Je hebt isolatieglas en isolatieglas
04 juni 2019 
2 min. leestijd

Je hebt isolatieglas en isolatieglas

Als je denkt over duurzaam wonen en je huis gaat isoleren zijn voor de hand liggende maatregelen: dak isoleren, vloer isoleren, spouwmuren isoleren en dubbelglas of isolatieglas aanbrengen.

Van alle isolatie maatregelen is dubbelglas weliswaar een hele goede toevoeging, maar qua isolatiewaarde is isolatieglas minder sterk. Isolatieglas draagt wel actief bij aan je wooncomfort.

Wooncomfort en energiebesparing

Het wooncomfort van dubbel glas heeft een groter positief effect dan de eerder genoemde isolatie maatregelen. Het comfort ontstaat doordat er geen koudeval meer is langs de ramen en dat je woning minder zal tochten. Ook zal je merken dat de ramen vrijwel niet meer beslaan (bij de juiste ventilatie)

Daarnaast ga je natuurlijk met dubbel glas ook energie besparen, doordat er minder warmte weglekt. Via thermografie (met een warmtecamera) kun je zien waar je huis de meeste warmte verliest. Afhankelijk van de grootte van de ramen en het type isolatieglas kan je energiebesparing oplopen tot een paar honderd euro per jaar.

Dubbel glas, HR++ glas of Triple glas?

Zoals bij alle isolatiematerialen is er ook bij isolatieglas een grote keuze in kwaliteit. En de gewenste isolatiewaarde is weer afhankelijk van de ruimte die je wilt isoleren. Je kunt je voorstellen dat isolatie van een slaapkamer of van een schuur een lagere isolatiewaarde nodig heeft dan die van de woonkamer.

Daarnaast speelt geluid ook een rol. Woon je aan een drukke weg dan kan isolatieglas met een brede spouw of triple glas je ook helpen bij geluidsisolatie.

En wil je de zon enigszins buiten houden, dan zou je nog kunnen kiezen voor zonwerend glas. Dat is HR+ glas met een extra zonwerende coating, meestal toegepast in bedrijven.

Het verschil in  isolatiewaarde glas - Digimakelaars

Het verschil in  isolatiewaarde glas

  • Standaard dubbel glas wordt alleen nog gebruikt in schuren en garages
  • HR+ glas isoleert al beter
  • HR++ glas heeft in de spouw geen lucht maar edelgas en het glas heeft een coating, wat weer beter isoleert
  • Triple glas is HR++ glas met nog een extra ruit, dus 2 spouwen. Bij triple glas wordt het warmteverlies gehalveerd vergeleken met HR++ glas.

Enkel glas vervangen door dubbel glas

Dubbel glas aanbrengen kan op verschillen manieren, afhankelijk van de staat en uitvoering van de bestaande ramen, deuren en kozijnen. Ze kunnen bijvoorbeeld als voorzetraam worden geplaatst. Betere mogelijkheden zijn er bij voldoende diepte in het bestaande kozijn of bij ondiepe kozijnen met een extra afdeklat op het kozijn.

Kosten isolatieglas

De kosten van dubbel glas variëren van € 65,- tot € 125 per m2, daarbij nog de plaatsingskosten te tellen van ca € 50,- per uur

Subsidie energiebesparing

Helaas is er geen subsidie (meer) op dubbel glas. Er is wel een laag BTW regeling voor de arbeidskosten, dus 9% op de glaszetter i.p.v. 21%. Dat scheelt behoorlijk.

Voor Verenigingen van Eigenaren (dus ook bij 2 of 3 appartementen) zijn er onder voorwaarden nog wel subsidies voor isolatieglas mogelijk tot 20% van de totale kosten. Kijk op de site van de rijkoverheid

Financiering van maatregelen voor energiebesparing kan natuurlijk ook. Dat kan bijvoorbeeld met een energiebespaarlening

Dubbel glas, het energielabel en de woningwaarde

Zoals bij alle energiebesparende maatregelen wordt je woning meer waard als het energielabel verbetert. Behalve de energiebesparing en wooncomfort levert dubbelglas je dus ook een hogere opbrengst op bij verkoop.

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij jou bij de beslissing over de aankoop van je nieuwe huis en/of de verkoop van jouw huis.

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan:

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen