, oftewel hoe gewild het is in de markt, hangt samen met het marktsegment waarin je huis zich bevindt. Starterswoningen zijn bijvoorbeeld vaak couranter dan grote vrijstaande huizen. Ook de staat van onderhoud speelt een rol. Als er voldoende keuze is, zullen potentiële kopers eerder geneigd zijn een instapklaar huis te kopen. In een evenwichtige markt kun je zelf beslissen of je eerst koopt of eerst verkoopt. Het is vooral een kwestie van hypotheekregelingen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het verkrijgen van een overbruggingshypotheek, waarmee je voor een bepaalde periode twee huizen kunt bekostigen.

Kopersmarkt: Eerst verkopen voor zekerheid

Bij een kopersmarkt is er veel aanbod en veel concurrentie voor jouw huis. In deze situatie ben je minder zeker van de snelheid waarmee je huis verkocht wordt en moet je wellicht concessies doen op je vraagprijs. Soms krijg je minder dan verwacht. In een kopersmarkt is het verstandig om eerst te verkopen, zodat je weet waar je aan toe bent. Dit kan echter betekenen dat je eerder uit je huis moet dan verwacht. Als je nog geen ander huis hebt gevonden, zal je tijdelijke woonruimte moeten zoeken. Gelukkig zijn er vaak meer mogelijkheden om iets anders te huren in een kopersmarkt.

Wil je toch eerst een huis kopen in een kopersmarkt, neem dan een ' no-risk clausule' op in het koopcontract. Hierdoor kun je zonder financiële gevolgen van de koop afzien als je je huis binnen een afgesproken termijn niet hebt verkocht.

Verkopersmarkt: Eerst een nieuw huis zoeken

In een verkopersmarkt, zoals de huidige situatie, is er schaarste aan bijna alle typen woningen, vooral onder starters en mensen die op zoek zijn naar een leuk appartement. De prijzen zijn hoog en huizen worden vaak boven de vraagprijs verkocht. In een verkopersmarkt is het verstandig om eerst een ander huis te zoeken, omdat er zo weinig keuze is en het lang kan duren voordat je iets geschikts vindt nadat je je huis hebt verkocht.

Als je een gangbaar huis hebt, hoef je je niet al te veel zorgen te maken en kun je ervoor kiezen om pas te gaan verkopen nadat je iets anders hebt gevonden. Je kunt zelfs de bezichtigingen zelf regelen, wat kostenbesparend kan zijn. Neem echter voldoende tijd bij het zoeken naar een nieuw huis en plan de eigendomsoverdracht op een later moment. Je kunt zelfs afspreken dat je eerder intrekt als je huidige huis snel verkocht is.

Omgekeerde no-risk clausule: Bescherming in een overspannen markt

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eerst te verkopen, vooral als je verwacht dat je een aanzienlijk bedrag zult verdienen. Hierdoor kun je wellicht een iets duurder huis kopen dan oorspronkelijk gepland. In dit geval is het belangrijk om een voorwaarde in te bouwen in het verkoopcontract, waarbij de verkoop alleen doorgaat als je vóór een afgesproken datum een nieuw huis hebt gevonden. Dit wordt de omgekeerde "no-risk clausule" genoemd. In een overspannen markt is het namelijk moeilijk om snel een tussenoplossing te vinden, aangezien zelfs huurwoningen schaars zijn. Digimakelaars.nl stelt zo'n no-risk-clausule voor je op.Fiscale overwegingen bij het verhuizen van een hypotheek

Fiscale overwegingen bij het verhuizen van een hypotheek

Er zijn echter ook fiscale aspecten waar je rekening mee moet houden. Als je dit jaar verkoopt en je wilt je oude hypotheek meeverhuizen, dan moet je het nieuwe huis vóór het einde van volgend jaar op je naam hebben staan. Als dit langer duurt, kun je mogelijk niet meer een deel van je hypotheekrente aftrekken en moet je de volledige hypotheek aflossen volgens een lineair of annuïtair schema. Het is ook de vraag of je de oude rente kunt behouden, maar dat kan juist gunstig zijn.

Financiële planning: Eerst kopen? Dan eerst je financiële situatie beoordelen

Als je ervoor kiest om eerst een huis te kopen, is het belangrijk om je financiële situatie goed te controleren. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je je oude huis snel kunt verkopen of dat je voldoende financiële ruimte hebt om voor een bepaalde periode twee hypotheken te kunnen betalen. Banken willen meestal dat je dit minstens 1 of 2 jaar kunt volhouden. Als je overwaarde hebt in je oude huis, kun je een overbruggingskrediet nemen voor dat bedrag. Je oude hypotheek blijft lopen, je hebt een nieuwe hypotheek voor het nieuwe huis (waarbij de winst van de verkoop van je oude huis wordt afgetrokken van de koopsom) en je hebt een overbruggingskrediet voor het bedrag dat je verwacht over te houden na de verkoop van je oude huis. Zodra je oude huis verkocht is, los je het overbruggingskrediet af.

Hypotheekrenteaftrek: Gunstige regeling bij overbrugging

Gelukkig is de hypotheekrenteaftrek gunstig in deze situatie. De belastingdienst staat toe dat je maximaal 3 jaar plus het resterende aantal maanden van het jaar waarin je je oude huis verlaat, hypotheekrenteaftrek hebt voor beide huizen. Gelukkig duurt deze periode meestal niet lang, vooral niet in de huidige tijd.

Ik hoop dat je deze informatie interessant vond! Als dat zo is, zou ik het waarderen als je deze blogpost deelt op je socials met je vrienden. De links staan hieronder. Als je je ook nog abonneert op ons YouTube-kanaal hieronder en op het belletje klikt, ontvang je automatisch meldingen.

Bedankt voor het lezen en veel succes met het nemen van de juiste beslissing tussen het eerst kopen of verkopen van een huis! Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Wil je weten wat je huis nu waard is? Vraag dan een gratis waarde-indicatie aan!