Welke kosten betaal je aan een makelaar?

Wat is courtage?

Een makelaar kan verschillende kosten in rekening brengen.

Daarmee kunnen we de vraag beantwoorden: Wat verdient een makelaar aan een huis

Deze kosten zijn onder te verdelen in makelaarskosten, ofwel courtage, en promotiekosten. Dat worden ook wel vaste kosten en variabele kosten genoemd, maar courtage kan ook variabel zijn, want de courtage kan een percentage van de verkoopprijs zijn of een vast bedrag.

De promotiekosten zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je je huis gaat verkopen. Dus hoe ga je je woning adverteren.

Ga je uitgebreid op Funda, met 360 graden foto’s, 3D plattegronden, een video, of een heel Funda Compleet pakket, komt er een professionele fotograaf, doe je mee met open dagen, hou je open huis, komt er een verkoopstylist(e),

Als je met een makelaar in zee gaat moet je ervoor zorgen dat je duidelijke afspraken maakt over de kosten.

Helaas zijn er makelaars die niet duidelijk zijn, die bijvoorbeeld de BTW vergeten te vermelden, of die het doen voorkomen dat je aan adverteren een bepaald maximum kwijt bent. Maar als je goed leest staat er dat ze zo vaak kunnen adverteren als ze willen. Voor jouw rekening wel te verstaan. 

Digimakelaars is altijd duidelijk. De prijzen zijn inclusief BTW en alle kosten, ook de extra kosten worden vooraf besproken.

Promotiekosten makelaar, advertentiekosten makelaar

Advertentiekosten heb je als je je woning op Funda zet, als je je huis op
Facebook of op Instagram gaat adverteren of als je in de krant, de weekbladen of in een makelaar magazine gaat adverteren.

Professionele foto’s, promotie kosten makelaar

Wil je dat je huis goed wordt gezien? Dan is professionele fotografie de beste investering. Voor een klein bedrag heb je best goedkope woningfoto’s van een hele goede kwaliteit en daar heb je in je Funda advertentie veel plezier van. Je huis wordt relevanter op Funda als je foto’s beter zijn.

Verkoopstyling, woningstyling, promotie kosten makelaar

Als je je huis goed wilt fotograferen kun je het beste vooraf een verkoopstyliste door je huis laten gaan. Die kan je uitleggen hoe je huis het beste op de foto komt en wat je nog moet aanpassen of verbeteren in je huis om perfecte foto’s te laten maken.

Adverteren op Funda, promotie kosten makelaar

Een NVM makelaar kan je huis uitgebreid op Funda zetten. Wil je extra aandacht, dan kun je extra promotie bij je makelaar bestellen, zoals 360 graden foto’s,  Funda tophuis, Funda promolabel, Funda 3D plattegronden of het hele Funda prestentatiepakket.

Extra voordeel makelaar

Doordat je makelaar groot inkoopt heb je voordeel bij het adverteren. De lage advertentieprijs geeft je extra voordeel en de garantie van een goede Funda plaats.

Via Digimakelaars.nl kun je alle promotie direct in 1 keer met korting afnemen, of in gedeelten naar keuze. Digimakelaars is dus een echte keuzemakelaar, en dat hoort weer bij de werkwijze van een zelf-verkopen makelaar.

Wat is courtage, hoeveel courtage, makelaarscourtage, makelaarsvergoeding. 

Allemaal dezelfde woorden voor 1 ding: kosten makelaar

Een makelaardij is een bedrijf. En bedrijven maken winst. Dus ook een makelaar wil iets verdienen, anders kan hij zijn bedrijf of beroep niet uitvoeren, want daarvoor maakt hij kosten.

De winst heb je in een bedrijf nodig om te kunnen investeren en zo je bedrijf in leven te houden door te vernieuwen en uit te breiden.

Zoals in alle branches heb je bedrijven waar makkelijk geld wordt verdiend en bedrijven waar het moeilijker is. Net zoals er rijke en minder rijke mensen zijn. Dat is wel of niet eerlijk, dat gevoel ligt voor iedereen verschillend en heeft meer te maken met hoe jij ergens over denkt.

Makelaars hebben tot een jaar of 15 geleden altijd heel erg goed verdiend. Dat kwam doordat de consument altijd dacht dat een huis zelf verkopen niet mogelijk was. 

Nu de prijzen van huizen zoveel hoger zijn geworden en het percentage nauwelijks minder is geworden zijn de inkomsten van de makelaars relatief hoog gebleven.

Er zijn nog steeds makelaars die inclusief BTW 1,85 % rekenen. Bij een huis van € 300.000,- is dat al meer dan € 5500,-!

Gelukkig is dat allemaal veranderd. Ten eerste mag een makelaar alleen nog maar aan de aankoop of aan de verkoop verdienen van hetzelfde huis.

Ten tweede zijn er nu makelaars die met een vaste courtage werken.

Een makelaar doet op zich best veel voor de courtage, zoals

  • -waardebepaling
  • -advertentietekst maken
  • -huis op Funda zetten
  • -huis bezichtigen
  • -juridische zaken
  • -onderhandelen verkoopprijs
  • -opstellen koopovereenkomst
  • -notariële afhandeling regelen

Verschil dure makelaar – internetmakelaar

Digimakelaars werkt met een vast bedrag. Eenmalige lage makelaarskosten. En daar doen we alles voor. Kijk maar op Funda Verkoop Beste Keuze

Je kunt natuurlijk extra’s bijkopen, maar dat moet je bij die dure makelaar ook. Het verschil blijft gemiddeld meer dan € 3.000,- Dat is toch snel verdiend bij Digimakelaars.