arrow_drop_up arrow_drop_down
27 juni 2016 

Huis onder water? - 6 tips

Je huis onder water!  

Je bent niet alleen; meer dan 1 miljoen huizenbezitters hebben hier (nog) last van.
Eind van dit jaar staat volgens de prognoses nog een kwart van de Nederlandse eigen woning voorraad “onder water”.
Aangezien de huizenprijzen licht stijgen, de rente onveranderlijk laag blijft en steeds meer banken begrijpen dat ze iets met je restschuld moeten doen, is dit hét moment om te kijken of je deze situatie positief kunt veranderen.

Een hogere hypotheek dan de waarde van je woning kan je belemmeren om vervolgstappen te zetten in je wooncarrière.

Ik las op consumentenbond.nl 6 tips die je kunt volgen als je huis onder water staat die ik daarom graag met je deel.
Wellicht dat je op ideeën komt en er nieuwe mogelijkheden ontstaan!

Hier komen ze:

Tip 1 – aflossingsvrije hypotheek
Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Begin dan met geld aflossen. Bij de huidige lage spaarrente is aflossen hoe dan ook financieel gunstig, ondanks het verlies aan renteaftrek. Kom je door de extra aflossing in een lagere risicoklasse terecht dan gaat de rente meestal ook omlaag. Vraag de bank naar de mogelijkheden om zo af te lossen dat de renteopslag van de tophypotheek minder wordt.

Tip 2 – bankspaarhypotheek – spaarhypotheek
Ook voor bankspaarhypotheken  en jonge spaarhypotheken is extra aflossen de eerste keus. Dit geldt niet voor oudere spaarhypotheken, maar huizen met oudere spaarhypotheken staan zelden of nooit onder water.

Tip 3 – belastingvrij een schenking ontvangen
Hulp van ouders is ook een optie. Ben je jonger dan 40 jaar, dan mogen zij eenmalig € 53.016 belastingvrij schenken, tenminste als je het bedrag gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Vanaf 2017 gaat deze vrijstelling omhoog naar €100.000. Houd wel rekening met een eventuele boete wegens vervroegde aflossing. Bij aflossen op de renteherzieningsdatum is hier geen sprake van.

Tip 4 – een lening van je ouders krijgen
In plaats van schenken kunnen ouders ook een lening geven. Hiermee los je een deel van de hypotheek af. Je ouders rekenen, als ze geen hypothecaire zekerheid vragen, een iets hogere rente dan de marktrente voor hypotheken, die ze belastingvrij ontvangen. Jij kunt die rente aftrekken. Deze moet je wel echt betalen. Als je geen lening over sluit die bijvoorbeeld op 31 december 2012 al bestond, moet je elk jaar op de lening van je ouders aflossen zodat die na uiterlijk 30 jaar volledig is afgelost. Anders is de rente niet aftrekbaar.

Tip 5 -vraag alsnog Nationale Hypotheekgarantie aan
Iedereen met een hypotheek lager dan € 245.000 zónder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) raden we aan de NHG alsnog aan te vragen. Dit is mogelijk bij een woningverbetering. Het hoeft niet te gaan om een grote ingreep: een nieuwe deurklink is bij wijze van spreken al voldoende. Door de veel lagere rente heb je de extra kosten voor het sluiten van de NHG er binnen een paar jaar uit.

Tip 6 – restschuld financieren
Als je je koophuis met verlies moet verkopen en je blijft achter met een restschuld, dan is de rente over de meegefinancierde restschuld 15 jaar lang fiscaal aftrekbaar. Het is aan te bevelen om in die 15 jaar de schuld af te lossen. De rente is ook aftrekbaar als je geen nieuwe woning koopt.

Wij denken dat het soms best nog wel mogelijk is om naar dat grotere huis te gaan, ondanks dat je nu misschien nog dacht dat het niet mogelijk zou zijn.

Meer weten over je (onbekende) mogelijkheden? Download dan ons eBook: In 4 stappen naar je droomhuis is toch mogelijk!

Gratis eBook In 4 stappen naar je droomhuis

Onafhankelijk advies over restschuld vind je op de site van de Nederlandse Vereniging Van Banken: Restschuldinfo.nl

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies