arrow_drop_up arrow_drop_down
15 februari 2019 

WOZ beschikking ontvangen? Controleer de waarde en maak eventueel bezwaar

De WOZ beschikking komt er weer aan. Je WOZ waarde controleren, hoe doe je dat?

Met gratis downloads voor controle en de route voor bezwaar.

Ieder jaar is het weer spannend, wat is deze keer de WOZ waarde van mijn woning? Nu de woningprijzen flink stijgen zien gemeentes hun kans weer schoon en verhogen de WOZ waarde flink.

De voorspelling van de Waarderingskamer is dat de WOZ-waarde in 2019 gemiddeld met  7-9% stijgt. Tussen de regio’s zijn grote verschillen. In de grote steden zien we stijgingen van boven de 10% en Rotterdam als uitschieter met 16%.

Waarom is de WOZ waarde belangrijk?

De WOZ waarde is de grondslag voor meerdere belastingen, zoals

  • de onroerende zaak belasting
  • rioolheffing
  • eigen woning forfait bij de inkomstenbelasting
  • watersysteemheffing
  • waarde van de woning bij schenking of erfenis

Een verhoging van de waarde kan dus zo maar tientallen of soms een paar honderd euro’s meer belasting betekenen.

De Waarderingskamer:

De Waarderingskamer is in Nederland de verantwoordelijke instantie voor juiste uitvoering van de WOZ, ofwel de Wet Waardering Onroerende Zaken.
De missie van de Waarderingskamer is om het vertrouwen in een adequate uitvoering van de Wet WOZ hoog te houden. Kijk maar eens op hun site wat ze er allemaal voor doen.
De belangrijkste taak is toezicht op de juiste uitvoering van de wet door de gemeenten. De beoordelingen over en de status van de uitvoeringen door alle gemeenten vind je hier.
De Waarderingskamer brengt daarvoor met regelmaat de waarderingsinstructie uit, waarin precies staat hoe de diverse soorten  onroerend goed moeten worden gewaardeerd. Er is door het jaar een tijdlijn waarlangs het hele waarderingstraject loopt.

De juiste waarde:

De woningmarkt wordt door de gemeente constant bijgehouden en de WOZ waarde wordt jaarlijks bijgesteld. De waarde is dus, als hij wordt vastgesteld door het gemeentelijke taxatiebureau, nog maar 1 jaar oud. Daarmee komt de WOZ waarde in een wat rustigere markt steeds dichter bij de “echte” waarde, als worden vaak vernieuwingen en (kleine) verbouwingen niet meegenomen.

Als er geen sterke veranderingen zijn geweest, of als het huis niet nieuw is gebouwd, mag je er vanuit gaan dat de waarde in de meeste gevallen heel aardig klopt, maar wel een jaartje achter loopt.

De gemeente gaat  bij de waardering verplicht uit van 2 basisbegrippen:
Getaxeerd wordt de prijs die naar verwachting betaald wordt, als:
1. het volle en onbezwaarde eigendom van het pand wordt overgedragen (overdrachtsfictie)
2. de verkrijger kan het pand in de staat waarin deze zich bevindt onmiddellijk en in volle omvang in gebruik nemen (verkrijgingsfictie)

Wil je uitgebreide uitleg? Kijk dan hier

Die waardes berekenen is toch een ingewikkelde kwestie, vooral ook gezien de marktbewegingen van de laatste paar jaar, dus het kan zo maar zijn dat de gemeente er voor je gevoel flink naast zit..

Je WOZ waarde controleren

Er zijn een paar manieren om je WOZ waarde te controleren

  1. Inloggen met je DigiD op mijnoverheid.nl voor de WOZ waarde van je eigen huis
  2. Ga naar het WOZwaardeloket om de WOZ waarde van woningen bij jou in de buurt op te vragen, je ziet dan ook de WOZ waardeontwikkeling
  3. Je kunt het taxatieverslag opvragen via mijnoverheid.nl of via de site van je eigen gemeente (Nog niet alle gemeenten hebben hun verslagen op Mijnoverheid.nl staan helaas)
  4. Bij het Kadaster kun je tegen betaling verkoopprijzen opvragen van woningen in de buurt.

Let wel op, want de waardes die je voor 28 februari hier ziet zijn dus meestal nog de oude WOZ waardes van vorig jaar.

Als het goed is verandert de WOZ waarde in een jaar met ongeveer een percentage dat gemiddeld is voor de prijsstijging in de regio.

Er is een uitgebreide gratis gids van de Vereniging Eigen huis: “De WOZ in beeld”. Download hier de pdf

Gratis WOZ-bezwaar maken? Vul op dit formulier VRIJBLIJVEND enkele gegevens in: WOZ-bezwaar

Wil je er nog iets over weten? Mailen, whatsappen, messenger of bellen mag altijd!

 

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter - NVM makelaar bij digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies