Woningmarktcijfers 2019 – het 3e kwartaal
15 oktober 2019 
3 min. leestijd

Woningmarktcijfers 2019 – het 3e kwartaal

De NVM  woningmarktcijfers 2019 van het 3e kwartaal zijn er weer.

Prijsstijging ligt op de loer door krappere markt

Het aantal te koop staande bestaande woningen op dit moment is slechts 38000 stuks. In een evenwichtige periode ligt dat aantal ergens tussen 80000 en 100.000. Dat is een slecht verhaal voor de woningmarkt in Nederland. Het betekent dat steeds minder mensen een huis van hun gading kunnen vinden en dat, op hun beurt, zij ook wachten met het te koop zetten van hun huis.

Door de stikstofaffaire, maar niet alleen daardoor, worden ook te weinig nieuwbouwwoningen opgeleverd. Daardoor komt er extra krapte, zodat de huizenprijs weer sterker zal stijgen.

Nu al is de gemiddelde prijs van het woningaanbod bestaande bouw met 9,4% gestegen en van nieuwbouw zelfs met 14% vergeleken met het 3e kwartaal van vorig jaar.

Gek genoeg zijn er nog gebieden met lucht en die liggen soms dichterbij dan je denkt. We hebben daarom 2 aanbevelingen:

  1. Zet je huis te koop zodra je merkt dat je wilt of moet gaan verhuizen, dat geeft extra ruimte op de koop woningen markt. Verkoop vervolgens onder de voorwaarde dat je binnen een bepaalde periode een ander huis vindt dat aan je eisen voldoet. Ook die eisen kun je in je voorwaarde opnemen.
  2. Maak de straal waarbinnen je zoekt iets groter en kijk ook eens naar de minder “fancy” plaatsen. Ook in die plaatsen zijn namelijk wijken waar het geweldig wonen is, meestal voor een lagere prijs.

Verduurzamingsopgave kan voor starters en jongeren later een hoge kostenpost worden

Woningstarters kopen in het algemeen woningen met een energielabel C, D of E. Dat komt doordat in de lagere prijsklasse vaak oudere woningen te koop staan. Dit betekent binnen afzienbare tijd extra kosten voor isolatie en verbetering van het huis. Het is verstandig als je als starter een huis koopt, om daar alvast rekening mee te houden.

Ook mensen die straks oudere woningen van senioren gaan kopen hebben een uitdaging. De energielabels van die woningen zijn vaak nog F of G. Zolang er niet genoeg seniorenwoningen worden gebouwd blijven ze wonen en zien we weinig woningverbetering.

Verkoopkansen

Door de krapte op de woningmarkt is de verkoopkans hoog. In het 2e kwartaal van dit jaar is 73% van de woningen binnen 90 dagen verkocht. De krapte verschilt vanzelfsprekend per regio. Het krapst is de middelste band van Nederland van west naar oost. Boven de lijn Alkmaar Zwolle en onder de lijn Goeree Apeldoorn is het allemaal wat ruimer. Assen Groningen en regio Eindhoven zijn in het noorden en zuiden zeer krappe gebieden, maar rondom de krappe gebieden liggen soms verrassende mogelijkheden zoals ik al eerder noemde.

De krapte heeft ook te maken met de prijs.  Tot € 500.000,- is de markt krap, daarboven evenwichtig en boven € 750.000,- is de woningmarkt ruim.

Wil je precies weten hoe het zit in het land of in jouw gemeente? Vraag dan hieronder de overzichten aan!

Gratis downloads van de Woningmarktcijfers 3e kwartaal 2019

Gratis downloads, vraag ze nu vrijblijvend aan en blijf op de hoogte!

Gratis het actuele overzicht van de woningmarkt in jouw gemeente:

Gemeenteoverzicht woningmarktcijfers

Gratis de marktanalyse van de Nederlandse woningmarkt, download de NVM woningmarktcijfers 2019 3e kwartaal
Woningmarktcijfers Nederland Digimakelaars huis verkopen zonder makelaar

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij jou bij de beslissing over de overname van jullie huis.

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of ons contacten via MessengerDigimakelaars contact Messenger

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen