Ramen kozijnen en deuren isoleren

Op de vloer spelen zonder het koud te krijgen? Maak je huis tochtvrij door ramen, deuren en kozijnen te isoleren.

Wil je je huis duurzaam en zuinig maken, dan kun je van alles bedenken, zoals, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, een zonneboiler, warmtepomp en zonnepanelen. Maar…

Begin bij het begin

Het begint echter bij de basis. Begin eerst met het opsporen van de warmtelekken. Vaak zie je dan dat er bij deuren, ramen en kozijnen nogal wat te halen valt in de vorm van kierdichting.

Het voordeel van kieren dichten is dat het ook minder tochtig wordt. Als het minder tocht wordt het al snel comfortabeler in je huis. Dat scheelt een paar graden stoken. Snel verdiend. De gemiddelde besparing kan wel 70m3 tot 100m3 gas per jaar bedragen.

De kosten van een huis isoleren door tochtdichting vallen in het algemeen wel mee.

Daarnaast kun je kijken of je isolatieglas kunt laten aanbrengen, eventueel met een hoger rendement dan je oude isolatieglas. Kijk op ons blog hierover wat er allemaal mogelijk is.

Hoe pak je het isoleren van ramen, deuren en kozijnen nu het beste aan?

  1. Allereerst moet je rekening houden met de juiste ventilatie. Een huis dat potdicht zit is ongezond, doordat het te vochtig wordt en allerlei slechte luchtjes niet weg kunnen. Let dus dus altijd op een goed evenwicht tussen isolatie en ventilatie.
  2. Ga je klussen, let daarbij dan alvast op mogelijke kiervorming.
  3. Daarna ga je je hele huis grondig onderzoeken van de begane grondvloer en de kruipruimte tot aan de nok van het dak.
  4. Vervolgens stel je vast wat het isolatieprobleem is en welk materiaal je ervoor gaat gebruiken.
  5. Zijn er grote kieren of naden? Kijk dan of je die vooraf al kleiner kunt maken met een afdichtingslatje.

Waar kun je allemaal kieren of isolatieproblemen tegenkomen?

Bij kozijnen kan dat bij de draaiende delen of bij een slechte aansluiting van het glas in het kozijn. Ook komt het voor dat een kozijn niet goed in de muur zit en het er langs tocht. Oude aluminium kozijnen hebben dan nog het nadeel dat het metaal koude overdraagt. De betere aluminium kozijnen hebben een thermische onderbreking, wat wil zeggen dat er een isolerend materiaal tussen de binnenkant en de buitenkant van het kozijn zit. Tocht bij het raam is een vaak gehoorde klacht.

Beneden

De voordeur kan tochten, maar kan ook uit materiaal bestaan dat niet zo goed isoleert. Vaak wil je een voordeur ook nog isoleren voor het geluid. En de ruitjes in de voordeur zijn vaak nog enkel glas, daar kun je ook verandering in brengen. Tochten van kozijnen, ramen en deuren kun je oplossen door goede tochtprofielen of tochtband te plaatsen en een dorpelstrip onderaan de deur. Een gordijn achter de voordeur helpt ook met het tegenhouden van kou.

In of naast de voordeur heb je dan ook nog de brievenbus die flink kan tochten. Afhankelijk van de uitvoering kun je hier een brievenbusborstel toepassen of het deurtje van het brievenkastje goed sluitbaar maken met bijvoorbeeld deurmagneetjes.

Beneden kan ook de meterkast tochten, vooral bij de plek waar de buizen binnenkomen. Ook hier blijft ventilatie van de meterkast belangrijk. Vaak voldoet het om wat vilt of vlaswol langs de leidingen in de gaten te proppen.

Het kruipluik sluit de kruipruimte af. Die ruimte is vaak vochtig en koud. Je merkt dat het kruipluik niet goed geïsoleerd is als de mat die erop ligt aan de onderkant nat wordt. Isolatie aan de onderkant van het kruipluik is dus een goede oplossing.

De muren kunnen tochten bij de aansluitingen met de vloer beneden of bij de aansluiting van het schuine dak op de gevel. Je kunt kijken of je hier met kit iets kunt bereiken en anders een goede rubberen tochtstrip gebruiken.

Scheuren als gevolg van verzakkingen of zettingen kunnen ook tochten. Hier kun je dan vaak beter aan de gang met schuimachtige oplossingen.

Boven

Het dak kan ook tochten tussen de gipsplaten bij naïsolatie, of in de nok of bij de hoekkepers. De dakdoorvoeren voor ventilatie en CV-ketel zijn een punt van aandacht. Bij de doorvoer van de CV-ketel even oppassen dat het een dubbelwandige doorvoer is i.v.m. eventuele hitte. Ook hier zijn tochtstrips of elastische kit de uitkomst of wat extra glaswol of steenwol. En soms zul je bij grotere kieren in een uiterst geval de bus met PUR schuim erbij moeten pakken.

Buiten isoleren

Wil je aan de buitenkant isoleren of naden dichten? Dan is siliconenkit het best beschikbare materiaal om waterdicht af te kitten buiten. Siliconenkit is elastisch en waterdicht. Is er al eerder kit gebruikt? Haal dan de oude lagen eerst goed weg met een kitreiniger en een goed mes.

Kun je kiezen of je de kieren aan de buitenkant of aan de binnenkant afdicht? Maak dan altijd de keuze voor de buitenkant. Dat voorkomt in het algemeen vochtproblemen als gevolg van condensvorming.

Beter isoleren, hogere waarde voor je huis

Een huis dat goed geïsoleerd is heeft een beter energielabel en dat bevordert de waarde van je huis.

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij je bij beslissingen over verbouwen of  verkopen van de huidige woning en de aankoop van een ander huis.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan: