Stel jezelf 10 vragen voordat je een makelaar kiest.
08 december 2015 
2 min. leestijd

Stel jezelf 10 vragen voordat je een makelaar kiest.

Hoe kies je een makelaar?
Een makelaar kiezen hoe doe je dat? Het gaat over de verkoop van je duurste bezit, je huis. Na je kleding ook het meest persoonlijke dat je bezit. Niet alleen je huis, ook je thuis.
Het komt wel heel dichtbij allemaal.

Toen ik voor de eerste keer mijn huis verkocht vond ik het spannend en ik wist eigenlijk niet precies wat ik kon verwachten.
Ik realiseerde me dat ik dit te weinig deed om er bedreven in te raken en bij sommige vragen vroeg ik me zelfs af of ik die wel kon of mocht vragen.

Daarom heb ik een lijst gemaakt, zodat je de vragen die bij je opborrelen de juiste plek kunt geven en je niets vergeet tijdens je zoektocht.
Er zijn 10 essentiële vragen en antwoorden. De betekenis van de antwoorden zet ik erbij, zodat je daarna precies kunt aanstrepen wat je belangrijk vindt.

Welk type makelaar bij jou hoort weet je na het lezen van de 10 onderstaande vragen..

 1. Wil ik alles door de makelaar laten doen, of kan ik ook een aantal zaken, zoals het schrijven van de tekst en het rondleiden van de kijkers zelf regelen?
  Antw. : Alles door de makelaar laten doen = full service   Sommige dingen zelf doen = deeldiensten of internet
 2. Vind ik het belangrijk dat mijn huis in het dorp of in de stad in de etalage hangt, of is een goede vermelding op Funda ook voldoende? Waar kijk ik zelf als ik een huis zoek?
  Antw.: Plaatselijke reclame (krant) = duur  Landelijk/internetreclame = goedkoper
 3. Wil ik een makelaar uit mijn stad of dorp of maakt het niet uit waar de makelaar zit? Zoek ik een huis bij een bepaalde makelaar, of zoek ik een huis op Funda en maakt het niet uit welke makelaar daarbij is betrokken?
  Antw.: Lokale makelaar = meestal duur  Landelijke of internetmakelaar = goedkoop
 4. Wil ik een echte gecertificeerde makelaar met mijn duurste bezit laten omgaan of wil ik iemand die zich slechts makelaar noemt, maar niet bij een organisatie hoort?
  Antw.:  NVM/VBO/Vastgoedpro makelaar = veilig     Niet gecertificeerde makelaar = onveilig
 5. Wil ik van alle mogelijkheden op Funda gebruik maken?.
  Antw.: Complete vermelding = hoog op Funda         Incomplete vermelding = onderaan op Funda
 6. Wil ik meer of minder dan € 1500,- aan een makelaar uitgeven. M.a.w. wil ik een dure makelaar of wil ik een goedkope makelaar?
  Antw.: Ouderwetse makelaar = € 2500 tot € 15000      Internetmakelaar = € 500,- tot € 1500,-
 7. Wil ik contact houden met de makelaar die bij me thuis is geweest en vind ik het prettig als hij/zij ook de onderhandelingen voor me doet of vind ik het prima als ik de makelaar die bij me thuis is geweest nooit meer zie?
  Antw.: Meeste internetmakelaars = geen vaste eigen makelaar      Sommige internetmakelaars = wel vaste eigen makelaar
 8. Wil ik vooraf duidelijkheid over alle kosten en BTW of wil ik me aan het eind van het traject laten verrassen?
  Antw.: Duidelijke makelaar = zekerheid        Onduidelijke makelaar = onzekerheid
 9. Zoek ik een makelaar die alles, inclusief social media, aangrijpt om mijn huis in het zonnetje te zetten en die ook goede mogelijkheden heeft voor de foto’s, of vind ik een paar foto’s op Funda voldoende voor mijn huis?
  Antw.: Makelaar met woningmarketing = duidelijk zichtbaar     Makelaar zonder woningmarketing = verdwijnen in de grote massa
 10. Wil ik een makelaar met goede rapportcijfers op Funda of maakt het niet uit hoe anderen erover denken?
  Antw.: Funda makelaarsbeoordelingen = onafhankelijk/eerlijk      Eigen beoordelingssysteem = gemanipuleerd

Als je goed over deze vragen nadenkt en de antwoorden voor jezelf opschrijft maak je uiteindelijk de keuze voor een makelaar die bij jou past! Iedere keuze is goed, want ieder mens is anders.

BEN JE ZOVER? Dan heb ik hier een eBook met alles wat je altijd al over een makelaar wilde weten:

Klik hier voor je gratis eBook “De ultieme gids voor je makelaarskeuze”

Veel plezier met lezen en vooral met het maken van je makelaarskeuze.

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen