Het verschil tussen een taxatie en een bouwkundige keuring
Taxatie of bouwkundige keuring
Vaak stellen mensen de vraag wanneer ze een bouwkundige keuring moeten laten uitvoeren en wanneer een taxatie.
Een taxatie en een bouwkundige keuring zijn 2 verschillende dingen. Ten eerste weet een bouwkundig inspecteur veel over verbouwingskosten, maar niets over woningwaardes en een taxateur weet alles over woningwaardes, maar kan niet altijd heel goed inschatten wat een bepaalde verbetering of verbouwing gaat kosten. Die kosten weet hij wel bij benadering, maar een bouwkundige zit daar veel meer in natuurlijk.
De taxateur kan je wel adviseren om een keuring te laten doen als hij dingen tegenkomt die er niet zo goed uitzien.
Je kunt dit verhaal ook in de video bekijken:
Wat is een taxatie
Een taxatie is eigenlijk een verklaring van de waarde van een pand. Door te vergelijken met andere verkochte panden op allerlei punten, dus grootte, perceelgrootte, bouwkwaliteit, locatie, afwerking enzovoort komt de taxateur tot een bepaalde marktwaarde en hij legt in zijn rapport haarfijn uit hoe hij tot die waarde is gekomen.
Een taxatierapport wordt opgemaakt door een gecertificeerd taxateur. Deze staat ingeschreven in het NRVT, het Nederlands register van taxateurs en houdt zich aan Europese wetgeving voor wat betreft zijn vakkundigheid en onafhankelijkheid.
Bank wil gevalideerd taxatierapport
Dat rapport is nodig voor de bank, omdat ze op basis van die waarde een lening aan jou als koper verstrekken en dan min of meer zeker weten dat het onderpand ook werkelijk die waarde heeft als het ooit verkocht moet worden omdat je je hypotheek niet meer kunt betalen.
Zo’n taxatierapport dient dus als zekerheid voor de bank. En voor jou is het rapport een bevestiging dat je koopprijs niet of juist wel uit de pas loopt met de werkelijke waarde, waardoor je weet wat je kunt lenen en hoeveel je eventueel zelf nog moet bijbetalen. Dus als je mij vraagt wanneer je een taxatie moet hebben bij een hypotheek, zeg ik: altijd. Anders begint de bank er niet eens aan.
Taxatierapport belangrijk bij financieringsvoorbehoud
Het rapport speelt een grote rol bij het financieringsvoorbehoud. Over dit voorbehoud heb ik een video gemaakt, die zie je via deze link: https://youtu.be/K5uZnRi_Awc
Tegenwoordig is zo’n rapport super uitgebreid. Er komt ook een duurzaamheidsanalyse en advies bij en voor de bank is er ook nog een zogenaamde SWOT analyse, waarmee wordt aangegeven wat de plussen en minnen en de kansen en bedreigingen van jouw te financieren huis zijn in de huidige en toekomstige markt.
De kosten voor een taxatie voor de hypotheek zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Wat is een bouwkundige of bouwtechnische keuring precies
Een bouwkundige of bouwtechnische keuring gaat ergens anders over. Namelijk over de bouwkundige kwaliteit van het huis dat je koopt.
Een inspecteur van een onafhankelijk keuringsbedrijf keurt dan voor jou de bouwkundige staat van vloeren, muren, daken, ramen, leidingen, aan- en afvoeren, goten. Ook veel gebreken die jezelf niet snel zou zien komen boven water, zoals boktor, of houtworm, houtrot, schimmel, minder goed zichtbare funderingsproblemen en dat soort zaken.
Dan hebben we het over een bestaand huis. De meeste keuringen worden uitgevoerd door de kopers van bestaande huizen. Je hebt ook keuringen voor nieuwbouwhuizen, maar dat is een ander verhaal.
Onafhankelijke keuring belangrijk voor de koper
Soms laten verkopers de keuring doen, zodat ze die aan een koper kunnen laten zien als een soort verklaring van de bouwkundige staat van het huis. Maar dan moet je als koper wel oppassen, want wie garandeert jou dat die keuring onafhankelijk was?
Beter dus als koper om dat zelf te laten doen. De kosten voor een bouwkundig rapport zijn niet zo hoog. Voor een paar honderd euro weet je precies waar je aan toe bent. De kosten voor een bouwkundige keuring zijn helaas niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
In het rapport wordt ieder onderdeel uitgelicht en besproken. Ook wordt aangegeven wat er eventueel nu of later moet worden gerepareerd of onderhouden en wat dat dan kost.
Uitkomst keuring voorwaarde bij koop van een woning
De keuring en de kosten die je maximaal aan direct noodzakelijke reparaties zou willen uitgeven kun je opnemen in de koopovereenkomst. Dat geeft jou de zekerheid dat je niet voor verrassingen komt te staan nadat je het huis gekocht hebt.
Soms komt het erop neer dat je je bod gaat verlagen na een bouwkundige keuring als het resultaat erg tegenvalt. Dan ga je dus weer opnieuw onderhandelen. Ook hier een beetje oppassen, want zolang er geen handtekeningen op papier staan kan er zomaar een andere koper tussendoor komen…
Een bouwkundige keuring kun je aanvragen via deze link: https://digimakelaars.nl/bouwtechnische-keuring-aanvragen/
In de standaard koopovereenkomst voor een woning die door NVM makelaars wordt gehanteerd is een artikel over de voorwaarde van bouwkundige keuring opgenomen, zodat je er bij de koop in ieder geval aan wordt herinnerd om dit alsnog te laten doen.
Wanneer vraag je een bouwkundige keuring aan
Wanneer moet je een bouwkundige keuring laten doen? Wij raden iedere huizenkoper aan om, als je een bestaande woning koopt die ouder is dan een jaar of 10, het huis even te laten keuren. Zekerheid voor alles!