Woningmarktcijfers - NVM huizenprijzen 2e kwartaal 2023
De NVM huizenprijzen – de woningmarktcijfers 2e kwartaal 2023
Woningtekort 390000 stuks
Het woningtekort loopt op tot 390.000 woningen. Dat zijn de laatst bekende cijfers. En het duurt tot 2028 voordat we een beetje kunnen bijtrekken. Dit jaar wordt er al dramatisch weinig gebouwd en volgend jaar dipt de nieuwbouw nog een beetje, maar daarna, dan komt alles goed.
Eerst zien dan geloven zeggen we dan maar.
- Wat zijn dan de mogelijkheden voor eigen woning starters?
- En hoe zit het met de nieuwbouw?
- Wat doet de hypotheekrente?
- Wat is de verwachting van de huizenprijzen 2024?
Wil je de video zien? Klik dan op de video hieronder:
Gratis downloads van alle woningmarktcijfers
Alle cijfers over de woningmarkt van het afgelopen kwartaal krijg je van mij weer op een presenteerblaadje en zoals je weet, je komt niet met lege handen thuis, want aan het eind heb ik supermooie overzichten en inzichten over de woningmarkt voor je, helemaal gratis en ook voor jouw eigen gemeente. Dus blijf kijken!
Woningmarkt veert op
Volgens de NVM veert de woningmarkt op. Je ziet mensen weer bewegen en dat is goed. We wennen aan de iets hogere rente, we wennen ook aan de lagere prijzen en dat zie je aan het aantal verkopen, maar liefst 20% meer dan vorig kwartaal, 34000 stuks. Maar nog steeds minder dan vorig jaar.
Op jaarbasis verkoopprijzen bestaande bouw 8,9% lager
De gemiddelde verkoopprijs is gestegen naar 410.000 euro, 2,8% eer dan vorig kwartaal, maar nog altijd 8,9% lager dan vorig jaar.
Vrijstaande woningen zitten op een daling van 11,1%. En dat is misschien ook wel de reden waarom er nu weer wat meer woningen in de hogere prijsklasse worden verkocht.
Meer woningen te koop gezet
Er zijn ook 38000 woningen te koop gezet, dat is 29% meer dan vorig kwartaal.
Toch blijft de markt krap, de krapteindicator is gedaald van 3,2 naar 2,8, wat betekent dat als je vandaag een woning zoekt, je gemiddeld maar uit 2,8 woningen kan kiezen en dat is erg weinig. We verwachten voor volgende kwartalen wel wat meer ruimte in het aanbod omdat we langzamerhand naar een nieuw evenwicht gaan in de prijs- en rente ontwikkeling.
Weer biedingen boven de vraagprijs
We zien daarom ook het aantal bezichtigingen weer toenemen en er zijn al weer meer gebieden waar over de vraagprijs heen wordt geboden. 39% om precies te zijn wordt boven de vraagprijs verkocht, maar dat was vorig jaar nog 82% In de grafiek zie je dat de biedingenlijn weer langzamerhand omhoog kruipt.
Verkooptijden dalen
En wat je ook ziet is dat de verkooptijd in het 2e kwartaal is gedaald van 40 naar 35 dagen. Dus gemiddeld in 7 weken wordt een huis verkocht. Het snelst gaan de tussenwoningen, 4 weken en het langzaamst gaan de vrijstaande woningen met 7 ½ week.
Maar het goede nieuws is dus: als je je woning gaat verkopen is ¾ van alle woningen binnen 3 maanden verkocht.
Er worden ook meer dure woningen te koop gezet, de gemiddelde prijs van het aanbod is nu 531000 euro. Je hoeft je dus niet zo heel veel zorgen te maken als je eindelijk wat anders hebt gevonden.
Woningstarters krijgen ruimte
Is er goed nieuws voor starters op de woningmarkt? Ja en nee. De hypotheekrente is natuurlijk hoger dan we de afgelopen jaren gewend waren, het lijkt erop dat de rentestijgingen afvlakken, we kabbelen rond of net iets boven de 4%.
Maar ook de inkomens zijn hoger geworden en de mogelijkheden voor een hogere hypotheek zijn ook wat ruimer geworden, zoals het volledig meetellen van het partnerinkomen, extra lenen voor duurzaamheidsinvesteringen en er komen in 2024 ook verruimingen met betrekking tot het meetellen van studieschuld en het energiegebruik van je nieuwe woning.
Daarnaast zien we beleggers die zicht terugtrekken en hun huizen te koop zetten en ook woningcorporaties zetten flink wat van hun aanbod te koop.
Eigen woning starters: Ga sparen
Neemt niet weg dat je nog steeds met eigen geld moet komen, dus blijf een paar jaar langer thuis wonen of, als je al huurt, probeer dan zoveel mogelijk te bezuinigen en ga sparen!
Hoeveel eigen geld heb je nou precies nodig voor een koophuis? Kijk dan even naar deze video
Huizenprijzen stabiliseren in 2024
De verwachting voor bestaande bouw volgens de makelaars is dat de huizenprijzen in 2024 zich zullen stabiliseren en dat de woningmarkt langzaamaan weer beter en evenwichtiger wordt, dus meer vertrouwen en meer aanbod.
Gratis download
Ik kan nog heel veel vertellen over wat er allemaal gebeurt in de markt, maar ik heb een geweldig mooi boekwerk voor je, helemaal gratis te downloaden. 40 pagina’s boordevol informatie en met nieuws heet van de naald.
Nieuwbouw 4500 verkocht - 20000 te koop
De nieuwbouwmarkt kruipt iets omhoog. Er werden 4500 nieuwbouwhuizen verkocht afgelopen kwartaal, maar ook dat is nog steeds 13% minder dan vorig jaar. Er staan wel veel nieuwbouwhuizen te koop, bijna 20000. Kopers zijn afwachtend en daardoor staan bouwers ook weer niet te trappelen. Zoals ik al zei wordt de dip komend jaar toch echt nog wat groter, maar moet daarna als alles weer een beetje stabiel is qua huizenprijzen en hypotheekrente, de boel weer flink op gang komen.
Een gemiddeld nieuwbouwhuis is verkocht voor 468000 euro. Wat er momenteel te koop staat kost gemiddeld 525000. Het grootste aandeel in nieuwbouw is voor de appartementen, maar liefst 44% is hoogbouw.
Nieuwbouw beter betaalbaar
Er is gelukkig iets meer keuze voor zoekers van betaalbare nieuwbouw, er staan 4350 nieuwbouwhuizen tussen 250000 en 400000 te koop. Maar ook hier even opletten, nieuwbouwwoningen lijken als woning iets goedkoper te worden, maar de woonoppervlakte wordt kleiner en de kwaliteit is minder. Het moet uit de lengte of de breedte komen kennelijk. Kijk maar even naar deze grafiek
Overbruggingshypotheek en oude huis nog niet verkocht?
Ik heb wel een tip die ik nog een keer wil herhalen. Heb je een overbrugging en heb je rekening gehouden met een bepaalde opbrengst van je oude huis? Kijk dan of het financieel nog allemaal klopt als je minder krijgt voor je huis dan gepland. Dus hou contact met je hypotheekadviseur!