Je krijgt gezinsuitbreiding... verhuizen?
Dat is leuk, je krijgt gezinsuitbreiding!
Wat komt er allemaal op je af? Is je huis groot genoeg? Hoe zit het financieel?
Kosten kind
Wist je dat 2/3 van de gezinnen die kinderen krijgen meer dan 15% van het maandinkomen uitgeeft aan een baby? Bij 2 kinderen is dat 26% van het besteedbaar inkomen (bron CBS).
Hier zijn enkele tips om kosten te besparen bij het krijgen van een kind:
- Vraag familie en vrienden of ze nog wat spulletjes over hebben
- Koop dingen op de groei, dat kan heel gemakkelijk met een bedje, kinderzitje of kinderwagen
- Onderhoud alles goed, later kun je dat vast aan iemand anders kwijt, of gebruiken voor je volgende kindje
- Er is 2e hands superveel te koop, kijk maar eens bij een kringloopwinkel of op Marktplaats, je zult verbaasd staan hoe goed sommige dingen er nog uitzien
Financieel plan maken bij gezinsuitbreiding
Je inkomen wordt ook anders. Er zijn plussen en minnen. Een plus is kinderbijslag, een dikke € 200,- voor een baby per kwartaal. Verdien je minder dan een bepaald bedrag dan kun je in aanmerking komen voor kindgebonden budget. En gaat je kind naar de kinderopvang? Dan krijg je ook nog kinderopvangtoeslag. Hier kun je je recht op kinderopvangtoeslag uitrekenen.
De minnen zijn dat je wellicht minder gaat werken, of ouderschapsverlof opneemt. Dat heeft allemaal invloed op je inkomen. De belastingdienst vangt de terugval in je inkomen voor een gedeelte op met de inkomensafhankelijke combinatiekorting
Naar een groter huis of naar een andere buurt
Als je gezinsuitbreiding krijgt kunnen er allerlei overwegingen zijn om naar een ander huis om te kijken, zoals:
- De locatie van mogelijke kinderopvang, de woonplaats van oma en opa
- Verandering van buurt en woonomgeving
- Te weinig ruimte in de huidige woning
- Van een flat naar een woning met een tuin(tje)
Waar moet je rekening mee houden als je een (ander) huis koopt?
Een financieel plan voor een ander huis
De meeste mensen kopen een huis met een hypotheek, ofwel mooi gezegd een hypothecaire geldlening. Bij een hypotheek geldt je huis als onderpand. Het is belangrijk dat je al weet wat je nieuwe financiële situatie wordt. Dus we raden je aan om een financieel plan te maken. Het Nibud kan je daarbij helpen. Belangrijk is bijvoorbeeld hoeveel uur je gaat of blijft werken.
Positief is de lage hypothreekrente, waardoor misschien meer mogelijk is dan je zou verwachten.
Als je een beetje inzicht hebt in je toekomstige financiële situatie helpt dat als je naar je hypotheekadviseur gaat en je hypotheek gaat aanvragen.
Heb je al een eigen huis? Dan is het startpunt de waarde van je huidige woning. Met deze tool krijg je snel een gratis waarde-indicatie.
Wat wordt je nieuwe woonomgeving na gezinsuitbreiding?
Als je weet wat je kunt uitgeven kun je vervolgens bepalen hoe je wilt wonen. Dus op welke locatie, wat voor soort woning, speelruimte en groenvoorzieningen in de buurt, kinderopvang in de buurt, misschien al scholen als je voor langere tijd plant, een paar jaar is zo voorbij. Wij denken dat het belangrijker is om eerst naar je woonomgeving te kijken en daar dan een huis te zoeken
Vervolgens ga je je eens goed oriënteren. Laat je niet gek maken door de huizenmarkt. Denk in overvloed en neem nooit een overhaaste beslissing. Ga meerdere huizen bezichtigen. Heb je iets leuks gevonden? Schakel dan je aankoopmakelaar in om je te helpen. Je makelaar helpt je met het nemen van de juiste beslissingen. Zo kun je het hele traject zo veilig mogelijk doorlopen.
Lukt het niet om snel iets te vinden? Probeer dan ook eens op de huurmarkt rond te kijken. Soms is huren een goede (tussen)oplossing.
Persoonlijk contact?
Graag helpen wij jou met de aankoop van je nieuwe huis en/of met de verkoop van jouw huis.
Wil je meer weten over je mogelijkheden? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl
of vraag een gratis waarde-indicatie aan: