Zonne-energie loont, want de salderingsregeling op zonnepanelen blijft!
07 mei 2019 
2 min. leestijd

Zonne-energie loont, want de salderingsregeling op zonnepanelen blijft!

We schreven al eerder over zonne-energie en het voordeel van zonnepanelen.

Pas werd bekend dat de salderingsregeling voor zonne-energie voorlopig blijft tot 2023! Daarna wordt de regeling geleidelijk aan afgebouwd tot 0 in 2031. Lees het artikel hierover op Milieucentraal

Dus wil je duurzaam leven en duurzaam wonen? Dan betekent dit goed nieuws als je al overwoog om je huis van duurzame energie te gaan voorzien. Zonne-energie loont, want het is goedkoop en schoon.

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis en je huis wordt makkelijker verkocht. Je slaat namelijk meerdere vliegen in 1 klap, want dit zijn de voordelen van zonnepanelen:

  • Energie besparen
  • Beter energielabel voor je woning
  • Duurzame energie
  • Hogere woningwaarde

Salderingsregeling

De salderingsregeling die nu dus nog tot 2023 blijft zorgt ervoor dat alle kWh die je zonnepanelen opleveren worden afgetrokken van wat je verbruikt.
Het werkt zo: Op de jaarrekening wordt de stroom die je installatie opbrengt verrekend met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen. Bijvoorbeeld: je zonnedak levert in één jaar 1.250 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.250 kWh (3.500 – 1.250). Lever je meer terug dan je verbruikt, dan krijg je daarvoor ook een vergoeding. Die vergoeding is echter niet interessant genoeg om er extra panelen voor te plaatsen.
Voor het salderen gelden enkele voorwaarden, maar die zijn niet ingewikkeld. Kijk op de site van je energieleverancier voor meer uitleg en om te checken wat je kunt besparen.

Subsidie en financiering zonnepanelen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen aangenaam te maken. Een zonneboiler of andere energiebesparende maatregelen kunnen hiermee ook worden gefinancierd.

De levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan langer mee dan de algemeen bekende garantietermijn van 25 jaar. Goede panelen lopen weliswaar terug in rendement maar blijven tot wel 40 jaar voldoende zonnestroom leveren.

De omvormer heeft een kortere levensduur van 10-15 jaar, dat is wel iets om rekening mee te houden.

Al met al kunnen we stellen dat zonne-energie nog steeds loont!

En de waardevermeerdering van mijn huis?

zonneenergie zonnepanelen salderingsregeling subsidie btw digimakelaars

Je kunt ervan uitgaan dat je huis met zonnepanelen meer waard wordt. Joost Möller in een studie uit 2016 zegt hierover het volgende:

“Voor zonnepanelen is een significant (positief) prijseffect gevonden van 2,56% op de woningwaarde. —–

Er zijn geen significante regionale verschillen gevonden en geen verschillen tussen rij-, 2/1-kap-, vrijstaande- en hoekwoningen. Eveneens

zijn er geen significante verschillen gevonden tussen nieuwbouw en bestaande woningen. —–

De onderzoeksresultaten laten zien dat zonnepanelen hun volledige waarde behouden bij woningverkoop“

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij jou bij de beslissing over de verbouwing of verkoop van jouw huis en/of de aankoop van je nieuwe huis.

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan:

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen