Prinsjesdag en je eigen huis
16 september 2020 
4 min. leestijd

Prinsjesdag en je eigen huis

Prinsjesdag, de woningmarkt en je eigen huis.

Wat is er allemaal gezegd.

Luister je liever naar de podcast? Dat kan hier:

Huurders die het moeilijk hebben worden geholpen.

Volgens minister Kasja Olongren bij RTL vanmiddag is een bevriezing van alle huren niet mogelijk, want dat betekent dat je verhuurders, investeerders en corporaties de middelen zou ontnemen om nieuw te bouwen en voor meer woonruimte te zorgen.

Alleen de groep huurders in sociale huurwoningen die in de problemen komt of is, dat zijn 260000 huurders, krijgen een verplichte huurverlaging. Dat gaat dan om mensen met hoge huren en lage inkomens. Zogenaamde scheefhuurders. Volgens anderen zijn er wel 800.000 huurders met problemen. Het goede nieuws voor die 260.000 huurders is dat ze in 2021 40 euro in huur naar beneden gaan. De woningcorporaties gaan dit betalen uit een korting van 200 miljoen op de verhuurdersheffing. 138 miljoen daarvan is voor de huurverlaging. Van de rest moeten huizen worden gebouwd. De opdracht voor de corporaties is 150.000 nieuwe huizen.

De termijn waarin die huizen moeten worden gebouwd is nog niet duidelijk.

Voor de koopstarters moeten er meer woningen worden gebouwd.

En de overdrachtsbelasting gaat voor starters en jonge doorstromers tussen 18 en 35 jaar definitief eenmalig naar 0%.

De regeling geldt dus niet alleen voor starters, maar ook voor jonge doorstromers!

Je moet aan 3 criteria voldoen:

  1. Je leeftijd is tussen 18 en 35 jaar
  2. Je verklaart dat je niet eerder de vrijstelling hebt gehad
  3. Je verklaart dat je de woning anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gaat gebruiken

Zie hier de volledige Memorie van Toelichting bij het wetsontwerp voor meer uitleg.

Is 1 van de 2 kopers van een huis ouder dan 35, dan betaalt hij of zij wel overdrachtsbelasting over het deel van zijn of haar eigendom, dat is dus meestal de helft.

Waarom heb ik nou het idee dat we daar met z’n allen wel weer wat creatiefs op gaan vinden?

Zoals ik al eerder aangaf vragen we ons af of dit niet eerder prijsverhogingen in de hand werkt.

I.p.v. de overdrachtsbelasting nu uit eigen zak te betalen, gaan starters mss meer bieden voor een huis en dan kan dat bedrag ineens meegefinancierd worden. En daarmee gaan de woningprijzen dan weer omhoog.

Beleggers betalen straks 8%

En dat geldt vooralsnog ook voor ouders die een huis voor hun kinderen, bijvoorbeeld als studie onderkomen, kopen. En omgekeerd dan ook, alhoewel dat al niet meer zo lucratief is, als kinderen het huis van hun ouders kopen en ze laten huren.

Wij zijn dus tegen de overdrachtsbelastingmaatregelen as such, omdat ze het doel voorbijschieten.

We zien veel meer in een herziening van het hele geldstelsel rondom de woningmarkt. Vlaktax zou er een belangrijk onderdak van kunnen zijn. Of belasting over de winst op een huis.

Woningprijzen gaan niet dalen

Door de crisis als gevolg van het coronavirus verwachten sommige economen dat woningprijzen zullen dalen, maar zo lang voor ieder huis niet 20 maar bijvoorbeeld 5 kopers klaarstaan zien wij dat nog niet gebeuren. Er moeten dus heel wat woningkopers zonder werk raken om die prijsstijgingen te kunnen stoppen. Zeker nu wel duidelijk is dat de hypotheekrente historisch laag blijft.

Als je dan ziet dat er wordt verwacht dat ergens in 2021 de economie weer langzaam gaat aantrekken, dat mensen, tegenwoordig meer dan ooit, gaan zoeken naar alternatieve verdienmodellen en dat we 4 jaar bezig zijn om het tekort van nu, 315000 huizen te bouwen, weet ik niet waar een prijsdaling vandaan moet komen.

De werkloosheid gaat waarschijnlijk naar 5,5%. Dat is hoog, maar in 2006 was de woningmarkt ook aan het pieken en hadden we hetzelfde percentage. Als de bouw van woningen echt een vaart gaat nemen verwachten we dat er ook weer heel wat mensen aan het werk komen. Dus wil je een baan, laat je omscholen en word een vakman.

Tot nog toe hebben onze voorspellingen over de woningmarkt allemaal stand gehouden, in tegenstelling tot de ideeën van economen en banken.

Bouwen bouwen bouwen

De minister is blij dat ze dit jaar de start kan gaan geven aan 51000 nieuwe woningen. Nou wij ook. Dat is in ieder geval een begin. Maar het is niet genoeg!

Maar het doel van 75000 woningen voor 2018 en 2019 is niet gehaald. In 2020 misschien nipt. En of dat komend jaar dan wel gebeurt is maar de vraag. Er wordt gelukkig wel 2 miljard gestoken in de mogelijkheden om de stikstofproblemen te verminderen door boeren te saneren of te helpen omschakelen en daardoor de bouw de ruimte te geven.

De vorige crisis heeft voor grote achterstand gezorgd in de bouw, we staan dus op achterstand en we moeten hollen om bij te trekken. Dus extra geld uitgeven en de bouw beter regisseren is wel een goed plan.

De woningmarkt is traag en het effect van de meeste maatregelen ga je pas later zien.

Qua timing lijken de belastingmaatregelen dan niet erg goed gepland.

Er staan 661500 mensen te trappelen om woonruimte. Dat is meer dan de bevolking van Rotterdam. Die hebben samen 315000 nieuwe woningen nodig. Dus ik zou zeggen vooruit met de geit!

Lees ook ons liveblog over het kopen en verkopen van een huis tijdens de corona crisis.

We hebben ook heel veel interessante video’s over kopen van en bieden op een huis.

Abonneer je daarvoor op ons Youtube kanaal:

Youtubekanaal Digimakelaars

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen