arrow_drop_up arrow_drop_down
12 juli 2016 

Woningmarktcijfers 2e kwartaal- starters minder kansen

Met gratis downloads – Cijfers van de huizenmarkt in jouw gemeente en het landelijke persbericht,

Bron: NVM

Minder woningen in voorraad
Goed nieuws voor wie een huis wil verkopen: de prijzen gaan (gemiddeld!) omhoog en de verkooptijden worden kort er. Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Halverwege het 2de kwartaal 2016 (de peildatum voor het aanbod) staan er bij NVM-makelaars bijna 111.500 woningen in aanbod (totale markt: 145.000 woningen). Dat is 21% minder dan een jaar geleden. Een potentiële koper kon in het 2de kwartaal 2016 kiezen uit amper 8 woningen. Het vorige kwartaal had een consument nog keuze uit 10 woningen.

De markt wordt snel slechter voor single-woningstarters. Er kan de komende jaren minder worden geleend, de eis om 100% van het geleende bedrag annuïtair af te lossen maakt maandlasten hoog en leidt daardoor tot een lagere lening t.o.v. het inkomen. Heeft een starter ook nog studieschuld, dan wordt het heel erg ingewikkeld; huren zowel als kopen worden dan vrijwel onmogelijk. Op dit moment is de enige remedie: sparen vooraf of geld meenemen van je ouders.

Krapte-indicator
Daarbij daalt het aantal te koop staande woningen nu al landelijk met 21%, zodat in de grote steden, met Groningen als koploper, nu voor een woningkoper nog maar 3 woningen beschikbaar zijn.

De krapte op de woningmarkt geeft prijsstijgingen waar starters al helemaal niets meer mee kunnen. Het advies is dan ook om niet meer in de steden zelf, maar in de periferie te zoeken naar een geschikt huis. Dat zou op korte termijn als negatief effect kunnen hebben dat de doorstroming in de steden minder wordt en als positief effect dat dan de prijsstijgingen in de steden weer enigszins zullen temperen.

Risico’s in de toekomst – waarschuwingen AFM
Kortom, de positieve kant van de woningmarktontwikkelingen heeft zeker een keerzijde die we nit uit het oog moeten verliezen. De AFM waarschuwt hypotheekadviseurs én woningkopers om geen te grote verplichtingen aan te gaan om 2 redenen. Ten eerste klopt de norm niet altijd en is er behoorlijk risico voor eenverdieners met een gezien en ten tweede wordt als toetsrente de marktrente genomen bij leningen van 10 jaar of langer, waardoor aan het eind van de rentevast termijn een onmogelijk hoge maandlast zou kunnen ontstaan. Klik hier voor de adviezen van de AFM

Kwartaalcijfers woningmarkt NVM
Ieder kwartaal presenteert de NVM de cijfers van de Nederlandse woningmarkt. Daarvan wordt een persbericht samengesteld en uitgegeven en per gemeente is er een overzicht met veel waardevolle gegevens.

De makelaars van Digimakelaars rijden al sinds 2005 door het hele land en weten o.a. doordat we lid zijn van de NVM en toegang hebben tot al deze gegevens precies wat er in jouw plaats speelt.

De gemeenteoverzichten zijn nu ook voor jou gratis beschikbaar als download.

Wat je te zien krijgt in je download:

  • Verkoopprijzen per huizentype
  • Looptijden van de verkochte huizen
  • Het verschil tussen de vraagprijzen en de verkooprijzen
  • Het aantal verkochte huizen per huizentype

Heb je interesse in zo’n gratis overzicht van de woningmarkt ontwikkelingen jouw gemeente? Klik op de aanvraagbutton en vul de gewenste gemeente in. We zullen je het overzicht voor jouw gemeente per omgaande sturen.

Klik hier en vraag de woningmarktinformatie van je eigen gemeente aan.

Ben je ook geïnteresseerd in het wel en wee van de totale Nederlandse woningmarkt in het afgelopen kwartaal? Download dan hieronder het uitgebreide persbericht van de NVM (12 pagina’s) met alle mogelijke wetenswaardigheden en statistieken.

Klik hier voor het complete persbericht met de NVM kwartaalcijfers.

En wil je weten of een nieuwe woonsituatie ook voor jou is weggelegd, dan hebben we een e-book voor je waarin mogelijkheden staan waarmee je vast en zeker op ideeën komt.

Gratis eBook In 4 stappen naar je droomhuis

Veel leesplezier!

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies