Je huis verkoopklaar maken - tips voor de inrichting
29 maart 2022 
3 min. leestijd

Je huis verkoopklaar maken - tips voor de inrichting

Als je je huis gaat verkopen, moet het er goed uitzien. Maar hoe doe je dat?

Je huis verkoopklaar maken

Hoe moet je je huis verkoopklaar maken? Met handige dingetjes en zonder dat je huis verkopen veel gaat kosten?

Ik heb een paar tips voor je waar je je voordeel mee kunt doen. Onderin staat nog een link naar een handig e-book waarmee je in 3 stappen je huis helemaal verkoopklaar maakt.

Tip 1. Ruim de tuin op en maak de voortuin aantrekkelijk. 

Als je een tuin hebt natuurlijk…

Zodra mensen bij je voor de deur staan is de eerste indruk al voorbij.

Ze lopen via de voortuin naar je voordeur. De voordeur en het raam aan de voorkant moeten vanaf de straat goed zichtbaar zijn, dus  hoge struiken of dichtgegroeide bomen kun je het beste snoeien of weghalen.

Zet een paar leuke kleurtjes neer. Hoe vrolijker de kijker wordt, hoe eerder jij je huis verkoopt!

Ook de achtertuin heeft zorg nodig. Haal rommel weg, maak het allemaal netjes en overzichtelijk.

Dus ga alles snoeien, aanharken, haal de algen van de stenen en maai het gazon. Maak het dan allemaal af met een leuk zitje. Geef je kijkers het gevoel dat ze thuis ook heel leuk op vakantie kunnen!

De beste raadgever ben je zelf: Laat het eruit zien zoals je het zelf graag zou willen zien.

Dat geldt trouwens voor al mijn tips, kijk eens naar het huis alsof je de koper zou zijn, wat valt je dan op?

Tip 2. Ruim je huis op.

Loop er eens helemaal doorheen, van de voordeur tot de zolder en maak dan direct een lijstje van op te ruimen spullen. Zorg dat expliciete zaken zijn opgeborgen. Maak het huis zoveel mogelijk neutraal. Haal spullen van de vloer en maak je boekenkasten netjes.

Foto’s van familie en kinderen zet je het beste even in de kast. Let ook op de vensterbanken, de meterkast, de provisiekast en het aanrecht in de keuken. Kijk eens wat woonmagazines in en je weet precies wat ik bedoel!

Kijkers willen ruimte, licht en overzicht. Ze zoeken een plek waar ze zich geborgen voelen, maar ook een plek waar voldoende uitzicht en overzicht is.

Dus huiselijk en ruimte zijn de sleutelwoorden

Besteed aandacht aan de hal of de gang, maak het licht en laat je kijkers zich welkom voelen. Na de voordeur is dit heet eerste wat de kijkers zien. De hal is misschien ook wel een plek om een paar leuke vakantiefoto’s op te hangen. En de kapstok, zorg dat die leeg is.

Tip 3. Geef alle ruimtes een functie.

De woonkamer is om te wonen, de slaapkamer om te slapen, de badkamer om te baden en wassen. In de werkkamer wordt gewerkt en in de kinderkamer wordt gespeeld. Haal die zaken dus niet door elkaar.

Heb je je werkplek in de woonkamer? Steeds meer mensen werken thuis sinds de coronacrisis en dat blijft ook waarschijnlijk voor veel mensen zo. Maar heb je nog wat ruimte, probeer dan eens om een andere ruimte tot werkplek te bombarderen, zodat je kijkers kunnen zien dat je huis daar ook plaats voor heeft.

Tip 4. Let op de garage of de schuur en op de zolder of de vliering!

Zorg ervoor dat je kijker genoeg bergruimte te zien krijgt, dus maak je garage, je schuur, je zolder en/of de vliering zoveel mogelijk leeg. Vaak is het donker op die plekken, dus zorg ook daar voor goede verlichting.

Tip 5. Repareer alle kleine dingetjes.

Zit alles nog vast en piept of kraakt het niet? Kijk bijvoorbeeld even naar de kranen, het beslag van de deuren, piepende scharnieren en naar een slot dat niet goed werkt. Een moer iets aandraaien of een druppeltje olie doet hier wonderen.

Werk hier en daar wat beschadigingen bij en als het buitenschilderwerk aan de beurt is, overweeg dan om dit toch nog te laten doen, of werk het netjes bij. Begrijpelijk dat je daar als je gaat verkopen niet zoveel zin in hebt, maar het scheelt je duizenden euro’s in de opbrengst als je de kopers zo min mogelijk kansen geeft om ergens over te vallen.

Tip 6. Alles klaar? Fotograferen maar!

Over woningfotografie schrijf ik binnenkort een blog.

Goede foto's zijn super belangrijk! De woningzoekers scrollen door honderden woningen voordat hun oog ergens op valt. Er moet iets zijn dat opvalt om te stoppen met scrollen en door te klikken. Ik kan je vertellen dat je dat met eigen foto’s niet goed voor elkaar krijgt. Hier is niet de camera belangrijk, maar de fotograaf. De juiste hoek, het juiste licht.

Laat dus perfecte foto’s maken waardoor mensen tijdens het zoeken stoppen bij jouw huis en doorklikken omdat ze nieuwsgierig zijn geworden!

Ik heb een handig doe-boek voor je waarmee je je huis binnen 3 stappen helemaal verkoopklaar maakt. Wil je het gratis downloaden? Klik op de knop hieronder:

in-3-stappen-je-huis-verkoopklaar Digimakelaars

Wil je weten wat je huis waard is? Daar begint alles mee. Vraag hieronder je gratis waarde-indicatie aan. Zonder bezoek aan huis.

Gratis waarde-indicatie Digimakelaars

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen