WOZ beschikking alweer binnen? Controleer de waarde en maak eventueel bezwaar
De WOZ-beschikking komt er weer aan of je hebt m al binnen gekregen. Je WOZ waarde controleren, hoe doe je dat?
Met gratis downloads voor controle en de route voor bezwaar.
Ieder jaar is het weer spannend, wat is deze keer de WOZ waarde van mijn woning? De woningprijzen stijgen nog steeds en daarmee dus ook de WOZ waarde.
Let op de juiste waardepeildatum
De peildatum van de waarde van je woning voor de WOZ aanslag van 2022 is 1 januari 2021. Je moet dus kijken naar de stijging tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2021.
De voorspelling is dat de WOZ waarde dit jaar gemiddeld 8% stijgt. De bijbehorende belastingen stijgen ook. Tussen de regio’s zijn grote verschillen. Daarom is het belangrijk dat je zelf controleert of de WOZ waarde die de gemeente voor je schat een beetje klopt.
Waarom is de WOZ waarde belangrijk?
De WOZ waarde is de grondslag voor meerdere belastingen, zoals
- de onroerende zaak belasting
- rioolheffing
- eigen woning forfait bij de inkomstenbelasting
- watersysteemheffing
- waarde van de woning bij schenking of erfenis
- Vennootschapsbelasting
- Vermogens rendementsheffing in box 3
Een verhoging van de waarde kan dus zo maar tientallen of soms een paar honderd euro’s meer belasting betekenen.
De Waarderingskamer:
De Waarderingskamer is in Nederland de verantwoordelijke instantie voor juiste uitvoering van de WOZ, ofwel de Wet Waardering Onroerende Zaken.
De missie van de Waarderingskamer is om het vertrouwen in een adequate uitvoering van de Wet WOZ hoog te houden. Kijk maar eens op hun site wat ze er allemaal voor doen.
De belangrijkste taak is toezicht op de juiste uitvoering van de wet door de gemeenten. De beoordelingen over en de status van de uitvoeringen door alle gemeenten vind je hier.
De Waarderingskamer brengt daarvoor met regelmaat de waarderingsinstructie uit, waarin precies staat hoe de diverse soorten onroerend goed moeten worden gewaardeerd. Er is door het jaar een tijdlijn waarlangs het hele waarderingstraject loopt.
De juiste waarde:
De woningmarkt wordt door de gemeente constant bijgehouden en de WOZ waarde wordt jaarlijks bijgesteld. De waarde is dus, als hij wordt vastgesteld door het gemeentelijke taxatiebureau, nog maar 1 jaar oud. Daarmee komt de WOZ waarde in een wat rustigere markt steeds dichter bij de “echte” waarde, als worden vaak vernieuwingen en (kleine) verbouwingen niet meegenomen.
Als er geen sterke veranderingen zijn geweest, of als het huis niet nieuw is gebouwd, mag je er vanuit gaan dat de waarde in de meeste gevallen heel aardig klopt, maar wel een jaartje achter loopt.
De gemeente gaat bij de waardering verplicht uit van 2 basisbegrippen:
Getaxeerd wordt de prijs die naar verwachting betaald wordt, als:
1. het volle en onbezwaarde eigendom van het pand wordt overgedragen (overdrachtsfictie)
2. de verkrijger kan het pand in de staat waarin deze zich bevindt onmiddellijk en in volle omvang in gebruik nemen (verkrijgingsfictie)
Wil je uitgebreide uitleg? Kijk dan hier
Die waardes berekenen is toch een ingewikkelde kwestie, vooral ook gezien de marktbewegingen van de laatste paar jaar, dus het kan zo maar zijn dat de gemeente er voor je gevoel flink naast zit..
Je WOZ waarde controleren
Er zijn een paar manieren om je WOZ waarde te controleren
- Inloggen met je DigiD op mijnoverheid.nl voor de WOZ waarde van je eigen huis
- Ga naar het WOZwaardeloket om de WOZ waarde van woningen bij jou in de buurt op te vragen, je ziet dan ook de WOZ waardeontwikkeling
- Je kunt het taxatieverslag opvragen via mijnoverheid.nl of via de site van je eigen gemeente
- Bij koopsominformatie van het Kadaster kun je tegen betaling verkoopprijzen opvragen van woningen in de buurt.
Let wel op, want de waardes die je voor 28 februari hier ziet zijn dus meestal nog de oude WOZ waardes van vorig jaar.
Wil je meer weten over de WOZ? Vraag hier dan gratis het VEH e-book WOZ in Beeld aan: AANVRAGEN
Als het goed is verandert de WOZ waarde in een jaar met ongeveer een percentage dat gemiddeld is voor de prijsstijging in de regio.
Wil je weten wat de woningwaardeontwikkeling in jouw gemeente tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2021 was per type woning? We sturen je het overzicht van december 2020 met de vergelijkingscijfers van het voorgaande jaar.
Vraag deze dan hier aan en voeg achter de naam van je gemeente even de letters “WOZ” toe:
Gratis WOZ-bezwaar maken? Je kunt bezwaar maken via een bedrijf dat je al het werk uit handen neemt, of zelf doen bij de gemeente. Gespecialiseerde bedrijven die dit doen nemen je werk uit handen en hebben het voordeel dat kosten, die gemaakt worden en die niet worden vergoed bij verlies van de zaak, niet hoeven te worden betaald. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard betaalt de gemeente deze bedrijven de kosten. Dit zijn vaak hoge bedragen, die in feite door de gemeenschap worden betaald. Dus kun je het zelf, doe het dan zelf en als dat niet het geval is, schakel dan een bedrijf in.
Vul op dit formulier VRIJBLIJVEND enkele gegevens in: WOZ-bezwaar
Wil je er nog iets over weten? Mailen, whatsappen, messenger of bellen mag altijd!