Wat zijn de kosten of courtage van een verkoopmakelaar
Wat zijn de kosten of courtage van een verkoopmakelaar
Gratis makelaar bestaat niet
Hoe gratis de makelaar ook lijkt, iemand betaalt de rekening. Ben jij dat als verkoper, of als koper?
Makelaars rekenen van oudsher courtage. Omdat het woord makelaar letterlijk verbinder betekent, werden ze betaald voor het verbinden van een koper en een verkoper.
En omdat zowel de koper als de verkoper baat hadden bij de transactie, betaalden ze allebei een vergoeding aan de makelaar, die wordt dan nu nog steeds courtage genoemd.
Wil je liever de video zien? Dat kan:
Betekenis courtage - 2-zijdige courtage is verboden
De betekenis van courtage is dus beloning. Maar meer dan 40 jaar geleden werd de 2-zijdige courtage afgeschaft voor woningmakelaars. Vanaf dat moment mochten makelaars ook niet meer tegelijk voor de koper en de verkoper werken met betrekking tot 1 object.
Je aankoopmakelaar kan wel jouw verkoopmakelaar zijn. Maar jouw verkoopmakelaar kan niet de aankoopmakelaar van je koper zijn. Snap je het nog?
Er zijn verschillende betaalsystemen bij makelaars. Je hebt er die een percentage van de koop of verkoopsom rekenen, dat varieert van 0,5 tot 2 procent.
Let op - voor jou als consument moeten de tarieven inclusief BTW zijn
Vraag wel of de btw er al in zit, want sommige niet zo snuggere collega’s geven nog tarieven zonder btw door en dan ben je dus nog voor 21% extra het haasje!
Je hebt ook zogenaamde vaste prijs makelaars. Die rekenen een prijs onafhankelijk van de prijs van het huis. Dat kan variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro, maar dan weet je wel waar je aan toe bent.
Er zijn makelaars die een uurtarief rekenen, maar dat is een uitzondering en speelt meestal als er zaken moeten worden uitgezocht of als er een langer koop- of verkooptraject nodig is dat niet standaard is.
Gratis makelaar niet gratis
Het wordt ingewikkelder als een makelaar beweert een gratis makelaar te zijn. Geloof me, die leeft echt niet van de lucht. Dat is dan in zo’n geval gratis voor de verkoper, maar de koper mag ongeveer € 2000 - € 5000 afrekenen als hij de koper wordt. Dat is wel heel erg kosten koper zou je kunnen zeggen.
Het spel is dat die koper dan de kosten optelt bij de prijs van het huis, die prijs in de koopakte zet en ze op die manier meeneemt in de hypotheek. Dan lijkt het alsof je nu niets betaalt als koper, maar uiteindelijk betaal je er 10, 20 of 30 jaar rente over en moet dat bedrag zelf ook terugbetaald worden.
Niet zo gratis dus. Maar ik geef toe, het is wel transparant en dus ook een eerlijk businessmodel.
Courtage traditioneel is percentage van de verkoop- of aankoopprijs
Een traditionele makelaar rekent in het algemeen nog een percentage van de verkoop of koopsom.
Er zijn ook nog opstartkosten bij een makelaar. Die variëren van 200 tot 750 euro. De opstartkosten zijn nodig om de fotograaf te betalen, maar ook om alvast het dossier aan te maken, de woning op Funda te plaatsen en eventuele promotieactiviteiten te bekostigen.
Opstartkosten makelaar
Die opstartkosten betaal je meestal vooraf. En dat is ook logisch, de makelaar moet ze in het algemeen ook al vooruit betalen.
Later kan het ook nog zijn dat je extra promotie afneemt, die moet je bij iedere makelaar dan ook betalen, maar als het goed is hoor je vooraf wat er allemaal kan en wat dat kost.
En daarna gaat alles, zoals ze vroeger zeiden: “op de lat”, daar komt die kerfstok vandaan. Dus je betaalt pas achteraf en of je huis nou een week, een maand of een jaar te koop staat, de makelaar schiet alles voor. Vind je dat niet vreemd?
Ik wel in ieder geval. Vandaar dat we dit bij Digimakelaars.nl anders doen. 1 keer een vast laag bedrag en daarna is het klaar.
Makelaarskosten niet aftrekbaar
Zijn makelaarskosten voor de verkoop van je woning aftrekbaar? Nee, helaas niet.
Wel kun je de kosten voor het verkoopbaar maken en het verkopen van je woning van de uiteindelijke woningopbrengst aftrekken voor je zogenaamde eigen woningreserve.
Daarmee wordt fiscaal je winst dus kleiner en dat kan voordelen hebben voor je volgende hypotheek. Vraag maar even bij je hypotheekadviseur hoe dat zit. Hoe voorkom je nou dat je teveel betaalt?
Makelaarscontracten vaak onduidelijk - goed lezen een must
Door te vragen en goed te lezen. Ik zie soms nog contracten van makelaars waarin een zin staan over extra kosten die ze kunnen verrekenen voor promotie etc.
Maar als je die zin goed leest staat er dat ze die straks gewoon bij de courtage optellen. De NVM doet z'n best om de makelaars transparant te laten zijn. Maar het ligt aan jou als consument of je je contract goed leest.
Twijfel je lees het na en bevestig de makelaar eventueel hoe jij het hebt begrepen en laat hem of haar dat aan jou bevestigen. Dan heb je alles helder en zijn alle partijen aan het eind tevreden.
Lees altijd eerst de reviews op Funda voordat je aan een makelaar begint en vraag je ook af welk systeem bij jou past. Kies dan je makelaar en het komt allemaal goed.