arrow_drop_up arrow_drop_down
26 oktober 2016 

Woningmarkt op stoom

Met gratis downloads – Cijfers van de huizenmarkt in jouw gemeente en het landelijke persbericht

In sommige steden mag je al spreken van oververhitting.

De woningprijzen in Amsterdam zijn al 14% hoger dan vorig jaar, Stad Utrecht + 9,8%, Den Haag + 8,4% en Rotterdam + 7,5%. De cijfers van de stad Amsterdam hebben grote invloed op de landelijke cijfers. Zonder Amsterdam bedraagt de prijsstijging het afgelopen jaar landelijk ongeveer 5%. Dat is een grote stijging, maar niet zo groot als het lijkt wanneer je de stad Amsterdam erbij telt.

Vooral Rotterdam profiteert van de woningdrukte in Amsterdam, de prijzen liggen daar nog aanzienlijk lager, de stad is hip, maar nog niet zo druk als Amsterdam en met de Intercity sta je in een half uur in Amsterdam. Volgens het CBS en het Kadaster is het eind van de prijsstijgingen nog niet in zicht. Het gemiddelde prijsniveau ligt op dit moment ongeveer even hoog als medio 2005.

Dat de prijzen zullen blijven stijgen kunnen we zelf ook berekenen. Er zijn jarenlang tot 40.000 woningen per jaar te weinig gebouwd. De komende 25 jaar is er behoefte aan ongeveer 1,2 miljoen nieuwe woningen, dat betekent constant 50.000-60.000 woningen per jaar erbij. En dat dan naast de vervangingsmarkt, want er zullen ook oudere woningen moeten worden vervangen en het de achterstand zal moeten worden ingehaald.

Een hele uitdaging, niet alleen voor de woningbouwers, maar ook voor de bouwers van ons wegennet en voor het openbaar vervoer.

De krapte houdt dus aan en dat betekent 2 dingen:

 1. De woningprijzen blijven stijgen, nu al wordt meer dan 10% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.
 2. De krapte in de steden wordt groter dus er wordt vaker uitgeweken naar de omliggende steden en dorpen.

Natuurlijk is dit ook goed nieuws voor de verkopers waarvan het huis onder water staat of stond, die situatie wordt in veel gevallen snel beter, maar het is ook slecht nieuws voor nieuwe toetreders, zij zullen aanmerkelijk dieper in de buidel moeten tasten.

Dus Koper: Profiteer nu nog van de huidige woningprijzen en de lage rente. Starter: koop buiten de stad, daar is het nog betaalbaar en ook daar zal de waarde van je huis snel toenemen.

Verkoper: Je kunt nu het moment weer kiezen waarop je wenst te verkopen, want woningen zullen in het algemeen sneller en gemakkelijker worden verkocht.

Dat betekent in het algemeen dat je met een goed huis beter af bent met een internetmakelaar die werkt voor een lage eenmalige vergoeding. Na een paar bezichtigingen komen de biedingen al binnen en ook verkoop bij inschrijving kan via een internetmakelaar prima geregeld worden.

Kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal NVM, de highlights:

 • de opgaande lijn in transacties zet door
 • grootste prijsstijging in 1 jaar sinds 2002
 • woningen worden steeds sneller verkocht
 • verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs wordt steeds kleiner
 • aantal woningen in aanbod daalt snel
 • keuzemogelijkheden voor woningkopers nemen snel af
 • de helft van bestaande koopwoningen wordt binnen 1 kwartaal verkocht
 • nieuwbouw wordt snel duurder

Ieder kwartaal presenteert de NVM de cijfers van de Nederlandse woningmarkt. Daarvan wordt een persbericht samengesteld en uitgegeven en per gemeente is er een overzicht met veel waardevolle gegevens.

De makelaars van Digimakelaars rijden al sinds 2005 door het hele land en we weten o.a. doordat we lid zijn van de NVM en toegang hebben tot al deze gegevens precies wat er in jouw plaats speelt.

De gemeenteoverzichten zijn nu ook voor jou gratis beschikbaar als download.

Wat je te zien krijgt in je download:

 • Verkoopprijzen per huizentype
 • Looptijden van de verkochte huizen
 • Het verschil tussen de vraagprijzen en de verkooprijzen
 • Het aantal verkochte huizen per huizentype

Heb je interesse in zo’n gratis overzicht van de woningmarkt ontwikkelingen jouw gemeente? Klik op de aanvraagbutton en vul de gewenste gemeente in. We zullen je het overzicht voor jouw gemeente per omgaande sturen.

Klik hier en vraag de woningmarktinformatie van je eigen gemeente aan.

Ben je ook geïnteresseerd in het wel en wee van de totale Nederlandse woningmarkt in het afgelopen kwartaal? Download dan hieronder het uitgebreide persbericht van de NVM (12 pagina’s) met alle mogelijke wetenswaardigheden en statistieken.

Klik hier voor het complete persbericht met de NVM kwartaalcijfers.

En wil je weten of een nieuwe woonsituatie ook voor jou is weggelegd, dan hebben we een e-book voor je waarin mogelijkheden staan waarmee je vast en zeker op ideeën komt.

Gratis eBook In 4 stappen naar je droomhuis

Veel leesplezier!

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies