arrow_drop_up arrow_drop_down
30 december 2018 

Wetswijzigingen 2019 voor de woningmarkt

Belangrijke wetswijzigingen voor huiseigenaren in 2019

Zoals ieder jaar verandert er ook in 2019 weer van alles voor eigen huis bezitters. Onderin vind je de link naar het complete overzicht.

De hypotheekrente aftrek daalt naar 49%.  

Ook dit jaar worden de belastingtarieven weer bijgesteld op weg naar uiteindelijk een stelsel van 2 belastingschijven. Alle percentages vind je in dit whitepaper

NHG grens omhoog

De koopsomgrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verhoogd naar een maximale koopsom van € 290.000 en nog hoger voor woningen die energie gaan besparen, namelijk een koopsom van € 307.400,-. Je mag lenen tot 100% van de taxatiewaarde en het 2e inkomen teleg voor maximaal 70% mee.

Is je huis een monument?

Ook dan verandert er van alles. De fiscale aftrek wordt omgezet naar een subsidieregeling en onderhoud en restauratie kan voortaan worden betaald met een lening tegen 1%.

Belastingen

Het belastingstelsel wordt de komende jaren verder aangepast naar in 2021 uiteindelijk 2 schijven in plaats van 4. In de aanloop daar naartoe worden de belastingpercentages van de schijven jaarlijks aangepast, zo ook in 2019.

Huurgrens

De huurliberalisatiegrens (de grens waarboven huren vrij mogen worden verhoogd wordt € 720,42. Datzelfde bedrag geldt ook voor de grens voor de huurtoeslag.

Verduurzaming

2019 wordt het jaar waarin steeds vaker zal worden gesproken over verduurzaming. Er zijn veel regelingen waarmee je geld kunt krijgen voor isolatie, de aanschaf van duurzame verwarmingsapparatuur of voor de aanschaf van zonnepanelen.

Wat er kan verschilt per gemeente. Ga naar www.energiesubsidiewijzer.nl om je mogelijkheden te bekijken.

Wel is een waarschuwing op z’n plaats… Laat je niet gek maken door alle reclame over warmtepompen of nieuwe CV ketels. Vraag een onafhankelijke specialist, zoals bijvoorbeeld je makelaar wat in jouw geval de beste oplossing voor de toekomst is.

Klussen

Het lage BTW tarief stijgt van 6% naar 9%.

Dat maakt bij een eigen huis dat de kosten voor bijvoorbeeld de schilder en stukadoor met 3% omhoog gaan.

Bezwaar WOZ waarde 2019

De WOZ waarde stijgt in 2019 vermoedelijk gemiddeld met zo’n 6%. 

Dat scheelt in je onroerende zaakbelasting, maar maakt ook iets uit voor een heel setje andere heffingen en belastingen, zoals de rioolheffing, het eigenwoningforfait, de schenkbelasting, erfbelasting en verhuurdersheffing.

Blijf op de hoogte

Als je ons blog leest of onze e-mail nieuwsbrief ontvangt houden we je op de hoogte en melden je tijdig hoe je gratis bezwaar kunt maken tegen de verhoogde WOZ waarde.

Wil je alles nog eens op je gemak nalezen? 

Download dan GRATIS het COMPLETE OVERZICHT VAN WETSWIJZIGINGEN M.B.T. JE EIGEN HUIS IN 2019, klik HIER  

Heb je interesse in de waarde van je huis? Wij kunnen een gratis WAARDE-INDICATIE voor je opstellen. Klik HIER en vul enkele gegevens in.

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies