Afschaffen overdrachtsbelasting voor starters
Hoe zit het nu eigenlijk met de overdrachtsbelasting?
Plannen kabinet uitgelekt
Een kleine week geleden lekten de nieuwe plannen van het kabinet uit over de overdrachtsbelasting.
Onderstaande video bevat de laatst bekende informatie:
Het kabinet denkt hiermee de markt te helpen, maar wij denken er anders over. Daarover aan het eind van mijn blog meer.
Er zijn veel misverstanden over de nieuwe tarieven. Zo denken mensen dat als ze een huis kopen en het oude huis nog niet kwijt zijn dat ze 8% moeten gaan betalen. Dat is gelukkig niet waar.
Tarieven overdrachtsbelasting
Welke tarieven zijn er en waarvoor zijn ze straks geldig? (Let wel, dit zijn uitgelekte plannen, dus of ze zo ongewijzigd doorgaan is nog niet zeker!)
- Je koopt een woning als doorstromer of als woningstarter boven 35 jaar, 2% overdrachtsbelasting
- Je koopt een woning als woningstarter met de leeftijd tussen 18 en 35 jaar, geen overdrachtsbelasting
- Je koopt een 2e huis en je gaat er zelf niet wonen, dan betaal je straks 8% overdrachtsbelasting.
Die 8% geldt dus niet als je tijdelijk met 2 huizen zit, maar alleen als je een ander huis koopt en dat nieuwe huis niet binnen redelijke tijd gaat dienen als hoofdverblijf. Dus zeg maar als je er geen belastingaftrek voor kunt krijgen als je een hypotheek zou aanvragen.
Die redelijke tijd is nu nog volgens de belastingdienst 3 jaar plus het jaar waarin je het huis hebt gekocht, op de volgende voorwaarden:
- Het huis staat leeg of is in aanbouw.
- Je gaat in de loop van het jaar in het huis wonen of in één van de 3 jaren daarna.
Je mag het nieuwe huis in de tussentijd dus niet verhuren of door een ander laten bewonen.
Maar de 8% geldt wél als je als ouder een huis koopt voor je kind. Wij denken ook dat je 8% betaalt als je als kind het huis van je ouders koopt en hen erin laat wonen tegen betaling van een vergoeding.
Die vergoeding van de ouders, de huur dus, moet ook nog eens 6% van de woningwaarde bedragen, anders lopen ouders de kans om tot 40% schenkingsrecht te moeten betalen.
Tegenwoordig is deze constructie er eentje met haken en ogen. Je moet dat door een fiscalist even goed laten uitrekenen voordat je eraan begint.
Geen overdrachtsbelasting ook in andere gevallen
Er zijn nog andere gevallen waarbij je voor het verkrijgen van een huis geen overdrachtsbelasting betaalt:
- Als je onroerend goed erft, (dan betaal je erfbelasting)
- Als je eigenaar wordt doordat je trouwt, partnerschap laat registreren, geregistreerd partnerschap ontbindt of gaat scheiden
- Als je een onroerende zaak uitbreidt of verbouwt
Meer tarieven voor overdrachtsbelasting
- Koop je bouwgrond? Dan betaal je BTW of 6% overdrachtsbelasting, dat hangt af van wie je de grond koopt.
- Koop je bedrijfsmatig onroerend goed? Dan betaal je nu 6% en dat wordt naar alle waarschijnlijkheid 7% of 8%. Maar soms betaal je bij bedrijfsmatig onroerend goed BTW, of BTW én overdrachtsbelasting.
Wij vinden dat de differentiatie van de overdrachtsbelasting totaal niet bijdraagt aan een betere woningmarkt. Sterker nog, we verwachten dat de prijzen in één klap met het vrijstellingspercentage zullen stijgen. Dat starters nu juist die 2% méér gaan bieden op huizen. Dan komt die 2% die je tot al kwijt zou zijn nu bij de koopsom en kun je dit ineens wél meenemen in je hypotheek. (als de taxatiewaarde overeenkomt)
Daarbij stroopt de hele markt voor starterswoningen op naar volgend jaar leveren. Daar zit niemand op te wachten. En verder vragen we ons nog af voor wie die leeftijdsgrens en de starterseis dan geldt, voor 1 van de 2 kopers? Of voor allebei? Of het gemiddelde?
We verwachten veel onduidelijkheid, maar we hopen dat je hiermee in ieder geval al een beetje weet welke kant het op gaat…
Lees ook ons liveblog over het kopen en verkopen van een huis tijdens de corona crisis.
We hebben ook heel veel interessante video’s over kopen van en bieden op een huis.
Abonneer je daarvoor op ons Youtube kanaal: