De schutting met de buren, wat zijn de regels eigenlijk?
De schutting met de buren, wat zijn de regels eigenlijk?
Er zijn verschillende vragen die opkomen bij de schutting met de buren. Ze kunnen betrekking hebben op het plaatsen, op het veranderen of op het weghalen.
En dan zijn er ook nog verschillende soorten schuttingen, bijvoorbeeld een echte schutting of een pergola of een heg of haag.
Ik werd laatst gemaild door de buren van een van onze verkopers die me wist te vertellen dat de pergola tussen de 2 tuinen, die we in de brochure vermeld hadden, op zijn grond stond. Die was volgens hem dus van hem en niet van de buren. Ik heb hem uitgelegd hoe het zat en ja, als de pergola op zijn grond staat is deze inderdaad van de eigenaar van de grond waarop hij staat.
Een pergola ergens in de tuin, dus niet op de grens, is in principe vergunningsvrij en mag tot 2,5 m hoog zijn. Maar als de pergola op de erfgrens staat, dan geldt in het algemeen een maximale hoogte van 2 meter. Voor overstekende delen van de pergola moet je wel de toestemming van de buren hebben, want die komen dan boven het perceel van de buren uit.
Wil je dit verhaal op video zien?
De regels voor het plaatsen van een nieuwe schutting
Wie betaalt de schutting op de erfgrens
Als je een nieuwe schutting op de erfgrens wilt plaatsen ben je samen met je buren verantwoordelijk voor de kosten en het onderhoud.
Je buren moeten dus mee betalen en ze mogen ook mee bepalen wat het wordt. Dat moet je dus van tevoren met elkaar bespreken, zodat iedereen weet wat er gebeurt.
Wil je op de erfgrens beplanting neerzetten en dus geen bouwwerk, dan gelden er andere regels. Je mag wel vragen of de buren mee willen betalen, maar dat zijn ze niet verplicht.
Hoe benader je de buren voor het bouwen van een schutting op de erfgrens
Maak een afspraak en neem de tekening of de schets mee. Misschien heb je al een kostenberekening gemaakt, neem die dan ook mee.
Probeer samen te bespreken wat de beste oplossing is en leg na je gesprek voor alle zekerheid vast op papier wat je hebt afgesproken met elkaar.
Het kan natuurlijk voorkomen dat de buren niet willen meewerken. Als dat zo is, schrijf ze dan een brief op vriendelijke toon met wat je van plan bent. Hieronder vind je een link naar een gratis voorbeeldbrief voor de buren.
Als de buren niets met je willen afspreken
Soms lukt het niet om op één lijn te komen met je buren. Dat is jammer, maar ook hiervoor zijn mogelijke oplossingen te bedenken.
- Je kunt de schutting op je eigen erf zetten, daar geldt geen afstand tot de erfgrens voor.
- Je kunt beplanting, zoals een heg of haag, ook op je eigen erf zetten, maar dan moet je een halve meter afstand bewaren tot de grens met de buren.
- Je kunt naar de rechter stappen. Maar dan weet je nu al dat je de komende tijd met je buren geen prima relatie hebt. En de vraag is of je dat ervoor over hebt…
Hoe hoog mag je een schutting bouwen
Dat ligt aan je gemeente, maar meestal is dat 2m maximale hoogte als je je schutting in de achtertuin bouwt en 1m maximale hoogte voor een schutting in de voortuin.
Een bestaande erfafscheiding veranderen
Als je de erfafscheiding wilt veranderen, gaan we er even vanuit dat er al iets staat en dat dat op de erfgrens is.
We adviseren je om het veranderen van een schutting ook met je buren te bespreken. Nog beter is het om met de buren samen de plannen te maken. Jullie gaan dit dan samen uitwerken en betalen. Of je werkt het zelf uit, je buren gaan akkoord en jullie betalen het samen. Alles in zo goed mogelijk overleg.
Willen de buren niet meewerken? Probeer ook dat dan nog even schriftelijk met een getekend plannetje erbij. En probeer het aardig. Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn. Lukt het niet, dan kun je je nieuwe schutting op je eigen grond plaatsen, maak je hem helemaal zoals je zelf wilt en betaal je hem ook helemaal zelf.
Afwijkingen van de erfgrens melden bij verkoop
Daarmee wordt je tuin ietsje kleiner natuurlijk en je moet dit ook duidelijk melden als je je huis gaat verkopen.
Omdat gedoe rondom de schutting met de buren soms best wel tot vervelende situaties kan leiden is ons advies om bij alles wat je doet altijd even rekening te houden met de toekomst. Dus wat gebeurt er met de schutting als je je huis gaat verkopen.
Dus ook omgekeerd, als je buren naar jou toekomen met het verzoek om een nieuwe of andere schutting te bouwen, is het het beste om zo goed mogelijk mee te werken aan het plan.
Dan heb je ook eigen inbreng en krijg je bij eventuele verkoop geen problemen op dat gebied.
Een gratis voorbeeldbrief voor je buren kun je downloaden via onderstaande button.
Persoonlijk contact?
Graag helpen wij je bij de beslissing over de verkoop van de huidige woning en/of de aankoop van je nieuwe huis.
Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl
of vraag een gratis waarde-indicatie aan: