De woningmarktcijfers - de NVM huizenprijzen van het 1e kwartaal 2022
20 april 2022 
8 min. leestijd

De woningmarktcijfers - de NVM huizenprijzen van het 1e kwartaal 2022

Het persbericht van de NVM is er weer. Altijd spannend, want de cijfers van de NVM zitten het dichtst op de werkelijkheid omdat de NVM uitgaat van het moment van de transactie. Kadaster en CBS gaan uit van de datum van overdracht en die ligt gemiddeld een maand of 2 tot 3 later. En zoals je inmiddels weet, kan er heel wat gebeuren in een paar maanden.

Wanneer dalen de huizenprijzen?

Wanneer dalen de huizenprijzen? Ik ga de marktcijfers van het 1e kwartaal met je bespreken en ik wijs je de weg naar de gratis downloads en inzichten.

Bekijk dit blog op video


We hebben een iets lagere gemiddelde woningprijs

Een lichte bries noemde de NVM voorzitter de prijsdaling in het afgelopen kwartaal. Maar liefst 2,1% minder werd er gemiddeld voor een huis betaald vergeleken met het vorige kwartaal.

Al met al bedraagt de gemiddelde stijging in een jaar nog altijd  bijna 14%. Een bestaand huis kost nu gemiddeld € 428.000 en een nieuwbouwhuis € 466.000 euro, dat is 11% meer dan vorig jaar.

Prijsontwikkeling woningmarktcijfers 1e kwartaal 2022

Top van de markt nog niet bereikt

Zijn we dan nu op de top van de markt? Ik geloof het niet. De daling van de gemiddeld huizenprijs kan heel goed veroorzaakt zijn doordat er minder duurdere woningen, dus vrijstaande woningen worden verkocht. Sowieso zijn er afgelopen kwartaal met 29000 stuks 19% minder huizen verkocht dan een jaar eerder.

Mix van het aanbod verandert

Ook de mix van het aanbod verandert sterk. Het aanbod vrijstaande woningen is afgelopen kwartaal met 28% gedaald, terwijl van de andere grondgebonden woningen het aanbod juist tussen 10 en 20% stijgt. Hoekwoningen voorop.

Je ziet het ook in de prijsstijging van vrijstaande woningen, die was 11%, terwijl hoekwoningen, tussenwoningen en 2-kappers met 15% in prijs stegen.

Woningmarktcijfers NVM 1e kwartaal 2022 aanbod

Dus ja, wanneer dalen de huizenprijzen? Voorlopig zie ik het nog  niet gebeuren.

Wat gebeurt er met de huizenprijzen in 2023?

Je snapt wel dat met deze marktontwikkelingen een voorspelling voor de huizenprijzen van 2023 nog een beetje ingewikkeld is, maar zodra alles een beetje stabiliseert zal ik me eraan wagen.

Oekraïne en de woningmarkt

De situatie in Oekraïne speelt op dit moment een grote rol. De rente gaat omhoog door de hoge inflatie, de kosten voor levensonderhoud worden hoger en je ziet dat het consumentenvertrouwen afneemt. Een inzicht in de woningmarkt door de Oekraïne oorlog geef ik je in deze video.

Meer huizen te koop

In ieder geval zien we nu opeens dat meer mensen hun huis te koop gaan zetten. Aan het eind van het afgelopen kwartaal stonden 10% meer huizen te koop dan eind vorig jaar. Dat maakt de keuze iets groter voor kopers, maar de krapte-indicator is met 1,8, dat wil zeggen dat iedere potentiële woningzoeker op dit moment kan kiezen uit 1,8 woning, nog steeds erg laag. Zoek je een vrijstaand huis, dan is er redelijke keuze, daarvoor bedraagt de krapte-indicator 2,9.

Je ziet vooral veel keuze in de economisch wat achterblijvende regio’s, zoals Zeeuws-Vlaanderen, Midden Limburg, Oost Groningen en Delfzijl.

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2022 krapte indicator Digimakelaars

Is er dan een normalisering woningmarkt in aantocht?

Alle huidige ontwikkelingen bij elkaar zouden misschien wel kunnen gaan zorgen voor een lichte normalisering van de woningmarkt. Dus meer huizen om uit te kiezen, minder harde prijsstijgingen en geen toestanden meer met over elkaar heen duikelende bieders. Het aantal overbiedingen is gedaald van 9,1% naar 8,1%, maar nog steeds wordt bijna 80% van alle huizen boven de vraagprijs verkocht.

Zet je je huis te koop dan is de kans 2 op 3 dat je huis binnen een maand wordt verkocht. Dat is wel eens anders geweest.

Minder bezoekers op Funda

Ook de Funda cijfers geven een lagere belangstelling aan. De daling aan unieke bezoekers die vorig kwartaal van 5 naar 4 miljoen ging blijft ook afgelopen kwartaal hangen op 4 miljoen. Het aantal unieke bezoeken per maand daalde van 67 naar 63 miljoen.

Typisch genoeg wordt op Funda het vaakst gekeken naar de woningen in de regio’s met veel aanbod, Groningen en Drenthe.

Fundacijfers zijn heel leuk voor de trends, omdat Funda zich bezig houdt met woning zoekers, maar de echte feiten komen van de NVM.

Weer minder nieuwbouwwoningen

Afgelopen kwartaal zijn bij NVM makelaars maar 6450 nieuwbouwwoningen op de markt gekomen, het laagste aantal sinds 2016 en 7% minder dan vorig jaar..

Er zijn ook minder nieuwbouwhuizen verkocht het afgelopen kwartaal, maar 7150 en dat is een daling van 29%.

Woningmarktcijfers NVM 1e kwartaal 2022 nieuwbouw Digimakelaars

Je zou kunnen zeggen dat de het dalen van de verkopen in dit kwartaal vooral komt doordat er te weinig aanbod is. Bijna alle nieuwbouwhuizen die op de markt komen zijn binnen een kwartaal onder optie of verkocht.

Nieuwbouwwoningen zijn gemiddeld € 40.000,- duurder dan bestaande bouw.

En er wordt geen enkel nieuwbouwhuis meer onder de 2 ton gebouwd.

Aanbod matcht niet met de vraag

Zowel in aantallen als in woningtypen is er nog steeds veel te weinig aanbod om aan de vraag te voldoen. Dus hoe de economie of de toestand in de wereld zich ook ontwikkelt, zo lang de krapte blijft bestaan blijft er forse druk op de hele woningmarkt.

Ik ben het met de NVM voorzitter eens dat het ministerie van wonen de regie moet pakken zoals beloofd en gemeenten moeten nu echt eens op gaan schieten met de automatisering rondom de omgevingswet, zodat de invoering die keer op keer wordt uitgesteld, nu weer tot 1 januari 2023, eindelijk zijn vruchten kan gaan afwerpen. Wil je daar meer over weten, klik dan hier: Omgevingswet

Inzicht krijg je gratis bij Digimakelaars!

Wil je toch een kans wagen op deze markt? Of heb je een woning gevonden? Dan is het handig om te weten wat je huis nu waard is. Vraag via onderstaande knop je GRATIS waarde-indicatie aan!

  Gratis waarde-indicatie Digimakelaars

Gratis downloads

Wil je meer weten? Alle gratis downloads, gemeentecijfers, landelijke cijfers krijg je gratis via onderstaande knoppen:

         

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen