arrow_drop_up arrow_drop_down
12 januari 2017 

Ook in 2017 meer woningtransacties en hogere prijzen

Met gratis downloads – Cijfers van de huizenmarkt in jouw gemeente en het landelijke persbericht

De woningkoper heeft vandaag nog maar de keuze uit gemiddeld 6 woningen. De gemiddelde woningprijs is opgelopen tot € 248.000,-.
Wil je weten wat je in Nederland kunt kopen voor € 248.000,-? Kijk dan op pagina 5 van het PERSBERICHT

De woningmarkt wordt krapper, het aanbod daalt door snelle verkopen en er wordt te weinig nieuw gebouwd.

Ondanks dat verwacht de NVM ook in 2017 een groei van het aantal woningtransacties van ruim 5%, waarbij door het krappe aanbod de woningprijzen in veel regio’s zullen blijven stijgen. Ook de regio’s die tot nog toe minder presteerden,  zoals het noord- en zuidoosten van Groningen en noordoost Brabant gaan langzamerhand een gezonder beeld vertonen.

Verkoopkansen: 
Van alle woningen die in het 3 e kwartaal 2016 op de markt zijn gekomen, vond 57% binnen 90 dagen een koper. Van alle woningen die in het 4e kwartaal van 2015 te koop zijn gezet, zijn inmiddels 3 op de 4 verkocht, nog slechts 14% staat te koop. De rest is van de markt gehaald of verhuurd. In de regio’s Amsterdam en Utrecht is meer dan 85% van alle te koop gezette woningen (in het 4e kwartaal 2015 binnen een jaar verkocht. In alle NVM-regio’s ligt het percentage binnen een jaar verkocht inmiddels boven de 50%.

Te weinig nieuwbouw, forse prijsstijgingen:
In het vierde kwartaal zijn circa 9.500 nieuwbouwwoningen te koop gezet. Op jaarbasis zijn dit ruim 30.000 woningen, een stabilisatie met 2015. Doordat er ook projecten worden ingetrokken is het nieuwe aanbod onvoldoende om aan de enorme vraag aan nieuwbouwwoningen te voldoen. Het totale aanbod te koop staande woningen daalt dan ook hard. In het vierde kwartaal stonden 13.900 nieuwbouwwoningen te koop, een daling van maar liefst 30% ten opzichte van een jaar geleden.
Hierdoor stijgen de prijzen van nieuwbouwwoningen. In het afgelopen jaar kwam de gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis op € 284.000,-
Dat de prijzen zullen blijven stijgen kunnen we zelf ook berekenen. Er zijn jarenlang tot 40.000 woningen per jaar te weinig gebouwd. De komende 25 jaar is er behoefte aan ongeveer 1,2 miljoen nieuwe woningen, dat betekent constant 50.000-60.000 woningen per jaar erbij. En dat dan naast de vervangingsmarkt, want er zullen ook oudere woningen moeten worden vervangen en het de achterstand zal moeten worden ingehaald.

De krapte houdt dus aan en dat betekent 2 dingen:

 1. De woningprijzen blijven stijgen, nu al wordt meer dan 16% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.
 2. De krapte in de steden wordt groter dus er wordt vaker uitgeweken naar de omliggende steden en dorpen.

Natuurlijk is dit ook goed nieuws voor de verkopers waarvan het huis onder water staat of stond, die situatie wordt in veel gevallen snel beter, maar het wordt krapper voor woningstarters, zij zullen aanmerkelijk dieper in de buidel moeten tasten.

Koper:
Profiteer nu nog van de huidige woningprijzen en de lage rente. Wil je nog relatief goedkoop kopen? Zoek dan buiten de steden.
Starter: 
Koop zeker buiten de grote stad, daar is het nog betaalbaar en ook daar zal de waarde van je huis snel toenemen.
Verkoper:
Je kunt nu het moment weer kiezen waarop je wenst te verkopen, want woningen zullen in het algemeen sneller en gemakkelijker worden verkocht.
Verkoper in kraptegebieden:
Je huis snel verkopen kan veel goedkoper met een internetmakelaar die werkt voor een lage eenmalige vergoeding. Na een paar bezichtigingen komen de biedingen al binnen en ook verkoop bij inschrijving kan via een internetmakelaar prima geregeld worden.

Kwartaalcijfers woningmarkt 4e kwartaal en hele jaar 2016 NVM, de highlights:

 • de opgaande lijn in transacties zet door, 15% meer dan vorig jaar
 • prijsstijging 8,9% gemiddeld
 • woningen worden steeds sneller verkocht
 • verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs wordt steeds kleiner, meer dan 16% gaat boven de vraagprijs
 • aantal woningen in aanbod daalt snel
 • keuzemogelijkheden voor woningkopers nemen snel af
 • 57% van bestaande koopwoningen wordt binnen 1 kwartaal verkocht
 • nieuwbouw wordt snel duurder

Ieder kwartaal presenteert de NVM de cijfers van de Nederlandse woningmarkt. Daarvan wordt een persberichtsamengesteld en uitgegeven en per gemeente is er een overzicht met veel waardevolle gegevens.

De makelaars van Digimakelaars rijden al sinds 2005 door het hele land en we weten o.a. doordat we lid zijn van de NVM en toegang hebben tot al deze gegevens precies wat er in jouw plaats speelt.

De gemeenteoverzichten stellen we voor jou gratis beschikbaar als download.

Wat je te zien krijgt in je download:

 • Verkoopprijzen per huizentype
 • Looptijden van de verkochte huizen
 • Het verschil tussen de vraagprijzen en de verkooprijzen
 • Het aantal verkochte huizen per huizentype

Heb je interesse in zo’n gratis overzicht van de woningmarkt ontwikkelingen jouw gemeente? Klik op de aanvraagbutton en vul de gewenste gemeente in. We zullen je het overzicht voor jouw gemeente per omgaande sturen.

Klik hier en vraag de woningmarktinformatie van je eigen gemeente aan.

Ben je ook geïnteresseerd in het wel en wee van de totale Nederlandse woningmarkt in het afgelopen kwartaal? Download dan hieronder het uitgebreide persbericht van de NVM (12 pagina’s) met alle mogelijke wetenswaardigheden en statistieken.

Klik hier voor het complete persbericht met de NVM kwartaalcijfers.

En wil je weten of een nieuwe woonsituatie ook voor jou is weggelegd, dan hebben we een e-book voor je waarin mogelijkheden staan waarmee je vast en zeker op ideeën komt.

Gratis eBook In 4 stappen naar je droomhuis

Veel leesplezier!

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies