Hoe lang duurt goedkeuring voor je hypotheek, wanneer heb je finaalakkoord?

Hoe lang duurt de goedkeuring voor je hypotheek, wanneer heb je finaal akkoord

Er wordt ons vaak gevraagd naar de tijdsduur bij een hypotheek aanvragen. Dus hoe lang het duurt voordat de acceptatie van je hypotheek er is. Dan is het handig om alvast te weten wat je allemaal nodig hebt.

Als je alles paraat hebt kun je je hypotheek snelle regelen.

Ook voor hypotheekadviezen weten we de weg.

Huis gekocht? Dan moet je je hypotheek goed gaan regelen

Heb je een huis gekocht? Dan volgt al snel de volgende stap, die stap is minstens net zo spannend... het aanvragen van een hypotheek. Een tijdrovende klus. Een hypotheek aanvragen kan soms wel 6 tot 8 weken in beslag nemen.

Waarschijnlijk heb je al eerder een hypotheekberekening gemaakt of laten maken, dus eigenlijk weet je al bijna zeker dat alles goed gaat komen.

Wil je liever de video zien? Dat kan natuurlijk ook:


Wachten op finaal akkoord verkorten

Toch horen we van veel kopers en ook van verkopers dat juist deze periode van stukken aanleveren en wachten op een finaal akkoord voor je hypotheek behoorlijk stressvol is.

Je kan als koper het wachten op de goedkeuring van de hypotheek enorm verkorten, soms zelfs tot maar 1 of 2 weken (dus ipv 6 tot 8!) als je alles waar de bank of andere geldgever om zal vragen, al klaar hebt liggen. Dat geeft jou een voorsprong bij het bieden op een huis,

Verkopers worden er namelijk heel blij van als ze snel zekerheid hebben.

Welke stukken zijn nodig voor je hypotheek

Zoek deze hypotheekstukken op, of vraag je werkgeversverklaring alvast aan, leg ze klaar en je koopt je huis veel relaxter!

  • een kopie van je legitimatiebewijs en dat van je partner (id kaart of paspoort, een rijbewijs wordt niet goedgekeurd namelijk)
  • werkgeversverklaring(en), en die mogen dan niet ouder zijn dan 3 maanden, bij sommige banken is dat sinds corona nog 2 maanden. Doet je bedrijf moeilijk? Log dan in bij het UWV en vraag daar je UWV verzekeringsbericht op. Steeds meer geldverstrekkers vinden dit ook een valide document om je bruto jaarinkomen te berekenen.
  • recente loonstroken
  • recente afschriften van bank- en spaarrekeningen
  • Vanaf 57 jaar gaan de banken rekening houden met je lasten na je pensioen, dus dan moet je een uitdraai maken van mijnpensioenoverzicht.nl. Zo'n uitdraai is trouwens voor iedereen handig, dus ook onder de 57 jaar,  omdat je hypotheekadviseur dan ziet wat er aan nabestaandenvoorzieningen is geregeld)
  • Een overzicht met schulden, leningen en andere verplichtingen, bijvoorbeeld door een uitdraai van het BKR te maken

En dan heb je ook nog deze zaken van het nieuwe en oude huis nodig

  • De koopovereenkomst van het huis wat je gekocht hebt
  • Taxatierapport van het huis, dat moet meestal een gevalideerd rapport zijn. Kijk hier voor het verschil tussen een taxatie en een bouwkundige keuring.
  • Heb je een eigen huis dat al verkocht is? Dan zal je ook die koopovereenkomst moeten overleggen.
  • Is je huis nog niet verkocht dan kan er een taxatierapport van je huidige huis nodig zijn, want dan moet je waarschijnlijk gaan overbruggen. Vaak - MAAR NIET ALTIJD - kan dit een desktoptaxatie zijn en dat scheelt je een paar honderd euro!

Huis kopen na een scheiding dan ook dit nog even toevoegen

  • Betaal je of ontvang je partneralimentatie? Dan zijn ook deze gegevens van belang.
  • Is je scheiding nog niet afgewikkeld, dan heeft dit veel invloed op de koop van een ander huis en en ook op je hypotheek. Bespreek dit met je adviseur.

Hypotheek als ondernemer - hypotheek als zzp'er

Een hypotheek als ondernemer, een hypotheek als zzp’er, of een hypotheek als dga aanvragen kan ook, maar dan moeten er nog wat extra papieren boven tafel komen. 

Je moet in het geval van een ondernemer bijvoorbeeld je (laatste 3) jaarcijfers aanleveren en/of een inkomensverklaring ondernemer overleggen.

Ben je ondernemer? Zorg dan voor de jaarstukken en aangiftes inkomstenbelasting van bij voorkeur de laatste drie jaren. Spoor je boekhouder aan om de jaarstukken van het laatst afgelopen jaar en de aangifte snel in orde te maken, als dat nog niet is gebeurd. 

Hypotheek als ondernemer aanvragen kost tijd

Hou er wel rekening mee dat het opstellen van zo’n verklaring veel tijd vraagt, dus begin ermee zodra je verhuisplannen concreet worden! 

Sommige banken hebben zelf een dienst die deze verklaring voor je op kan stellen. En er zijn erkende instellingen die je hierbij kunnen helpen.

Let hier ook goed op, niet alle banken erkennen alle instellingen. Dus ook hier beter weer even overleggen met je hypotheekadviseur. Ah ja dit dus

Hypotheek met WIA uitkering, Wajong uitkering, pensioen of studieschuld

We krijgen vragen als: Kan ik met WIA uitkering een hypotheek krijgen, kan ik een huis kopen met Wajong uitkering en is een hypotheek met ww uitkering mogelijk. En ook,  hoe zit het met studieschuld en een hypotheek. 

Ook als je een uitkering hebt of je bent al met pensioen dan zijn er mogelijkheden om een hypotheek aan te gaan.

Dat is wel een apart hoofdstuk, waar ook de looptijd van een hypotheek een rol bij kan spelen.

Er zijn mogelijkheden maar daar moet van geval tot geval naar gekeken worden. 

Dus, wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op, ons hypotheekkantoor kan je uitleg geven. 

Samenvatting en tips om je hypotheekaanvraag soepeler te laten verlopen 

  1. Informeer vooraf goed of de geldverstrekker die jij kiest nog andere documenten vraagt. En kijk ook goed hoe oud de documenten mogen zijn en hoe ze alles aangeleverd willen hebben.
  2. Verzamel alle documenten op tijd en bewaar ze op 1 plek. Sommige hypotheekadviseurs hebben hier gemakkelijke apps voor met een zogenaamde datakluis.
  3. Digitaliseer al je documenten.
  4. Het is ook handig om de datum van het document aan de bestandsnaam toe te voegen. Zo zie je in 1 oogopslag hoe oud je documenten zijn. Dan kan je ze tijdig vernieuwen als je wat langer op huizenjacht bent
  5. Heb je alles verzameld? Vraag je adviseur dan om alles alvast goed te checken.

Neem een onafhankelijke hypotheekadviseur vóór je een huis gaat kopen

Mijn laatste en belangrijkste tip: Ga naar een onafhankelijke hypotheekadviseur voordat je een huis gaat kopen. Het klinkt als een open deur maar het gebeurt echt nog vaak dat de verkeerde volgorde wordt aangehouden.

En het is dan is echt jammer als jij en de verkoper tijd in elkaar steken en je komt er als koper naderhand achter dat het toch niet lukt. 

Ik ben ervan overtuigd als je dit allemaal al klaar hebt liggen voordat je een huis koopt dat je dan je hypotheek heel veel sneller geregeld hebt.. Bijna alles dan, want, natuurlijk heb je nog niet de koopakte en het taxatierapport, die komen pas als je dat huis hebt gekocht. 

Geloof me dit scheelt echt een hoop stress en maakt het kopen van een huis veel leuker!

Meer weten? Gebruik het contactformulier