arrow_drop_up arrow_drop_down
22 juli 2015 

Nu je huis te koop zetten loont! Lees hier waarom.

Kadaster: Dit jaar al meer dan 75.000 woningen verkocht.

  • Overstappen van goedkoper naar duurder blijft interessant.
  • Huizen die nieuw in de verkoop komen verkopen sneller.
  • Oriënteren? Tip voor kopers: Kijk eens naar huizen die al langer te koop staan en gooi daar een visje uit. Grote kans op een leuke vangst.

Er zijn op dit moment volop kansen als je erover denkt om te verhuizen. Hieronder geef ik in kort bestek weer wat er op dit moment allemaal gaande is op de Nederlandse woningmarkt. Als je de mogelijkheid hebt om je volgende woonstap te zetten staan ook nu, na 1 juli, alle lichten op groen.

De woningmarkt
Het afgelopen kwartaal werden ca. 50.000 woningen verkocht, waarvan 37.145 woningen door NVM makelaars. De laatste keer dat dat voorkwam in een kwartaal was in 2007, op de top van de markt dus. In het 2de kwartaal 2015 is de prijs van de gemiddeld verkochte woning uitgekomen op 224.000 euro. Dat is 3,9% hoger dan een jaar geleden.

Sinds het dieptepunt van de crisis zijn de transactieprijzen gemiddeld met ongeveer 8% gestegen. Dat komt vooral doordat er meer duurdere woningen zijn verkocht. Ruim een kwart van het totaal was twee-onder-een-kapwoning of vrijstaande woning. Er ontstaat dus een betere doorstroming. Het jaartotaal zit met zo’n 174.000 woningen nog 11% onder de top van de markt in 2007.

Redenen voor de stijging in het aantal transacties zijn te vinden in de lage rente en het toegenomen consumentenvertrouwen, mede als gevolg van het herstel van de economie. Consumenten zijn overtuigd van het feit dat het diepste punt achter ons ligt.

Krachtig herstel nu ook buiten stedelijk gebied
Opvallend is dat de ontwikkeling van de verkoopaantallen inmiddels ook buiten de grotere steden is ingezet. In regio’s als Hardenberg en West-Friesland is het aantal huis verkopen met meer dan de helft toegenomen ten opzichte van een jaar geleden.

Nu je huis te koop zetten loont. Overstap van goedkope naar volgend duurder huis blijft interessant
In het 2de kwartaal 2015 is de prijs van de gemiddeld verkochte woning uitgekomen op 224.000 euro. Een vrijstaande woning is verkocht voor gemiddeld 349.000 euro, een appartement voor 176.000 euro. Sinds het dieptepunt van de crisis zijn de transactieprijzen met ongeveer 8% gestegen, maar nog steeds 12% onder het niveau van toen. Prijzen van appartementen zijn in die tussentijd al met 10% toegenomen, terwijl de vrijstaande woningen met een prijsstijging van een kleine 4% nog enigszins achterblijven. De prijsafstand tussen de goedkopere woningen en duurdere woningen blijft daarmee kleiner dan ooit.

Overweeg je een overstap? Je huis verkopen en een nieuw huis kopen? Download dan ons eBook:

Gratis eBook In 4 stappen naar je droomhuis

Of vraag Digimakelaars.nl vrijblijvend wat je mogelijkheden zijn.

Gemiddelde woning binnen 4 maanden verkocht
De verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning is in het 2de kwartaal 2015 uitgekomen op gemiddeld 112 dagen (een kleine 4 maanden). De afgelopen drie kwartalen lag de verkooptijd gemiddeld telkens net boven de 4 maanden. De tussenwoning is sinds 2010 het snelst verkopende woningtype, met een verkooptijd van 71 dagen. Een vrijstaande woning kent traditioneel de langste verkooptijd, dit kwartaal 224 dagen. De verkooptijd van een appartement bedraagt gemiddeld 103 dagen. In vergelijking met een jaar eerder liggen de gemiddelde verkooptijden 14% lager.

Helaas geen herstel voor harde kern (40%) van te koop staande woningen.
Woningen die al langer dan een jaar te koop staan, profiteren niet tot nauwelijks van het herstel op de markt. Deze huizen worden zo goed als niet meer bezichtigd door potentiële kopers. Dit lange te koop staan heeft verschillende oorzaken. Zo zijn er verkopers die niet omlaag willen met hun vraagprijs, die een zogenoemde wenswaarde voor ogen hebben en daar niet van afwijken. Ook speelt in veel gevallen restschuld een rol; mensen kunnen eenvoudigweg niet zakken met hun prijs, omdat ze dan met een schuld blijven zitten. Verder gaat het om verkopers die niet direct hun huis uithoeven. Ze hebben alle tijd om te verkopen, en intussen hopen en verwachten ze dat de woningmarkt toch wel blijft aantrekken. De boodschap blijft dat in deze kopersmarkt de verkopers zelf stappen moeten nemen om hun huis en de prijs voor een potentiële koper aantrekkelijk te maken. Pas als je positief opvalt maak je een goede verkoopkans.

(Bron woningcijfers: NVM juli 2015)

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies