De Top 5  Woonwensen van Nederland
31 maart 2017 
1 min. leestijd

De Top 5  Woonwensen van Nederland

Met daarbij: In 4 stappen naar je droomhuis
Een makkelijk lijstje om te weten te komen waar en hoe je wilt wonen. En hoe je het aan moet pakken om het ook zover te laten komen.

Wat wil jij met een ander huis?
Maar wat is er eigenlijk echt belangrijk als je over dat andere huis nadenkt? Wat zijn de dingen die zeker moeten kloppen als je straks ergens anders woont? En misschien nog belangrijker, wat moet je laten of wat heb je ervoor over om die stap te nemen? Daar heeft het Psychologie magazine in samenwerking met de NVM onderzoek naar gedaan.

Een aantal dingen bleek veel belangrijker dan ik dacht en ik ben benieuwd of jij de uitkomsten ook verrassend vindt!

Wens 1 – Een fijne buurt of wijk (52%)
Het blijkt dat we daar erg veel voor over hebben. Het sociale aspect, een praatje maken wanneer je er zin in hebt, maar ook afstand kunnen nemen als dat nodig is. Contact met de buitenwereld blijkt een belangrijk gegeven.

Wens 2 – Geen of weinig geluidsoverlast van de omgeving en/of de buren. (49%)
Contactgeluiden van huis naar huis vinden we storend, maar ook een constant blaffende hond of een drukke verkeersweg in de buurt scoren minder goed.

Wens 3 – Veel leefruimte en lage woonlasten (beide 43%)
Gemiddeld willen we een woonoppervlakte van 140 m2. Daarnaast groeit het besef dat er bespaard kan worden met bijvoorbeeld zonnepanelen of het opvangen van regenwater.

Wens 4 – Veel buitenruimte (42%)
Uitzicht op groen vermindert stress. Gek genoeg werkt dat ook al als je naar een foto van een plant kijkt.

Wens 5 – Een goed onderhouden huis en veel privacy (beide 41%)
Dat geloof ik, ik merk al jaren dat goed onderhouden huizen veel beter verkopen dan huizen waar nog veel aan moet gebeuren. Het is een echte super-tip aan verkopers: Maak je huis goed in orde. Het verkoopt sneller en de opbrengst wordt veel hoger.

Wat kun je nou met zo’n lijst? Heel veel, want als je je realiseert wat er in je hoofd speelt bij het maken van je keuze ga je anders naar huizen kijken en ga je veel gerichter te werk

Veel plezier alvast met je zoektocht!

Heb je een huis en wil je een aankooprapport? Klik dan hier.

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen