Wetswijzigingen voor de woningmarkt 2021
09 januari 2021 
4 min. leestijd

Wetswijzigingen voor de woningmarkt 2021

Wet differentiatie overdrachtsbelasting

De grootste verandering in 2021 is wel de nieuwe wet Differentiatie overdrachtsbelasting.
Grofweg aan de ene kant tussen nu en 31 december 2025 eenmalige vrijstelling op de overdrachtsbelasting voor jonge mensen tussen 18 en 35 jaar.
En aan de andere kant de verhoging van het algemene overdrachtsbelastingtarief van 6% naar 8%.

Koop je vanaf dit jaar als natuurlijk persoon een huis om er in te gaan wonen dan betaal je 2%. Ben je jonger dan 35, dan krijg je de komende 5 jaar 1 keer vrijstelling van die 2%. Tot overdrachtsdatum 1 april 2021 mag dat nieuwe huis nog meer dan € 400.000,- kosten, daarna niet meer. Dus wil je nog dik profiteren, dan moet je er snel bij zijn.

En, ga je er dus niet wonen, of anders gezegd, wordt het niet je hoofdverblijf, dan betaal je in alle gevallen 8%.
Die 8% ga je merken als je een vakantiehuis koopt, als je later, nadat je al eigenaar van het huis bent geworden nog iets aanhorigs bij je woonhuis koopt. Denk bijvoorbeeld aan een aanliggende garage of een stukje grond.
Maar ook als je als ouders een studentenflat voor je kinderen wilt kopen, of als je als kind het huis van je ouders alvast wilt kopen omdat je dat voor de toekomst handig vindt.
Of, en daar was de verhoging vooral voor bedoeld, als je in huizen wilt beleggen.

Dus er komt korting voor jonge kopers, die ten onrechte starters worden genoemd, want je mag ook gewoon doorstarter zijn. Maar er wordt dik betaald in alle andere gevallen.

Voorwaarden voor korting op de overdrachtsbelasting

Om voor die korting in aanmerking te komen moeten wat regeltjes worden gevolgd, maar daar zorgt de notaris dan wel voor.
En de verhoging van 8% geldt natuurlijk voortaan ook voor alle onroerende zaken die geen woning zijn.

Reparatiewetgeving  teruggave overdrachtsbelasting bij verkoop binnen 6 maanden

Dan viel er opeens ook nog wat te repareren. Er is namelijk een regeling dat, als je een huis binnen 6 maanden weer verkoopt, je via een omweg de overdrachtsbelasting weer terugkrijgt. Je kunt je voorstellen dat dat met al die verschillende regelingen tot vreemde situaties zou kunnen leiden. De wet die dat regelt is zo aangepast dat je er in ieder geval niet beter van wordt, dus je krijgt nooit meer terug dan je werkelijk hebt betaald.

De NHG grens.

Deze grens voor de zo gewilde verzekering en rentekorting wordt per 1 januari 2021 verhoogd van € 310.000,- naar € 325.000,- kk en als je energiebesparende voorzieningen treft komt er nog 6% bij, dus € 344.500,-.

Heb je vorig jaar een huis gekocht, kwam je net niet in aanmerking, heb je al een bindend aanbod gehad van de bank, maar ben je nog niet naar de notaris geweest? Vraag dan als je er nu wel voor in aanmerking kan komen een nieuw aanbod. De rente is de laatste paar weken niet hoger geworden, dus er is geen groot risico op hogere kosten.
De nieuwe grens geldt voor aankopen en voor oversluiten.

De zogenaamde borgtochprovisie blijft 0,7%. Dus voor maximaal € 2411,50 ben je de gehele looptijd van deze hypotheek verzekerd voor de restschuld in bepaalde gevallen zoals bijvoorbeeld werkeloosheid.

Partnerinkomen

Het partnerinkomen van de minst verdienende partner is verhoogd en telt voor 90% mee voor de berekening van je maximale financieringslast.

Renteaftrek inkomstenbelasting

De hypotheekrenteaftrek wordt sinds vorig jaar ieder jaar met 3% verlaagd. Dit jaar kan nog 43% worden afgetrokken voor de inkomstenbelasting.

Eigen woningforfait

Dit forfait wordt vastgesteld op 0,5% voor huizen met een waarde van € 75.000,- tot € 1.060.000,-, dat is 0,1% lager dan vorig jaar.

De Hillen aftrek

De Hillenaftrek wordt dit jaar verlaagd naar 90%.

WOZ waarde

Met de stijgende woningprijzen kan een stijging van de WOZ waarde niet uitblijven. Deze stijgt dit jaar circa 6-8%. Volgende maand komen we met adviezen en de mogelijkheid voor gratis bezwaar maken tegen je nieuwe WOZ waarde.

Energielabel

Dit jaar moet een energielabel worden opgesteld door een vakbekwaam adviseur volgens de normen van NTA 8800. Kosten hiervoor bedragen tussen € 100,- en € 190,-. Omdat dit een dure liefhebberij is is er een voorstel van CDA en VVD om dit label weer digitaal te kunnen aanvragen. Dit gaat waarschijnlijk vanaf 1 juli a.s. gebeuren.
Verplicht vermelden energielabel bij adverteren
Als je vanaf dit jaar je huis te koop zet en je adverteert ermee, dus ook op websites en op Funda, dan moet je een geldig energielabel hebben. Je kan een boete krijgen als het label er niet is. Natuurlijk geldt dit alleen voor gebouwen waarvoor een energielabel verplicht is, dus bijvoorbeeld niet voor monumenten.

Grens voor de huurtoeslag en liberalisatiegrens

Deze is verhoogd en vastgesteld op € 752,33.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

De SEEH subsidie waar ik het in mijn blog vorig jaar over had was tijdelijk verhoogd, maar dat is veranderd per 1 januari 2021.
De subsidie kun je nu niet meer krijgen via het SEEH platform, maar moet je aanvragen via het nieuwe platform Investeringssubsidie duurzame energie energiebesparing voor woningeigenaren, afgekort ISDE.
Als je naar de site gaat van de overheid,  dan heb je daar een stappenplan voor 4 soorten subsidie, aansluiting op een warmtenet, warmtepomp, zonneboiler en isolatiemaatregelen.
Ook MKB bedrijven kunnen van de regeling gebruik maken voor de aanschaf van zonnepanelen en kleine windmolens. En VVE’s kunnen voor hun appartementencomplex subsidie krijgen op de aansluiting op een warmtenet. Kijk hier voor meer informatie.

Er is in 2021 maar liefst 164 miljoen euro beschikbaar, dus ik zou zeggen aanvragen maar!

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij je bij de beslissing over de verkoop van de huidige woning en/of de aankoop van je nieuwe huis.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan:

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down