Je eerste huis kopen als starter - tips

Je eerste huis kopen als starter – tips

Wat zijn de stappen bij het kopen van je eerste huis? Je zou het niet denken met die hoge woningprijzen, maar toch besluiten nog dagelijks tientallen mensen om eerste huis te kopen.

Een huis koop je niet zomaar, en zeker niet als je dat voor de eerste keer doet. Net als bij alle grote dingen die je koopt, moet je hier ook goed voorbereiden. Ik heb 6 tips voor je bij het kopen van je eerste huis.

Stap 1: Alles gaat over geld, dus een huis kopen ook

Bekijken hoeveel je kunt lenen kan online, maar maak ook afspraak met een live hypotheekadviseur

Dan weet je wat je kan. Het boekje van het Nibud legt je alles haarfijn uit.

Mijn voorkeur zou zijn om naar een onafhankelijke adviseur te gaan en niet direct naar een bank. De adviseur heeft meer keuzemogelijkheden en kan je wensen veel beter afstemmen naar je persoonlijke situatie

 Tip 1, download het boek Een betaalbare hypotheek voor nu en straks

Stap 2: Zoeken naar je droomhuis

Tip 2 Maak eerst een plan. Wat wil je, waar wil je wonen. Dus oriënteren is belangrijk! Zet eerst je woonwensen op een rijtje, wat heb je nodig, nu en in de toekomst? Wat vind je een prettige woonomgeving? Welke voorzieningen wil je in de buurt.

Maak een Account aan op Funda, en je kunt je vaak gratis inschrijven bij makelaars. Die makelaars kunnen je ook helpen bij het opstellen van je wensen en wil je het helemaal goed doen, neem dan een makelaar in de arm als je echt gaat kopen. Hert scheelt je geld en het bespaart je een hoop gedoe.

Stap 3: Huizen bekijken

Nu wordt het pas echt leuk. Spreek een bezichtiging af en ga kijken. Ons advies is, ga eerst alleen kijken, later kun je altijd nog bekenden of je makelaar of inspecteur voor een keuring meenemen

Tip 3 Heel belangrijk is deze: Werk na iedere bezichtiging je eisenlijst bij.

Stap 4: Bieden en onderhandelen

Wil je gaan bieden en onderhandelen, dan  is het een goed idee om voor de 2e bezichtiging een aankoopmakelaar mee te nemen. Die kan zien of het nodig is om het huis vooraf te laten keuren en die kan je vertellen  wat een reële aankoopprijs kan zijn

Bij het doen van een bod spreek je ook de voorwaarden af. Als je later komt met aanvullende voorwaarden als er al overeenstemming is of erger nog als er al getekend is, dan is het altijd ingewikkeld om extra voorwaarden op te nemen. Voorwaarden die je kunt opnemen: financieringsvoorbehoud, inderdaad die keuring, datum van overdracht en heel soms zien we het nog, het voorbehoud van de verkoop van je eigen huis. Maar dat is in jullie geval niet van toepassing, tenslotte koop je je eerste huis!

Tip 4 Spreek alle voorwaarden vooraf af

Stap 5: De koopovereenkomst tekenen en de notaris zoeken

Vervolgens zal de verkopende makelaar de koopovereenkomst opstellen waarin alles staat wat er is afgesproken. Lees de overeenkomst goed door, dan kan er daarna getekend worden.

Na het tekenen heb je als koper nog 3 dagen bedenktijd. Slaap je er niet goed van, dan mag je zonder consequenties ontbinden. In de overeenkomst staat tot wanneer de bedenktijd geldt en hoe je dan moet ontbinden.

Dan is het ook tijd om een notaris te gaan zoeken waar straks de woning kan worden overgedragen. Er zit veel prijsverschil tussen notarissen, maar let ook op wat het kost als er iets niet zo soepel loopt als verwacht, daar worden dan soms grote bedragen voor gerekend

Tip 5 Vraag tarieven en voorwaarden op bij een paar notarissen en lees alles eerst goed door

Als de notaris bekend is stuurt de verkoopmakelaar alles op en hoor je daarna wat er verder nog moet gebeuren.

Stap 6: Je Hypotheek verder regelen

Als t goed is ben je natuurlijk bij stap 1 al bij een adviseur geweest en weet je al wat je aan kunt qua hypotheek

Met de koopakte in de hand kan je dan nu verder alles regelen voor de financiering

Je hypotheekadviseur of de bank zal je vragen om het huis voor de bank te laten taxeren.

Over de vorm van die taxatie zijn vaste regels opgesteld. Het moet in de meeste gevallen een gevalideerde taxatie zij. Je hypotheekadviseur weet precies wat er nodig is.

Maar let op, hou zelf de regie! Jij bent de opdrachtgever en je mag zelf regelen waar je de taxatie laat uitvoeren. Iedere gecertificeerde taxateur kan en mag gevalideerde taxaties maken. Dus vraag even rond en bespaar geld!

Tip 6: Zoek zelf een taxateur. De meeste hypotheekadviseurs hebben banden met vaste taxateurs, maar die zijn nog wel eens aan de dure kant.

Ik hoop dat ik je een stukje verder heb geholpen met deze 6 tips voor het kopen van je eerste huis. Veel succes en heb je vragen? Laat het me weten via het contactformulier op onze website.

We hebben ook heel veel interessante video’s over kopen van en bieden op een huis.

Ga daarvoor naar ons Youtube kanaal: