Asbestdaken: Saneren of Laten Zitten?
04 januari 2024 
2 min. leestijd

Asbestdaken: Saneren of Laten Zitten?

Asbestdaken: Saneren of Laten Zitten?

Asbestdaken verwijderen (nog) niet verplicht

Eerst was het een vereiste om asbestdaken vóór 2025 te verwijderen, en nu weer niet. Hoe zit dat nu eigenlijk? Op dit moment gaat de regering uit van vrijwillige sanering. Maar is dat wel zo'n goed idee?

Asbest is sinds 1993 een verboden bouwmateriaal in Nederland. Het lijkt onschadelijk als het op zijn plaats blijft, maar zodra het beschadigt, bijvoorbeeld door slijtage of brand, komen er asbestdeeltjes vrij. Deze deeltjes kunnen in je luchtwegen terechtkomen en zijn dan uitermate schadelijk voor zowel je gezondheid als die van mensen in de buurt. De gevaren van asbest zijn groot.

Meer asbest in huizen dan je zou denken

Asbest in huis vind je in veel oudere gebouwen: in daken, afvoerbuizen, plafondplaten, en zelfs in bepaalde soorten zeil en vinyl. Er zijn meer dan 3000 verschillende toepassingen van asbest in de bouw bekend. Er is onderscheid tussen twee soorten asbest: hechtgebonden en niet hechtgebonden. De hechtgebonden asbest is vooral gevaarlijk als je het bewerkt, terwijl niet hechtgebonden asbest – denk aan isolatiemateriaal of vilt onder zeil – ook zonder bewerking gevaarlijk kan zijn.

Asbest verwijderen? Laat meerdere offertes maken

Als woningeigenaar kun je overwegen asbest te laten verwijderen. En als je het mij vraagt, zou je dat moeten doen zodra het financieel haalbaar is. Kies voor een gecertificeerd bedrijf om dit werk uit te voeren. Ze beginnen met een verplichte asbestinventarisatie en gaan na goedkeuring van de gemeente over tot sanering. Vergelijk offertes: prijzen kunnen sterk variëren, soms wel tot de helft!

BespaarTip: Nu asbest verwijderen scheelt je geld

Als de overheid weer gaat besluiten om asbest verplicht te verwijderen weet je wat er gebeurt: Iedereen springt op de asbestverwijderingsbedrijven en de prijzen schieten omhoog. Daarom is nu asbest verwijderen goedkoper en relaxter. 

Zelf asbest verwijderen mag en kan in sommige gevallen

Helaas is er geen subsidie meer beschikbaar voor asbestsanering. Zelf asbest verwijderen kan, maar alleen onder strikte voorwaarden. De regels zijn duidelijk: het oppervlak mag niet groter zijn dan 35m², de platen moeten in goede staat en geschroefd zijn (niet gespijkerd), en je moet de verwijdering melden bij de gemeente. Op milieucentraal.nl vind je meer informatie over hoe je veilig asbest kunt verwijderen.

Een verrassende feit: woningen gebouwd tot en met 1994 kunnen nog steeds asbest bevatten, aangezien het asbestverbod pas eind 1993 van kracht werd. Dus, ook bij relatief 'jonge' huizen moet je alert zijn.

Huis met asbest verkopen? Laat dan een asbestinventarisatie opstellen

Kun je een huis met asbest verkopen? Zeker, maar je moet eventuele asbest wel melden. Een asbestinventarisatie voorafgaand aan de verkoop is een slimme zet. Dit kost ongeveer 400 euro, maar kan je veel onzekerheid – en dus waardevermindering van je huis – besparen.

Asbest is een serieuze zaak. Het is een sluipmoordenaar die vaak pas na 20-30 jaar aanvalt. Jaarlijks overlijden er in Nederland meer dan 1000 mensen aan asbest gerelateerde ziektes. Mijn advies? Pak asbest aan zodra je kunt. Het is beter voor jou, je gezin en de omgeving.


Liever de video zien? 

Wil je de waarde van je huis weten? Vraag 'm aan! Geen bezoek aan huis:

Gratis waarde-indicatie Digimakelaars

Of bel gewoon even vrijblijvend 10 minuutjes met de makelaar: 

gratis call met digimakelaars



Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen