Bieden op een huis - hoe kies je het beste bod

Bieden op een huis of hoe kies je het beste bod?

Dat ligt een beetje aan de situatie.

Sommigen kiezen als openingsbod op een huis een percentage van de vraagprijs, anderen vragen zich af hoeveel je op een huis moet bieden onder de vraagprijs. Maar ook hoeveel moet je bieden bij een vanaf prijs en is een bod uitbrengen op een huis dan bindend?

Belangrijk bij het bieden op een huis

  • Ten eerste hoeveel kun je lenen?
  • En ten tweede hoe is het huis geprijsd en in welke markt staat het.

Is er een rustige markt, dan begin je ergens onder de vraagprijs, maar is de markt verhit, dan bied je misschien wel de vraagprijs of soms zelfs meer.

De risico’s van overbieden

Meer bieden dan de vraagprijs heeft een risico. Als het huis voor de hypotheek lager wordt getaxeerd dan het bedrag dat je wilt lenen, krijg je niet het hele bedrag als hypotheek en zal je dus uit je eigen zak moeten bijpassen. Dus behalve eigen geld voor de koperskosten heb je dan ook nog geld nodig voor het stuk dat je niet gefinancierd krijgt.

Tip: Wil je dus heel graag een huis en ben je bereid er meer voor te betalen? Kijk dan eerst even heel goed of je dat extra geld ook ergens hebt.

Er is nog een risico bij boven de vraagprijs kopen. Namelijk het risico dat je huis eerder minder waard wordt dan huizen in een rustige markt. En dan kun je zomaar onder water komen te staan, ofwel je hebt dan meer geleend dan je huis nog waard is. Dat is geen probleem als je er blijft wonen, maar wel een probleem als je zou moeten of willen verhuizen.

Maar heb je geld, neem je het risico van waardevermindering en wil je het huis heel erg graag? Doe dan de verkoper een voorstel waar hij niet onderuit kan!

Dus goede prijs, top voorwaarden of helemaal geen voorwaarden en overdrachtsdatum naar wens van de verkoper. Ik zou toch overwegen om die keuring te laten uitvoeren trouwens , maar dat kan ook nog voor je gaat tekenen. En zeg de verkoper er dan ook gelijk bij dat je op zeer korte termijn antwoord wilt. Dan heb je kans dat je andere bieders voorblijft. In zo’n geval zou ik even overleggen met een aankoopmakelaar. Die kan je toch beter adviseren en zal er in ieder geval voor zorgen dat je met je voeten op de grond blijft.

Openingsbod bepalen

In een rustige markt is het wat makkelijker. Je bepaalt voor jezelf, of samen met je makelaar, wat je voor het huis over zou hebben en wat de eigenlijke waarde van het huis zou zijn. Daarvoor kun je wat bronnen raadplegen. Zoals het kadaster voor verkooprijzen in de buurt en misschien wel kort geleden voor hetzelfde huis, het WOZ waardeloket, dat geeft je een ongeveer waarde van een jaar tot 2 jaar geleden en bijvoorbeeld Funda, alhoewel je daar alleen maar vraagprijzen vindt, dus dat is niet zo’n hele goede referentie. Maar die drie samen geven je wel een beeld.

Je openingsbod begint dan ergens onder waar je uit wil komen. Pas wel op, met een te laag bod werk je de verkoper tegen je in het harnas. Dat is geen goed begin en komt dan soms ook niet meer goed.

Verkoop bij inschrijving

Soms en tegenwoordig steeds vaker moet je bieden bij inschrijving. Dat kan op 2 manieren, open of gesloten. Een open systeem via online bieden duurt een bepaalde periode en je ziet dan wat anderen bieden gedurende het proces. Je kunt ook zelf je bod aanpassen zodat voor jou de grens is bereikt. Je ziet niet wie de andere bieders zijn, dus het is allemaal anoniem. Bij een gesloten proces zie je niets en krijg je 1 keer de kans om je uiterste bod te doen.

Dan is het juist zaak om vooraf goed te bepalen tot hoever je wilt en kunt gaan, want je krijgt maar 1 kans.

Neem een aankoopmakelaar

Het beste bod hangt dus heel sterk af van de situatie waarin je het bod moet uitbrengen. En daarin kan een aankoopmakelaar je echt het beste helpen, zeker als je dit nog niet vaak hebt gedaan.

Hier is de link naar onze aankoopdienst. Eigenlijk maakt het mij niet uit welke makelaar je kiest. maar laat je in ieder geval begeleiden door een specialist. En dan eentje waar jij je fijn bij voelt.

We hebben ook nog cijfers over de woningmarkt per gemeente voor je, die krijg je helemaal gratis per type woning.

We hebben ook heel veel interessante video’s over kopen van en bieden op een huis.

Ga daarvoor naar ons Youtube kanaal: