Kan ik mijn huis verkopen met restschuld?
15 november 2023 
1 min. leestijd

Kan ik mijn huis verkopen met restschuld?

Kan ik mijn huis verkopen met restschuld?

In de huidige dynamische woningmarkt wordt deze vraag steeds relevanter. Hoewel we deze vraag minder vaak krijgen, blijft het een belangrijk onderwerp. In dit blog leg ik, Theo Heus, NVM makelaar bij Digimakelaars.nl, uit hoe je een huis met restschuld kunt verkopen.

Wil je liever de video zien? Dat kan hier:


Wat betekent het om een huis met restschuld te verkopen?

Restschuld ontstaat wanneer de verkoopopbrengst van je huis lager is dan de hypotheekschuld die je nog hebt. Dit kan gebeuren door marktveranderingen, persoonlijke omstandigheden zoals een relatiebreuk, of verandering van baan.

Heb je NHG? Dan is soms kwijtschelding van restschuld mogelijk. Kijk op de site van de NHG voor meer informatie
https://www.nhg.nl/hulp-van-nhg/kwijtschelding-van-een-restschuld/

Stappen om te ondernemen

  1. Overleg met je bank of hypotheekadviseur: Het is cruciaal om je opties voor het afhandelen van de restschuld te bespreken. Sommige banken vereisen toestemming om je huis te verkopen.
  2. Bereken je restschuld: Laat een makelaar de waarde van je huis schatten en trek dit af van je hypotheekschuld en verkoopkosten.
  3. Zoek naar oplossingen: Overweeg extra af te lossen op je hypotheek of vraag familie om hulp.

Verschillende scenario's

  • Zonder aankoop van een nieuw huis: Als je geen NHG-hypotheek hebt of de oorzaak valt niet onder de NHG-dekking, moet je misschien een consumptief krediet afsluiten om de restschuld te dekken.
  • Met aankoop van een nieuw huis: Sommige banken, zoals Obvion, staan toe dat je de restschuld meeneemt in je nieuwe hypotheek, maar de rente is dan niet aftrekbaar.
    Kijk nog even naar mijn video Eerst een huis kopen, of eerst verkopen?" Klik HIER

Actuele situatie

De huidige woningmarkt is krap, wat invloed kan hebben op de verkoopwaarde van huizen en daarmee op de kans op restschulden. Houd de markttrends in de gaten en werk samen je makelaar om de beste strategie te bepalen.

Conclusie

Een huis verkopen met restschuld is mogelijk, maar het vereist zorgvuldige planning en overleg met financiële adviseurs. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de huidige marktontwikkelingen en opties zorgvuldig te overwegen.

De woningmarkt in jouw gemeente

Wil je weten hoe de woningmarkt in jouw gemeente er op dit moment uitziet? Klik dan hieronder voor een gratis overzicht per type woning:


Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen