Hoe herken je funderingsproblemen

Scheur in de muur – Funderingsproblemen - Funderingsschade

Funderingsproblemen. Je hebt er natuurlijk al meer over gehoord. Doordat onze bodem uitdroogt en inklinkt ontstaan er verzakkingen van gebouwen. Er zijn verschillende oorzaken, maar hoe herken je die? Welke fundering heeft jouw huis? En wat kan je eraan doen?

Alle belangrijke en informatieve websites over funderingsproblemen vind je hieronder.

Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - helpt bij het kopen en verkopen van huizen door heel Nederland voor een vaste lage vergoeding. Omdat we in het hele land bekend zijn weten we ook wat er speelt op het gebied van funderingsproblemen.

Wil je de video zien?

Dat kan hier:


Manieren van funderen

Fundering van gebouwen gebeurt op verschillende manieren. Het meest in het oog springt natuurlijk een geheide fundering. Je ziet soms grote apparaten palen in de grond slaan, maar palen kunnen ook worden geboord, geschroefd of in beton gestort. Die laatste 3 manieren maken minder lawaai en belasten de directe omgeving dan ook minder.

Ik vind het belangrijk dat funderingsschade wordt gemeld. Hoe meer meldingen er komen, hoe groter de kans dat de overheid er ook iets aan gaat doen. Die meldingen doe je bij kcaf.nl de site van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.

Als je in het westen of noorden van het land woont ben je aan paalfunderingen gewend en komt je dan in het zuiden of oosten dan kijk je gek op dat ze daar huizen bouwen op een betonnen rand zonder te heien. Dat komt omdat de grond daar veel steviger is.

Fundering herkennen

Een paalfundering herken je vaak aan kruipruimtes. Een betonnen randfundering, of in vakjargon, fundering op staal, heeft meestal geen kruipruimte, de vloer ligt dan direct op het zand en de muren staan op de betonnen rand. Er zijn plekken waar deze fundering is gebruikt, maar waar die niet thuishoort, omdat de zandplaat te dun is. Dat is sowieso vragen om problemen. Als de grond daar wegzakt kan de fundering breken.

Scheuren in de muur

Een scheur in de muur geeft vaak aan dat er iets aan de hand is. Maar welke scheuren zijn echt een probleem? Kijk daarvoor in de Scheurenwijzer

Funderingsproblemen

Wat voor fundering je ook hebt, de problemen komen in steeds grotere delen van het land voor, maar de meeste problemen heb je toch wel in het noorden, in het westen en in een brede strook langs de rivieren. Vooral oudere woningen, laten we zeggen ouder dan 50 tot 60 jaar kunnen er last van hebben of krijgen. Hier kun je zien waar funderingsproblemen zijn: Funderingsviewer

In oudere wijken, zoals in Amsterdam en Rotterdam staan veel huizen op houten palen. Doordat het grondwater zakt ontstaat er houtrot en schuift het gebouw van de palen af, of zakt het met de palen naar beneden. Vandaar dat je daar vaak scheve vloeren tegenkomt. Als dat zakken snel gaat scheuren de gevels. Gaat het heel langzaam, dan zie je vaak scheve vloeren en scheve ramen, maar behalve dat het onhandig is, is dat nog niet een heel groot probleem.

Water(of droogte) en trillingen zijn de grootste veroorzakers van funderingsproblemen

De meeste problemen ontstaan bij lage grondwaterstanden door paalrot of palenpest, maar een steeds groter wordend probleem is zakken van de bodem. Dat zijn dan algemene problemen. Maar je fundering kan ook problemen krijgen door lekkende riolering of waterleiding, of bijvoorbeeld door grote verbouwingen waardoor het gewicht van het huis is veranderd of de draag- en trekkrachten anders zijn geworden. En dan niet te vergeten trillingen door steeds zwaarder wordend verkeer. Een verkeersdrempel bij jouw huis kan ook voor funderingsproblemen zorgen.

Denk jij dat je last hebt van funderingsschade? Sommige gemeenten hebben mogelijkheden om funderingsherstel te financieren. Kijk dan even hieronder.

Scheuren herkennen: https://www.eigenhuis.nl/wonen/onderhoud/scheurenwijzer#/

Funderingsherstelfonds: https://funderingsherstelfonds.nl/