arrow_drop_up arrow_drop_down
15 april 2019 

Woningmarkt komt in evenwicht, maar niet overal

Zojuist zijn de NVM cijfers over het 1e kwartaal bekend geworden, handig als je de koop of verkoop van een huis overweegt.

De woningmarkt 2019 blijft in het 1e kwartaal onverminderd krap. De voorraad neemt nog af,  maar het aantal verkopen stabiliseert.

Gratis downloads woningmarktcijfers

Gratis analyse van de woningmarktcijfers in jouw gemeente
Gratis analyse van de woningmarkt in Nederland met alle ins en outs van de Nederlandse Woningmarkt in het afgelopen jaar, zowel bestaande bouw als nieuwbouw
Gratis verkoopkans berekening voor huizen die lijken op jouw huis en die staan in jouw buurt

————–

Woningmarkt verkopen per jaar NVM

Verkopen laagste prijsklasse dalen door minder aanbod in het 1e kwartaal 2019

De verkoop van woningen in de laagste prijsklasse blijft met een daling van 41% enorm achter, dit komt vooral door de prijsstijgingen van de afgelopen periode en dat komt voorlopig ook niet meer goed. Voor starters is er in deze prijsklasse weinig keuze. Advies is om echt door te sparen, zodat je later je geluk kunt beproeven in een iets hogere prijsklasse.

Afgelopen kwartaal zijn er bij NVM makelaars 3,3% minder woningen verkocht dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, namelijk 32.800 stuks. De verwachting voor dit jaar is een totaal van 145.000 stuks via NVM makelaars, dat zou voor de hele markt neerkomen op ongeveer 210.000 woningen.

De transactieprijzen zijn toegenomen met 8,1%, het gemiddelde bedraagt nu  294.000,- en de looptijd is weer korter geworden, die bedraagt nu 45 dagen. De prijzen van appartementen zijn gemiddeld 10% gestegen.

Woningaanbod wordt schever

Zoals we al eerder meldden wordt het aanbod schever. De goedkopere woningen raken op en er blijven meer woningen in de hogere prijsklasse achter, waarmee de gemiddelde prijs van al het aanbod in Nederland momenteel op € 411.000,- ligt, 10,7% meer dan vorig jaar. In de illustratie zie je de afname in verkopen van bijvoorbeeld appartementen.

Aantal verkochte woningen per type 2019 woningmarkt woningmarktcijfers

Kans op dubbele lasten kleiner

Heb je een leuk huis gezien en je wilt verhuizen? Dan maak je meer kans als je niet je verkoper vast zet met een no-risk clausule. Natuurlijk moet je dat proberen als je er geen goed gevoel bij hebt, maar schakel eerst je makelaar in om je kans op verkoop van je eigen huis te bekijken. Wij hebben de cijfers om je precies te laten weten wat je mag verwachten bij de verkoop van je huis. Daarmee kun je inschatten hoeveel tijd je neemt voor de overdracht van je volgende huis.

Help kopers aan meer keuze

Heb je verhuisplannen maar nog niets gevonden? Zet toch alvast je huis te koop en neem als voorwaarde op dat je eerst wat anders vindt  voordat je definitief verkoopt of overdraagt. Je makelaar kan je helpen om dit in goede banen te leiden. En als meer mensen dat doen wordt de keuze voor iedereen groter.

Wil je alles weten?

Kijk zelf wat er in jouw regio speelt en vraag je gemeenteoverzicht aan!

Persoonlijk contact? Graag!

Onze gratis publicaties kunnen je helpen bij je keuze.

Wil je meer weten over je mogelijkheden? Neem persoonlijk contact op met een van onze makelaars. Bellen/Whatsappen naar 088-0000400 of mailen naar info@digimakelaars.nl mag altijd

De woningmarkt cijfers 1e kwartaal 2019

3 Gratis downloads, vraag ze nu gratis aan en blijf op de hoogte

 

 

 

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies