arrow_drop_up arrow_drop_down
22 februari 2018 

Bespaar gemiddeld € 272,- door bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde!

De WOZ beschikking komt er weer aan! Hoe controleer ik mijn WOZ waarde?
Met gratis downloads voor controle en de route voor bezwaar.

Ieder jaar is het weer spannend, wat is deze keer de WOZ waarde van mijn woning? Nu de woningprijzen flink stijgen zien gemeentes hun kans weer schoon en verhogen de WOZ waarde flink.

De voorspelling is dat de WOZ-waarde in 2018 gemiddeld met 7% stijgt. De verschillen tussen de regio’s zijn groot. In de Randstad is de stijging met gemiddeld 12% het grootst. Noord-Brabant laat een stijging van 5% zien.

Waarom is de WOZ waarde belangrijk?
De WOZ waarde is de grondslag voor meerdere belastingen, zoals

  • de onroerende zaak belasting
  • rioolheffing
  • eigen woning forfait bij de inkomstenbelasting
  • watersysteemheffing
  • waarde van de woning bij schenking of erfenis

Een verhoging van de waarde kan dus zo maar tientallen of soms een paar honderd euro’s meer belasting betekenen.

Gratis overzicht met de regionale woningwaarde ontwikkeling. Check je WOZ waarde.

De Waarderingskamer:
De Waarderingskamer is in Nederland de verantwoordelijke instantie voor juiste uitvoering van de WOZ, ofwel de Wet Waardering Onroerende Zaken.
De missie van de Waarderingskamer is om het vertrouwen in een adequate uitvoering van de Wet WOZ hoog te houden. Kijk maar eens op hun site wat ze er allemaal voor doen.
De belangrijkste taak is toezicht op de juiste uitvoering van de wet door de gemeenten. De beoordelingen over en de status van de uitvoeringen door alle gemeenten vind je hier.
De Waarderingskamer brengt daarvoor met regelmaat de waarderingsinstructie uit, waarin precies staat hoe de diverse soorten  onroerend goed moeten worden gewaardeerd. Er is door het jaar een tijdlijn waarlangs het hele waarderingstraject loopt.

De juiste waarde
Was het vroeger zo dat de WOZ waarde sterk afweek van de “echte” waarde, dan is dat tegenwoordig zeker niet meer het geval. De woningmarkt wordt namelijk door de gemeente constant bijgehouden en de WOZ waarde wordt jaarlijks bijgesteld. De waarde is dus, als hij wordt vastgesteld door het gemeentelijke taxatiebureau, nog maar 1 jaar oud.

Als er geen sterke veranderingen zijn geweest, zoals flinke verbouwingen, of als het huis niet nieuw is gebouwd, mag je er vanuit gaan dat de waarde in de meeste gevallen heel aardig klopt.

De gemeente gaat  bij de waardering verplicht uit van 2 basisbegrippen:
Getaxeerd wordt de prijs die naar verwachting betaald wordt, als:
1. het volle en onbezwaarde eigendom van het pand wordt overgedragen (overdrachtsfictie)
2. de verkrijger kan het pand in de staat waarin deze zich bevindt onmiddellijk en in volle omvang in gebruik nemen (verkrijgingsfictie)

Wil je uitgebreide uitleg? Kijk dan hier

Die waardes berekenen is toch een ingewikkelde kwestie, vooral ook gezien de marktbewegingen van de laatste paar jaar, dus het kan zo maar zijn dat de gemeente er voor je gevoel flink naast zit..

Handige tip voor als je een huis gaat kopen: 
De WOZ waardes zijn sinds 1 oktober 2016 openbaar. Je vindt ze in de meeste gevallen op 1 van deze 3 plekken (wij begrijpen ook niet waarom alles niet op 1 plek zichtbaar is…):
https://www.wozwaardeloket.nl/
https://www.wozview.nl/
http://watisdewozwaarde.nl/

Staat jouw gemeente er niet bij? Nog niet alle gemeentes hebben hun zaakjes op orde. Op de site van de gemeente kun je altijd zien waar je je WOZ waarde of die van je buurman of van het huis dat je wilt kopen kunt vinden.

Let wel op, want de waardes die je voor 28 februari hier ziet zijn dus meestal nog de oude WOZ waardes van vorig jaar.

Als het goed is verandert de WOZ waarde in een jaar met ongeveer een percentage dat gemiddeld is voor de prijsstijging in de regio.

Handig hulpmiddel bij het bepalen van de juistheid van je WOZ waarde:
Om je te helpen bepalen of de nieuwe WOZ waarde een beetje klopt t.o.v.  die van vorig jaar hebben we een overzicht gemaakt van de prijsveranderingen in het afgelopen jaar in de verschillende NVM regio’s. Daarbij zit ook een gemeente overzicht, waarmee je kunt bepalen in welke regio jouw gemeente ligt.

Gratis overzicht met de regionale woningwaarde ontwikkeling. Check je WOZ waarde.

Bij je download krijg je de link naar de uitgebreide gratis gids van de VEH: “De WOZ in beeld”.

Gratis WOZ-bezwaar maken? Vul op dit formulier VRIJBLIJVEND enkele gegevens in: WOZ-bezwaar

Wil je er nog iets over weten? Mailen, whatsappen, messenger of bellen mag altijd!

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies