arrow_drop_up arrow_drop_down
Nog 14 dagen voor een goedkoop energielabel!
15 december 2020 

Nog 14 dagen voor een goedkoop energielabel!

Energielabel verplicht in je advertentie vanaf 1 januari 2021. Laat nu nog goedkoop je energielabel berekenen voordat het te laat is.

Kijk je liever naar de video, klik dan hier Video energielabel aanvragen

Vanaf 1 januari wordt het verplichte energielabel heel veel duurder. Je gaat dan tussen de € 100,- en € 200,- betalen. Dat is maar liefst 25 keer duurder dan nu.

Bedragen van zo'n 190 euro voor het nieuwe energielabel in 2021 horen we nu al vaak in de markt noemen.

Dat is heel wat anders dan de kosten voor een energielabel tot 31 december 2020. Nu ben je voor € 7,50 of soms zelfs nog minder klaar.

De reden voor dat nieuwe label is dat het huidige – zogenaamde Vereenvoudigde Energielabel – door iedereen zonder hinder van enige kennis kan worden aangevraagd en dat de invoer van de gegevens niet altijd heel precies gebeurt. Daardoor geeft het label niet altijd de juiste situatie weer. Heb je een huis gekocht en het energielabel blijkt niet te kloppen dan krijg je misschien meer energielasten dan je zou willen.

Voor het nieuwe label, dat 1 januari 2021 ingaat, wordt de woning opgenomen door een erkend deskundige voor het energielabel. Die komt dus bij je thuis en doet de inspectie. Dat duurt 1 tot 2 uur. En ja, tijd is geld, dus dan ben je die paar honderd euro verder.

Waarom is er een nieuw label nodig?
Minister Kajsa Ollongren vindt het belangrijk dat het huis ter plekke wordt geïnspecteerd om het energielabel te berekenen. Daardoor wordt het label betrouwbaarder.
Nu had je bijvoorbeeld energielabel G en weet je dat het huis niet enerziezuinig is. Maar straks weet je met energielabel G precies hoeveel Kilowattuur per m2 je huis in totaal gebruikt en dat is wel een mooier gegeven om huizen te vergelijken.

De labels worden dan opgesteld op basis van nieuwe regels, de zogenaamde NTA8800 norm. Daarbij wordt de letter van het label bepaald door de hoeveelheid fossiele energie die nodig is voor verwarming, elektra, koeling, ventilatie en warm water.

Door deze manier van bepalen van het energielabel kunnen verbetermogelijkheden meer op maat worden aangeboden. En dat is handig, want een huis met energielabel G levert gemiddeld € 18.000,- euro minder op dan een huis met een energielabel A tot energielabel C.

Dus misschien is het ook even handig om dit jaar nog nog wat extra te isoleren met subsidie. Kijk daarvoor naar deze video: Video energie besparen en geld verdienen

Het oude label, dat goedkope dus, kan nog tot 31 december 2020 worden aangevraagd.

Let op! Vanaf 1 januari 2021 moet een geldig energielabel in de advertentie worden genoemd als je huis te koop wordt gezet.

Dus hier komt de tip. Wil je binnen nu en 10 jaar verhuizen? Vraag dan voor 31 december 2020 nog snel het oude label aan voor een paar euro. Ook als je nu al een label hebt kun je nog een nieuwe aanvragen met de nieuwe levensduur van 10 jaar. Dan hou je bij verkoop alvast die 200 euro in je zak!

Het energielabel kun je hier aanvragen: https://www.energielabelvoorwoningen.nl/

Lees ook ons liveblog over het kopen en verkopen van een huis tijdens de corona crisis.

We hebben ook heel veel interessante video's over kopen van en bieden op een huis.

Abonneer je daarvoor op ons Youtube kanaal:

Youtubekanaal Digimakelaars

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies