arrow_drop_up arrow_drop_down
19 april 2017 

Steeds krappere huizenmarkt

Met gratis downloads – Cijfers van de huizenmarkt in jouw gemeente en het landelijke persbericht

Het aantal woningen dat te koop staat in Nederland is sinds het midden van de crisis gehalveerd tot een krappe 79.000 stuks. De woningkoper heeft vandaag nog maar de keuze uit gemiddeld 6 woningen. De gemiddelde verkooptij bedraagt 77 dagen en de gemiddelde woningprijs blijft sinds vorig kwartaal steken op € 248.000,-.
Wil je weten wat je in Nederland kunt kopen voor € 248.000,-? Kijk dan op pagina 5 van het PERSBERICHT

De stijging van het aantal transacties neemt iets af. Er worden minder appartementen verkocht omdat er te weinig worden aangeboden en juist weer meer vrijstaande huizen. Vrijstaand vertoont een stijging van 26% en wint aan marktaandeel. Volgens de NVM een teken dat de doorstroning goed op gang is gekomen. Een reden kan ook zijn dat de prijs van vrijstaande huizen de afgelopen jaren sterker is gedaald dan van de andere typen en daarmee vrijstaand wonen voor veel portemonnees bereikbaarder is geworden.

Wil je weten of een ander huis ook voor jou is weggelegd? Lees dan ons e-book “In 4 stappen naar je droomhuis”.

Verkoopkansen:
61% van alle huizen die te koop komen wordt binnen 3 maanden verkocht. Slechts 1 op de 8 woningen doet er langer dan een jaar over.
Steeds meer beleggers kopen huizen op voor wederverhuur. Dat geeft ze een beter rendement dan geld op de bank. Dit is nadelig voor starters, omdat zij in dezelfde vijver vissen.
Prijzen stijgen het sterkst in Amsterdam, Haarlem, Waterland, Zaanstreek, Almere, Leiden en Groningen.

Te weinig nieuwbouw, forse prijsstijgingen:
Er staan 28% minder nieuwbouwwoningen te koop dan een jaar geleden. Terwijl er 14% meer verkocht zijn. Prijzen stijgen daardoor sterk. Een gemiddeld nieuwhuis kostte afgelopen kwartaal € 297.000,- De vierkante meterprijs stijgt, maar er worden ook grotere huizen gebouwd. Meer dan de helft van de nieuwbouw heeft een woonoppervlakte van meer dan 130 m2.

Grote regionale verschillen:
Gemiddelden geven een trend aan. Per regio zijn de verschillen echter bijzonder groot. Er zijn eigenlijk 3 woningmarkten in Nederland: Zeer dynamisch in de Randstad en de stad Groningen, evenwichtig in het midden van het land en minder dynamisch in stukken van Groningen, Drenthe, noord-Limburg/oost-Brabant.

Onze tips:
Koper:
Profiteer nu nog van de huidige woningprijzen en de lage rente. Je koopt tot € 245.000,- met Nationale Hypotheek Garantie. Wil je nog relatief goedkoop kopen? Zoek dan buiten de steden.
Starter:
Wacht niet te lang, zie je iets leuks ga er dan direct op af, maar laat je niet gek maken. Koop zeker buiten de grote stad, daar is het nog betaalbaar en ook daar zal de waarde van je huis snel toenemen.
Verkoper: 
Je kunt nu het moment weer kiezen waarop je wenst te verkopen, want je huis wordt als het er goed uitziet snel verkocht.
Verkoper in kraptegebieden:
Je huis snel verkopen kan veel goedkoper met een internetmakelaar die werkt voor een lage eenmalige vergoeding. Na een paar bezichtigingen komen de biedingen al binnen en ook verkoop bij inschrijving kan via een internetmakelaar prima geregeld worden.

Kwartaalcijfers woningmarkt 1e kwartaal 2017 NVM, de highlights:

 • de opgaande lijn in transacties zet door, 10% meer dan vorig jaar
 • prijsstijging 8,8% gemiddeld
 • woningen worden steeds sneller verkocht
 • aantal woningen in aanbod daalt snel
 • keuzemogelijkheden voor woningkopers nemen snel af
 • 61% van bestaande koopwoningen wordt binnen 1 kwartaal verkocht
 • nieuwbouw wordt snel duurder en er wordt te weinig gebouwd

Ieder kwartaal presenteert de NVM de cijfers van de Nederlandse woningmarkt. Daarvan wordt een persberichtsamengesteld en uitgegeven en per gemeente is er een overzicht met veel waardevolle gegevens.

De makelaars van Digimakelaars rijden al sinds 2005 door het hele land en we weten o.a. doordat we lid zijn van de NVM en toegang hebben tot al deze gegevens precies wat er in jouw plaats speelt.

De gemeenteoverzichten stellen we voor jou gratis beschikbaar als download.

Wat je te zien krijgt in je download:

 • Verkoopprijzen per huizentype
 • Looptijden van de verkochte huizen
 • Het verschil tussen de vraagprijzen en de verkooprijzen
 • Het aantal verkochte huizen per huizentype

Heb je interesse in zo’n gratis overzicht van de woningmarkt ontwikkelingen jouw gemeente? Klik op de aanvraagbutton en vul de gewenste gemeente in. We zullen je het overzicht voor jouw gemeente per omgaande sturen.

Klik hier en vraag de woningmarktinformatie van je eigen gemeente aan.

Ben je ook geïnteresseerd in het wel en wee van de totale Nederlandse woningmarkt in het afgelopen kwartaal? Download dan hieronder het uitgebreide persbericht van de NVM (12 pagina’s) met alle mogelijke wetenswaardigheden en statistieken.

Klik hier voor het complete persbericht met de NVM kwartaalcijfers.

Als extra bonus heb ik hier nog de complete analyse van de Nederlandse woningmarkt in het afgelopen kwartaal. Een boekwerk van 19 pagina’s boordevol informatie. Klik hier voor de gratis download.

Veel leesplezier!

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies