Bieden op een huis - hoe werkt dat

1 maal per 15 jaar een ander huis 

Een paar keer in je leven koop je een huis. Men zegt gemiddeld eens per 10 jaar, maar ik denk dat het eerder maar 1 keer per 15 jaar is.

In die 15 jaar verandert de woningmarkt en die dynamiek zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het biedingsproces heel anders loopt dan de vorige keer dat je dit deed.

Onderhandelen kan ik dat?

Als je het huis van je dromen hebt gevonden wil je het kopen en moet je gaan onderhandelen. Sinds jaar en dag is een huis kopen al een kwestie van handjeklap. De verkoper vraagt, jij biedt en dat gaat een paar keer heen en weer.

De valkuil is dat je het onder je huid laat kruipen en je het dan niet meer zakelijk aanpakt, maar je gevoel laat meespelen. En ik kan je adviseren, stop dan maar, want of dat gevoel heel positief, in de zin van ik wil het hebben, of heel negatief, in de zin van dat het helemaal niet lekker loopt, het is in alle gevallen geen goede raadgever.

Tips bij het bieden op een woning

Ik geef je 7 tips om het biedingsproces zo goed mogelijk in te gaan en door te komen. Zodat je er aan het eind dat goede gevoel aan overhoudt.

Ik geef nu geen tips over de hoogte van een bod ten opzichte van de vraagprijs of hoeveel je ergens zou moeten overbieden. Dat is per geval heel specifiek en moet je echt even ter plekke uitzoeken, zelf of met je aankoopmakelaar.

Wil je snel inzicht over een huis dat je op het oog hebt? Klik dan hieronder voor een uitgebreid rapport:


Ik geef je wél tips over het systeem en hoe je het proces in het algemeen op de beste manier tot een goed einde brengt.

Tip 1 Voorwerk doen

Doe je voorwerk en bepaal je grens.

Als eerste moet je onderzoeken wat je kunt lenen, bepaal je financiële grens en ga er in geen geval overheen.


En dan: Check de buurt, het bestemmingsplan, milieu, de markt en probeer te achterhalen wat de echte waarde van het huis zou kunnen zijn.

Tip 2 Vragen

Vraag vooraf alles wat je wilt weten aan de makelaar of aan de verkoper als er geen makelaar is.

Dus de vragenlijst, de gegevens van de VVE bij een appartement, de lijst van zaken en de mogelijke datum van eigendomsoverdracht. Dan kun je dat allemaal meenemen in je onderhandelingen en kun je ook kijken of je de verkopers met je bod en voorwaarden een beetje ter wille kan zijn.

 Tip 3. Beargumenteren

Als je je openingsbod doet, leg dan uit waarom je dat bod doet.

Dus geef duidelijk aan wat je argumenten zijn, dan heb je straks meer om over te praten dan alleen over de prijs. Hou het zakelijk, dus leg er geen gevoel in, maar gebruik alleen objectieve zaken als argument. Zoals afwerking, onderhoud, de prijs van huizen in de buurt. Geef eventueel ook aan of je nog wat ruimte hebt om te onderhandelen .

Neem ook je voorwaarden in het bod mee, dus het voorbehoud van financiering, voorbehoud van bouwkundige keuring en de door jou gewenste datum van overdracht.

Tip 4. Blijf vriendelijk

Wees en blijf gedurende het hele proces vriendelijk.

De verkopers verkopen met hun huis waarschijnlijk een stuk van hun leven, dat staat heel dicht bij ze. Dat betekent dat iedere opmerking die minder vriendelijk is of minder leuk overkomt, ervoor zorgt dat ze misschien de hakken in het zand gaan zetten. 

Hou dus een vriendelijke open communicatie en doe je het per mail of brief? Let dan extra op, woorden die jij gebruikt kunnen bij een ander een compleet ander gevoel omhoog brengen. Laat de verwoording van je bod daarom eerst even door een kennis lezen, alsof het een bod op zijn huis zou zijn en vraag even naar de reactie.

Tip 5.  Heb geduld

Blijf geduldig. Reageer niet direct, maar wacht als het kan even een dag. Word je door de verkoper of zijn makelaar onder druk gezet, vraag dan extra tijd en als je die niet krijgt, denk er dan even heel goed over na of je jezelf wel gek wilt laten maken. Dat is soms te begrijpen in de hectische markt van vandaag, maar wordt de druk hoog? Pak er dan een specialist bij. Als particuliere bieder ben je namelijk in het algemeen niet gelijkwaardig aan een makelaar die van dit spelletje zijn of haar beroep heeft gemaakt.

 Tip 6.  Vraag door

Zorg dat het antwoord dat je krijgt duidelijk is.

Makelaars draaien vaak om de hete brei heen. Begrijp je niet wat er wordt gezegd of geschreven, vraag dan of het klopt dat je dit en dat leest of hoort. Dan weet je ook waar je antwoord op moet geven en wat de argumenten zijn die je in een eventuele nieuwe ronde in de onderhandelingen kunt gaan opvoeren.

Tip 7   Leg alles snel vast

Als je een akkoord hebt, zet dan alles snel en duidelijk op papier.

Meestal zal de makelaar je een bevestiging sturen, maar het kan geen kwaad als jij een bevestiging naar de verkoper of de makelaarsbuurt met jouw idee waarover jullie een akkoord hebben bereikt, dus met all ins en outs die tijdens het proces zijn langsgekomen.

Veel gestelde vragen bij koop

Klik HIER voor alle antwoorden op vragen die je hebt als je een huis wilt gaan kopen.

We hebben veel video's over het kopen van een huis. Bekijk de Youtube playlist