Woningmarktcijfers NVM 1e kwartaal 2023 - NVM huizenprijzen

De woningmarktcijfers NVM 1e kwartaal 2023 zijn er weer! Mensen zijn altijd benieuwd naar de NVM huizenprijzen.

NVM Huizenprijzen geven nauwkeurig beeld van de markt

Ik word altijd blij als de woningmarktcijfers er weer zijn. Je weet natuurlijk wel een beetje wat er komt, maar de inzichten van de NVM kloppen zo precies dat je daarna weer helemaal op de hoogte bent.

Wil je de video zien? Dat kan hier:


Abonneer op ons Youtubekanaal!

Nog even over de video: Ons Youtubekanaal heeft bijna 4000 abonnees, allemaal mensen die blij zijn met onze content. Ik ben meer dan 25 jaar makelaar en ik vind het geweldig dat ik mijn ervaringen op dit kanaal kan delen. Dagelijks krijg ik telefoontjes van mensen die blij zijn met mijn video’s. Super! Wil je ook abonnee worden? Klik dan op de abonneerknop en ook even op de bel, supertof! Je krijgt dan steeds bericht als we weer een nieuwe video voor je klaar hebben staan.

Gratis downloads woningmarktcijfers

Aan het eind van dit blog krijg je weer van alles cadeau! Zoals bijvoorbeeld de links naar gratis overzichten van de woningmarkt in jouw gemeente en de analyse voor het hele land, ook over de nieuwbouwsituatie. Dus wil je weten hoe het allemaal zit en alles rustig nalezen? Scroll door naar onderen en klik op de buttons.!

Omslag in de markt definitief

De markt is omgeslagen. Van super krap met bijna geen keuze en hoge prijzen, naar 2 keer zoveel aanbod en lagere prijzen. Maar wél een hogere hypotheekrente. Al met al werden huizen minder betaalbaar, vooral voor starters een moeilijke situatie. Ze betalen tegenwoordig 1/3 van hun inkomen aan hypotheeklasten. Er werden voor het 4e kwartaal op rij minder huizen verkocht dan het kwartaal ervoor en zelfs in het afgelopen kwartaal ook nog minder dan in het 1e kwartaal vorig jaar.


Lichtpuntjes voor starters

Voor starters zijn er wel wat lichtpuntjes, omdat beleggers niet meer kopen en die beleggers zelfs hun panden gaan verkopen door dalende rendementen. Dat heeft een prijsdrukkende invloed en dat kan wel eens voordelig zijn voor een starter. Voor doorstarters is het goede nieuws dat iets duurdere woningen op dit moment slechter worden verkocht en dus harder in prijs dalen dan de woning die de gemiddelde doorstarter gaat verkopen. Dat betekent dat je voor je volgende stap minder hoeft bij te betalen dan een jaar geleden. Vanaf een prijs van 400.000 zie je de daling in het aantal verkopen groter worden:


De nieuwbouw helpt ook niet mee. Veel gepraat van de minister, maar er komt geen garen van de klos. Wij pleiten al langer voor een hele nieuwe stad in de polder. Dat is met Zoetermeer destijds toch ook prima gelukt?

No-risk clausule weer actueel

Wel wordt het weer tijd om de no risk clausule in te bouwen. Dus als je ervoor kiest om niet eerst te verkopen, maar je loopt plotseling tegen wat nieuws aan, beding dan dat je binnen een bepaalde periode je eigen huis kunt verkopen tegen een minimale prijs. Wij helpen je met die clausule als aankoopmakelaar.

Prijsdaling maakt stijging hypotheekrente nog niet goed

De prijsdaling zet door. Nu al een heel jaar lang dalen kwartaal op kwartaal de transactieprijzen. Een huis kostte afgelopen kwartaal gemiddeld 394000 euro, dat was een jaar geleden 429000 euro, dus een daling van 8,2% op jaarbasis, ofwel ongeveer 2% per kwartaal. Dat zie je in deze grafiek met de oranje lijn.


Maar wat je ziet is dat de prijsdaling nog niet zo hard gaat dat daarmee ook de hogere hypotheekrente wordt goed gemaakt. Je bent dus nog steeds meer kwijt voor hetzelfde huis dan een jaar geleden.

Je zou misschien denken om dan maar te wachten met het kopen van een nieuw huis tot de prijzen nog verder dalen. Is dat dan wel verstandig? Ik denk van niet. In deze video leg ik je uit of wachten verstandig is of niet. 

Gemiddelde duur verkoop huis

Je ziet nu de verkooptijden ook nog steeds oplopen. Vooral in het afgelopen kwartaal maakten we een sprong van 30 naar 42 dagen gemiddeld op de markt. Maar eigenlijk is over een aantal jaren gezien een week of 6 wel de gemiddelde verkooptijd. Iets langer geeft rust voor de kopers, want je hoeft niet hals over kop te beslissen. De verkooptijden zijn niet dramatisch lang hoor, 3 kwart van de huizen wordt binnen een kwartaal verkocht en 94 procent binnen een half jaar.


Bieden onder de vraagprijs

Het afgelopen kwartaal is het eerste kwartaal sinds 4 jaar waarin gemiddeld gezien weer onder de vraagprijs wordt verkocht.

Bij vrijstaande woningen wordt gemiddeld 3% onder de vraagprijs verkocht en bij appartementen 0,7%. Hier zie je dus ook dat er bij duurdere woningen meer valt af te dingen.

Heel handig is in zo’n geval dat je een aankoopmakelaar in de arm neemt. Je aankoopmakelaar weet precies welk bod je het beste kunt uitbrengen en hoeveel je kunt bieden onder de vraagprijs.. Kijk even naar deze video wat een aankoopmakelaar jouw voor voordelen geeft en vooral voor welke fouten een aankoopmakelaar je behoedt!

 

Minder woningaanbod

Er worden minder woningen in de verkoop gezet. Het laagste aantal nieuw te koop in 10 jaar. Dat komt vooral omdat veel verkopers afwachten. Iets wat ik ze af zou raden. De kans op nog minder krijgen wordt eerder groter dan kleiner. Er is wel wat meer rust maar prijsstijgingen zie ik voorlopig nog niet.

Op dit moment staan er 2 keer zoveel huizen te koop als een jaar geleden, namelijk ruim 31000 stuks.


Vraagprijzen omlaag

Gelukkig zien steeds meer verkopers dat het zin heeft om de prijs aan te passen. Bij 15% van de te koop staande huizen werd afgelopen kwartaal de prijs verlaagd. Gemiddeld ging er zo’n 25000 euro van de vraagprijs af.

Grote kans dat je dan een nieuwe kopersgroep aanboort. Vraag je makelaar om advies!

Krapte-indicator

De krapte-indicator staat op 3,3. Dat is nog steeds krap. Normaal is een keuze uit 5 woningen ongeveer.

Op het kaartje zie je de verdeling over het land. Hoe lichter blauw het gebied, hoe meer keuze je daar hebt.


Analyse van de Nederlandse Woningmarkt gratis

Ik kan nog heel veel vertellen over wat er allemaal gebeurt in de markt, maar ik heb een geweldig mooi boekwerk voor je, helemaal gratis te downloaden. 45 pagina’s met nieuws heet van de naald.

Download via de link onder dit blog: de analyse van de Nederlandse woningmarkt.

De nieuwbouwsituatie in Nederland:

De nieuwbouw heeft een flinke dip, maar dat vertellen we al meer dan een jaar.

Afgelopen kwartaal werden er 4000 nieuwbouwwoningen verkocht. 2 jaar geleden waren dat er nog 10.000 in een kwartaal.


Vooral in West Nederland is de daling in het aantal het grootst.

Probleem is het financieren van de nieuwbouwwoning.  De lange doorlooptijd van nieuwbouw en de lagere opbrengst van je oude koophuis  zorgen aan de ene kant voor langdurige dubbele woonlasten en aan de andere kant dat er meer moet worden bijbetaald dan in eerste instantie werd gedacht. Daardoor haken nieuwbouwkopers af. Ze beginnen er niet aan, of ze ontbinden de koopovereenkomst.

Minder nieuwbouw in de verkoop

Het aantal nieuwbouwwoningen dat in de verkoop komt daalt ook en dat komt vooral doordat projecten worden opgeschort of niet eens meer worden opgestart.


Ik heb wel een tip. Heb je een overbrugging en heb je rekening gehouden met een bepaalde opbrengst van je oude huis? Kijk dan of het financieel nog allemaal klopt als je minder krijgt voor je huis dan gepland. Dus hou contact met je hypotheekadviseur!

Ik zie maar 1 positief puntje bij de nieuwbouw en dat is dat de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning eindelijk daalt. Hoe dat zit zie je ook in de marktanalyse die je hieronder gratis kunt downloaden.

Wil je de woningmarktsituatie in jouw gemeente weten? Klik dan op gemeente overzicht


En wil je weten wat er met de waarde van jouw huis is gebeurd? Bijvoorbeeld als je wilt gaan verkopen? Klik dan op gratis waarde-indicatie.