De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023
15 oktober 2023 
7 min. leestijd

De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023

Verwachting huizenprijzen 2024

Gaat de huizenmarkt instorten? Dat is een goeie vraag. Het ligt eraan wat je instorten noemt. De markt ligt wel stil, zeker als het gaat over nieuwbouw. Daarnaast is er te weinig aanbod, dus ja, het aanbod is zeker ook ingestort. Wat is de verwachting van de huizenprijzen voor 2024? Als je het aan mij vraagt gaan de prijzen volgend jaar gewoon weer rustig omhoog.

Krapte woningmarkt

Er zijn op dit moment meer dan 825000 woningzoekenden. Gemiddeld kunnen ze maar kiezen uit 2,6 woningen, dat betekent dat er het afgelopen kwartaal weer minder keuze was. De oorzaken zijn dat er te weinig wordt gebouwd en dat er mede daardoor veel te weinig bestaande woningen op de markt komen. Zelfs 18% minder dan in het 3e kwartaal vorig jaar. Dus er zijn weer meer overbiedingen dan vorig kwartaal. De woningmarktcijfers van de NVM zijn er weer!   

Woningmarktcijfers NVM

Je weet natuurlijk wel een beetje wat er staat te gebeuren, maar de inzichten van de NVM kloppen zó precies, dat je daarna weer helemaal op de hoogte bent.

Gratis downloads

Alle cijfers over de woningmarkt van het afgelopen kwartaal krijg je van mij in deze video weer op een presenteerblaadje en zoals je weet, je komt niet met lege handen thuis, want aan het eind heb ik supermooie overzichten en inzichten over de woningmarkt voor je, helemaal gratis en ook voor jouw eigen gemeente de huizenprijzen per gemeente. 

Digimakelaars.nl – de makelaar van Nederland heeft een 9,4 op Funda en 4,8 sterren op Google, dus daar zit je helemaal goed. 

De woningmarktcijfers op video zien? Dat kan hier:


Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op ons Youtubekanaal

Iets beter 3e kwartaal

Volgens de NVM ging het afgelopen kwartaal iets beter dan vorig jaar. Er zijn 33500 woningen verkocht. Maar wel minder dan vorig kwartaal, dat is een normale trend voor het 3e kwartaal. Als je naar de statistiek kijkt zie je toch duidelijk dat het nog niet allemaal hosanna is.

De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023 Digimakelaars

Gemiddelde verkoopprijs gestegen

De gemiddelde verkoopprijs is gestegen naar 422.000 euro, 1,7% meer dan vorig kwartaal, maar nog altijd ook 1,7% ofwel 5000 euro lager dan vorig jaar. 

De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023 Digimakelaars

Vrijstaande woningen zitten op een daling van 11,1%. En dat is misschien ook wel de reden waarom er nu weer wat meer woningen in de hogere prijsklasse worden verkocht.

Minder woningen te koop gezet

Er zijn ook slechts 34500 woningen te koop gezet, dat is 9% minder dan vorig kwartaal en 18% minder dan vorig jaar.

Huizenprijzen NVM Te koop gezet Q3 2023

Krapte-indicator

De markt blijft dus krap, de krapte-indicator is gedaald van 2,8 naar 2,6, wat betekent dat als je vandaag een woning zoekt, je gemiddeld maar uit 2,6 woningen kan kiezen en dat is erg weinig. Als je naar het kaartje kijkt zie je aan hoe donkerder blauw hoe krapper de markt is. Grofweg vooral in het midden en noordoosten van het land.

De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023 Digimakelaars

 

Overbieden huis verschilt per gemeente

We zien daarom ook het aantal bezichtigingen weer toenemen en er zijn al weer meer gebieden waar over de vraagprijs heen wordt geboden. 45% om precies te zijn wordt boven de vraagprijs verkocht, maar dat was vorig jaar nog ruim 60% In de grafiek zie je het aandeel boven de vraagprijs verkocht weer langzamerhand omhoog kruipen. Dat overbieden op een huis verschilt wel per gemeente. In de regio’s Flevoland en in Groot-Amsterdam ligt het aandeel woningen verkocht boven de vraagprijs het hoogst, op 58%. In Zuidwest-Drenthe en Zeeuws-Vlaanderen het laagst, rond de 25%.

De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023 Digimakelaars

Verkooptijden worden iets korter

En wat je ook ziet is dat de verkooptijd in het 3e kwartaal verder is gedaald van 35 naar 33 dagen. Dus gemiddeld in 5 weken wordt een huis verkocht. Het snelst gaan de tussenwoningen, minder dan 4 weken en het langzaamst gaan de vrijstaande woningen met 7 ½ week.

De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023 Digimakelaars

Maar het goede nieuws is dus: als je je woning gaat verkopen is 82% van alle woningen binnen 3 maanden verkocht. De verkoopkans van te koop gezette woningen wordt beter.

Er worden ook meer dure woningen te koop gezet, de gemiddelde prijs van het aanbod is nu 544000 euro. Je hoeft je dus niet zo heel veel zorgen te maken als je eindelijk wat anders hebt gevonden.

Hypotheekrente blijft stijgen

De hypotheekrente gaat nog niet goed. Er zijn nog steeds hypotheekrentestijgingen helaas. De grootste stijging voor variabele hypotheekrente. Deze grafiek geeft de rentestijging tussen de verschillende rentevastperiodes goed weer.

De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023 Digimakelaars

Ruimere hypotheekmogelijkheden

Er komt wel een soort evenwicht tussen de hogere rente en de dit jaar ook vaak gestegen inkomens. De mogelijkheden voor een hogere hypotheek zijn ook wat ruimer geworden, zoals het volledig meetellen van het partnerinkomen, extra lenen voor duurzaamheidsinvesteringen en er komen in 2024 ook verruimingen met betrekking tot het meetellen van studieschuld en het energiegebruik van je nieuwe woning.

Daarnaast zien we beleggers die zicht terugtrekken en hun huizen te koop zetten en ook woningcorporaties zetten flink wat van hun aanbod te koop.

Eigen woningstarters - ga sparen

Dus we herhalen ons advies voor de starters: Blijf een paar jaar langer thuis wonen of, als je al huurt, probeer dan zoveel mogelijk te bezuinigen en ga sparen!

Hoeveel eigen geld heb je nou precies nodig voor een koophuis? Kijk dan even naar deze video: https://youtu.be/hThvqzcDZ-E

Wij verwachten dat de huizenprijzen langzamerhand toch gaan doorstijgen en dat overbieden helaas weer de trend wordt, hoe jammer ook. De oorzaken zijn vooral te zoeken in te weinig bouwen en daardoor te weinig nieuw aanbod van bestaande woningen.  

Gratis de analyse van de Nederlandse woningmarkt

Ik kan nog heel veel vertellen over wat er allemaal gebeurt in de markt, maar ik heb een geweldig mooi boekwerk voor je, helemaal gratis te downloaden. 40 pagina’s boordevol informatie en met alle woningmarktnieuws, ook over de nieuwbouw heet van de naald.


Woonwensen nieuwbouw

Wat nieuw is en super interessant: Er zijn 10 pagina’s waarin de woonwensen voor nieuwbouw staan uitgewerkt. Hiervoor zijn 24000 actieve zoekprofielen geanalyseerd. Echt, als je van trends houdt moet je dat hoofdstuk zeker lezen.

Download via de link onder dit blog de analyse van de Nederlandse woningmarkt, 46 pagina;’s boordevol nuttige informatie. 

Nieuwbouw blijft zorgelijk

Er werden weer iets meer nieuwbouwhuizen verkocht afgelopen kwartaal, maar het aanbod nieuwe woningen daalt dramatisch. Hier zie je het aantal transacties

De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023 Digimakelaars

En hier zie je de daling in het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop werd gezet.

De NVM huizenprijzen – de NVM kwartaalcijfers woningmarkt 3e kwartaal 2023 Digimakelaars

Een gemiddeld nieuwbouwhuis is verkocht voor 474000 euro.  Een stuk hoger dan bestaande bouw.

Minder m2 bij nieuwbouw

Het blijft wel opletten bij nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen lijken als woning per m2 iets goedkoper te worden, maar de woonoppervlakte wordt kleiner en de kwaliteit is minder. Het moet uit de lengte of de breedte komen kennelijk. Kijk maar even naar deze grafiek.

Overbrugging voor nieuwbouw - klopt het allemaal nog?

Ik heb wel een tip die ik nog een keer wil herhalen. Heb je een overbrugging en heb je rekening gehouden met een bepaalde opbrengst van je oude huis? Kijk dan of het financieel nog allemaal klopt als je minder krijgt voor je huis dan je had gepland. Dus hou contact met je hypotheekadviseur! Klopt het allemaal nog financieel?

Hoe je trouwens echt geld kunt verdienen bij het kopen van een huis laat ik je nog graag in deze video zien:  Verdien geld met je aankoopmakelaar
 

Wil je de waarde van jouw huis weten? Dat kan, klik op de groene balk hieronder. Gratis en zonder bezoek aan huis:

Gratis waarde-indicatie Digimakelaars

Wil je de Analyse van de Nederlandse Woningmarkt lezen? 46 Pagina's dik in pdf, direct in je scherm. Klok op de groene balk hieronder:


En ben je benieuwd hoe het zit met de woningmarkt in jouw gemeente? Download dan snel dit gratis overzicht. Druk op de groene balk hieronder:Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen