Huis verkopen zonder makelaar - wat kost een makelaar
28 april 2023 
3 min. leestijd

Huis verkopen zonder makelaar - wat kost een makelaar

Je huis verkopen zonder makelaar, is dat wel een goed idee?

Wat kost een makelaar eigenlijk

Wat kost een makelaar is de eerste vraag die je stelt als je je huis gaat verkopen. Een standaard makelaar is duur, zeg zo’n 1 tot 1,5% van de verkoopprijs van je huis. Gemiddeld dus zo’n 4000 tot soms wel 10000 euro. Woon je aan de duurdere kant van het land, dan loopt het soms op tot 15000 of wel 20000 euro. De moeite waard om te kijken of je dat niet kunt uitsparen.

Bekijk dit blog op de video:

Of luister naar de podcast:

Is zelf je huis verkopen dan handig?

Als je je huis zelf gaat verkopen moet je heel wat dingen zelf doen. Bij een gewoon standaard huis niet heel moeilijk, maar toch ook wel veel.

Maar wordt het wat ingewikkelder, zoals erfpacht, een nalatenschap, erfdienstbaarheden of gewoon een niet veel voorkomend huis of een huis waar van alles aan mankeert, dan is het niet gemakkelijk om goed en beslagen ten ijs te komen bij de kopende partij. Je moet het goed regelen, zodat je later niet wordt aangesproken op verkeerde contractsafspraken, verborgen gebreken, of zaken die je als verkoper allemaal wél had kunnen weten.

100% aansprakelijk voor fouten bij de verkoop, dat wil je niet

Als je particulier verkoopt ben je 100% aansprakelijk voor je verkoop. Neem je een makelaar, dan rust een groot deel van het beroepsrisico op die makelaar.

Er wordt nogal wat gerommeld met onroerend goed, tot voor kort liepen de beleggers je deur plat en moest je van goeden huize komen om hun mooie praatjes tegen te spreken.

Te weinig krijgen voor je huis  

Wat betekent, dat je als je niet oplet, je je huis verkoopt voor minder geld dan wat je normaal op de markt zou krijgen.

Daarnaast moet je vooraf veel uitzoeken

Wat is de waarde? Wat is een goede vraagprijs.

Klopt alles in het kadaster. Hoe beantwoord ik vragen over de grondkwaliteit, het milieu dus en hoe vertel ik de waarheid over mogelijke bouwontwikkelingen in de buurt.

Heeft mijn huis gevaarlijke materialen? Zijn er gebreken die ik moet melden. Is er asbest, zijn er loden leidingen. Heb ik Kwaaitaal of Mantra vloeren met betonrot.

Waar moet je adverteren, op Facebook? Funda? En er zijn natuurlijk nog heel veel meer sites.

Maar dan komt het

Wat doe ik als er ineens 20 of 30 kijkers aanbellen? Verkoop je je huis zelf dan ben je vogelvrij, er staan zomaar een hoop vreemden aan je deur en hoe weet jij of ze goede bedoelingen hebben?

Makelaar is veilig

Kijkers via de makelaar zijn altijd geregistreerd en bellen in het algemeen niet zomaar aan. En als ze dat wel doen verwijs je ze naar de makelaar en maak je daarna pas een afspraak.

Wie is jouw beste bieder?

Iedereen wil bieden, de een heeft nog mooiere verhalen dan de ander. Wie is dan de beste bieder? Kun je dat overzien. Wie is echt de beste bieder? 

En hoe maak je dan een waterdichte koopovereenkomst?

Jazeker, er zijn voorbeelden genoeg op internet. Maar je moet de overeenkomst opstellen en er moet getekend worden. Heb jij dan als verkopers alles goed geregeld?

Met je rug tegen de muur

We komen het nog wel eens tegen. Koop gesloten, de koper knijpt er tussenuit i.v.m. de financiering en jij staat als verkoper tegen de muur. Dat had je misschien wel beter kunnen regelen.

Tegenpartij, de koper, heeft wel een makelaar

Nog ingewikkelder wordt het als de koper wel een makelaar meeneemt. Geloof mij, in het algemeen, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, ben je als particulier geen partij tegenover een makelaar. Het is zijn vak tenslotte om te onderhandelen.

Dat geldt trouwens ook als je een huis gaat kopen. Ook dan zorg je er beter voor dat je je eigen makelaar bij je hebt.

Een goede makelaar hoeft niet duur te zijn

Moet je dan een dure makelaar nemen? Wij geloven van niet. Digimakelaars.nl werkt al sinds 2005 door het hele land en voor minder dan € 2000,- heb jij een veilige verkoop met een hoge opbrengst en geen gedoe achteraf. 

Wel makelaar = veilig en zorgeloos

Geen makelaar = dom

Veilig en zorgeloos met altijd vakmensen om je heen die je op een leuke manier van a naar b brengen.

We doen het niet vaak, maar echt we durven te beween, zeker na honderden positieve reviews op Funda en op Google, dat je gewoon blij kan zijn met wat Digimakelaars.nl voor je doet.

Probeer het zelf!

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen