Biedlogboek Digimakelaars

Biedlogboek

20 december 2022

Biedlogboek verplicht vanaf 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 is het gebruik van het digitale biedlogboek bij verkoop van woningen verplicht voor leden van de NVM. Dat betekent dat als je biedt op een huis welke door een NVM-makelaar wordt verkocht, je de mogelijkheid hebt inzicht te krijgen in de biedingen. Daardoor wordt het koopproces bij een NVM-makelaar transparant voor iedereen. Alle biedingen van kandidaat-kopers worden automatisch vastgelegd in een geanonimiseerd Biedlogboek.

Het biedlogboek bevat alle biedingen (al of niet met roerende zaken) met tijdstip van ontvangst, eventuele voorbehouden en of er een persoonlijke boodschap door de kandidaat-koper is toegevoegd. De inhoud van de voorbehouden en/of persoonlijke boodschap wordt niet in het biedlogboek opgenomen 

Biedlogboek geldt voor woningen en appartementen, alleen bestaande bouw en verkoop aan particulieren

Het biedlogboek is van toepassing bij de verkoop van woningen/appartementen (bestaande bouw) en wanneer de koper en/of de verkoper een particulier is.

Het biedlogboek is niet van toepassing bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels, woon/bedrijfspanden en (agrarisch) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming.

Biedlogboek ook bij stille verkoop

Ook bij woningen in de stille verkoop is het Biedlogboek is van toepassing. Bij objecten met een gemengde bestemming is het advies om ook te werken met een Biedlogboek. Bij twijfel of het Biedlogboek van toepassing is advies om te werken met het Biedlogboek.      

Biedlogboek alleen na afloop inzichtelijk voor kandidaat-kopers

Het biedlogboek is na afloop van de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden via een automatisch gegenereerde link beschikbaar of document beschikbaar voor kandidaat-kopers.    

Een persoonlijke boodschap van een kandidaat-koper verschijnt niet in het biedlogboek voor de andere kandidaat-kopers.    

Inzicht in biedlogboek door verkoper en makelaar realtime

Tijdens het verkoopproces bestaat er geen verschil in informatie tussen verkopend makelaar en verkoper.  De verkopend makelaar en verkoper dienen hierover duidelijke afspraken te maken. Het uitgangspunt is dat alle informatie realtime wordt gedeeld met de verkoper. 

De makelaar heeft de mogelijkheid een door hem/haar of verkoper ontvangen bod (schriftelijk of telefonisch) handmatig aan het biedlogboek toe te voegen. In het biedlogboek is zichtbaar dat makelaar dit namens kandidaat-koper heeft ingevoerd.  

Reactie plaatsen