Je huis verkoopklaar maken: kun je een vloerkleed gebruiken?
12 oktober 2023 
1 min. leestijd

Je huis verkoopklaar maken: kun je een vloerkleed gebruiken?

Een mooi vloerkleed kan echt de sfeer van een kamer verbeteren. Het geeft stijl aan de ruimte, markeert de plek en dempt geluid, waardoor het gezelliger wordt. Maar eerlijk is eerlijk, als je het verkeerd aanpakt, kan een vloerkleed behoorlijk storend zijn als je je huis inricht voor de verkoop. Het kan een simpel struikelblok worden en zelf een grote afleiding zijn. Sommige vloerkleden kun je beter tijdelijk weghalen terwijl je je huis klaarmaakt voor de verkoop. Daarom hebben we een paar handige tips voor je verzameld om te beslissen of dat vloerkleed moet blijven of vertrekken terwijl je je huis verkoopklaar maakt:

Tips om een vloerkleed te gebruiken

Leg nooit een vloerkleed bovenop bestaande vloerbedekking, want dat kan argwaan wekken bij potentiële kopers. Ze denken misschien dat je krassen of gaten in de vloer probeert te verbergen. En als er gerookt is in de kamer of als je huisdieren hebt gehad die op het vloerkleed hebben gemorst, is het verstandig om het vloerkleed weg te halen. Deze kan namelijk nog steeds bepaalde geurtjes vasthouden, zelfs als je ze zelf niet meer ruikt. En de waarde van een vloerkleed, ongeacht de prijs of herkomst, is meestal niet voldoende om eventuele gebreken zoals vlekken, schade, ontbrekende franje of een te specifiek ontwerp te rechtvaardigen. Je kunt misschien beter investeren in een neutraal vloerkleed kinderkamer dat de kamer beter naar voren laat komen wanneer je je huis gaat verkopen.

Kies voor neutraal

Wil je je woning toch inrichten met een vloerkleed? Kies dan voor vloerkleden met verschillende texturen en rustige kleuren. Sisal vloerkleden zijn bijvoorbeeld goede keuzes en zien er ook goed uit op foto's als je je huis wilt verkopen. In de woonkamer ziet het er meestal het beste uit als het vloerkleed minstens 150 x 200 cm of groter is, en zorg ervoor dat de voorkant van je meubels er een beetje op staan. Een standaard vloerkleed van 250 x 300 cm past meestal goed in de meeste woonkamers. En voor de kinderkamer of buiten zou je een speelkleed kunnen gebruiken. Dit is vooral een goed idee als er gezinnen met kinderen komen kijken. Ze kunnen zich inbeelden hoe hun kinderen hierop spelen.

Haal kleine vloerkleden weg

Haal kleine vloerkleden weg als je je huis gaat verkopen, zoals lopers en deurmatten. Het ziet er namelijk wat rommelig uit voor potentiële kopers en kan de uitstraling van je huis teniet doen, vooral op de foto's die je gebruikt voor de verkoop. Kopers willen graag weten hoe de vloeren eruitzien, dus laat die vloeren zien! Daarnaast kunnen kleine vloerkleden een struikelgevaar zijn voor sommige kopers, dus laten we het voor iedereen veilig houden en ze gewoon weghalen. Nog een laatste tips: haal badmatten altijd weg. Dit is gewoon vies, dus berg deze gewoon even op. Succes!

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen