Wetswijzigingen en belasting 2023 wat zijn de gevolgen voor jouw eigen woning
Belastingwijzigingen eigen woning 2023
Zoals ieder jaar gaan er ook in 2023 weer dingen veranderen op het financiële vlak voor je eigen woning.
Wetswijzigingen en belasting 2023 wat zijn de gevolgen voor jouw eigen woning.
De belastingplannen voor 2023 zijn ongeveer bekend en wat dat voor gevolgen heeft voor je huis en hypotheek, dat vertel ik je in dit blog en aan het eind hebben we weer gratis alles op een rijtje voor je, zo te downloaden.
Wil je liever de video zien? Dat kan ook:
Overdrachtsbelasting 2023
De overdrachtsbelasting gaat omhoog. Tenminste voor de kopers van vastgoed dat niet voor directe bewoning door de koper is bedoeld.
En niet zo’n beetje ook, van 8 naar 10,4%. Nog nooit heeft de overheid bij de overdrachtsbelasting van bedragen achter de komma gebruik gemaakt. Dit moet waarschijnlijk de indruk geven dat er heel nauwkeurig aan gerekend is. Maar dat gelooft niemand toch?
Koop je een eigen huis waar je zelf gaat wonen, dan blijft de overdrachtsbelasting 2%, of zelfs 0% voor je eerste koopwoning als je onder de 35 bent. Dat heet startersvrijstelling. Daar gelden nog wel wat andere voorwaarden voor, maar we geven even de hoofdregel aan.
Voor die startersvrijstelling mag je in 2023 een huis kopen van maximaal 440.000 euro, dat is een flinke verhoging en volgt wat ons betreft goed de marktontwikkelingen. Die 440.000 als bovengrens geldt nu al, maar het huis moet dan wel pas vanaf 1 januari 2023 worden overgedragen.
Schenkingsvrijstelling jubelton
De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning wordt aangepast. Dit verhaal gaat over de zogenaamde jubelton. Hierover heb ik kort geleden een video opgenomen. Kijk maar eens hier: https://youtu.be/3WxaO_w37wM
De gewone schenkingsvrijstelling voor je kind is nu 27.231 en wordt in 2023 28.947 euro.
Kostengrens NHG
De kostengrens voor de NHG, de zogenaamde Nationale Hypotheekgarantie, waarmee je korting krijgt op je hypotheekrente wordt verhoogd van 355.000 naar 405.000. Doe je iets aan energiebesparende maatregelen, dan wordt de kostengrens 429.300 euro.
Het gaat om de koopsom exclusief roerende zaken, dus even opletten. De NHG kijkt wel naar het bedrag van de roerende zaken. Is dit buitenproportioneel, dus hoger dan normaal gebruikelijk, dan krijg je geen NHG.
De borgtochtprovisie, ofwel de premie die je voor de garantie en de hypotheekkorting moet betalen bedraagt eenmalig 0,6% van het te lenen bedrag en dit is gelijk aan 2022.
Van deze wijziging is de ingangsdatum de datum van het bindend hypotheekaanbod. Komt het aanbod op of na 2 januari, dan geldt de verhoogde kostengrens, ook al heb je het huis in 2022 gekocht.
Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek daalt ok weer een beetje. Van 40 naar 37,05% voor de hoogste belastingschijf. Hiermee is de ondergrens bereikt van de verlagingsafspraken die in 2017 zijn gemaakt.
De Hillenaftrek daalt in 2023 naar 83,34%. Het is helemaal niet interessant om hier nu uit te leggen wat die Hillenaftrek precies inhoudt, he ging er destijds om dat mensen met een eigen huis zonder of met weinig hypotheek benadeeld werden met het eigen woningforfait, doordat ze geen hypotheekaftrek meer hadden. Maar wil je het precies weten? Klik dan even hier.
Het eigen woningforfait waar we het net over hadden daalt in 2023 van 0,45% naar 0,35% voor huizen tot 1.200.000. Daarboven blijft het forfait gelijk, namelijk 2,35%.
WOZ waarde stijgt
De WOZ waarde van woningen zal komend jaar zo’n 8-9% stijgen is de verwachting.
Energiebelasting
De energiebelasting gaat weer omhoog, na een paar maanden van 9% btw komt er nu weer 21% bovenop je gas- en elektriciteitsprijs. De bedoeling was dat dan de energiebelasting zou dalen, maar die regeling is vevangen door de prijsplafondregeling. Dus gebruik je meer dan gemiddeld, dan betaal je de hoofdprijs voor dat meerdere.
Subsidie op energiebesparende maatregelen
De subsidie voor energiebesparingsmaatregelen, de ISDE, loopt nog steeds door en dat is heel interessant. Kijk naar deze video voor de ins en outs van de subsidie.
BTW op zonnepanelen
De BTW op zonepanelen gaat vervallen. Dit betekent 2 dingen.
1, je betaalt geen btw meer en je krijgt dus ook geen BTW meer terug op de aanleg van een zonnepanelensysteem en
2, Je hoeft in de meeste gevallen geen btw meer af te rekenen over de elektriciteit die je terug levert aan het net.
Maaar...als je voor meer dan 1800 euro terug levert of als je systeem meer dan 10000 wattpiek is dan moet je helaas wel aangifte doen.
Alles over BTW en zonnepanelen vind je hier.
Dan gaat er nog een heleboel gebeuren met huurwoningen, maar ja, daar hebben we het hier niet over he? Dit blog gaat over wonen en je eigen huis.
Maar als je het hele document gratis downloadt, weet je daarna ook alles over de kabinetsplannen met betrekking tot de huurwoning. Interessant voor huurders en voor beleggers.
We hebben het er nu al voor het 3e jaar over, de Omgevingswet. Grote kans dat deze nieuwe wet in 2023 in gaat, eindelijk is het misschien zover.
De veranderingen in de Omgevingswet komen er kortgezegd op neer dat de Omgevingswet wetten voor de fysieke leefomgeving bundelt en moderniseert. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Zo gaan 26 wetten geheel of gedeeltelijk op in de Omgevingswet. Daarnaast wordt er een nieuw digitaal stelsel opgericht (Digitaal Stelsel Omgevingswet), welk stelsel www.ruimtelijkeplannen.nl vervangt. Er ontstaat zo één digitaal loket voor het aanvragen van vergunningen en het raadplegen van de geldende regels per locatie. Ook het vergunningstelsel voor het bouwen wordt gewijzigd in de Omgevingswet. Er wordt een knip gemaakt in het ‘ruimtelijk deel’ en het ‘technisch deel’. Met andere woorden, twee vergunningen.
Zodra het zover is kom ik bij je terug en dan leg ik je natuurlijk alles weer haarfijn uit! Klik op de balk hieronder voor je gratis download!