Senioren en de eigen woning, blijven wonen of verhuizen?
05 februari 2020 
3 min. leestijd

Senioren en de eigen woning, blijven wonen of verhuizen?

Nu we allemaal ouder worden is er gelukkig steeds meer aandacht voor senioren en de eigen woning. Wil je op latere leeftijd zelfstandig blijven wonen of wordt een verhuizing noodzakelijk?

Ouderen of senioren?

In de terminologie wordt nog vaak de term ouderen gebruikt, terwijl senioren niet altijd oud hoeven te zijn.

De behoefte aan woningaanpassingen hoeft ook niet altijd aan leeftijd gebonden te zijn. Een lichamelijke beperking zorgt er soms voor dat je al eerder aanpassingen moet doen aan je woning.

Wat je gaat doen hangt af van de mogelijkheden van je huis, maar ook van de financiële mogelijkheden. Het is goed om al voordat het zover is te gaan nadenken over hoe je later eventueel wilt wonen. Als het moment daar is, is het vaak te laat. Of is haast geboden waardoor beslissingen onder druk worden gemaakt. Ook als je nog niet oud bent, of je nog niet zo oud voelt, moet je je realiseren dat er een moment komt waarop dingen kunnen veranderen in je fysieke of geestelijke gesteldheid.

Levensloopbestendig wonen

Als je ouder wordt en je wilt in je eigen huis blijven wonen kun je de mogelijkheden bekijken om gelijkvloers te gaan wonen, dus slapen en badkamer beneden, in een kamer die over is of in een eventuele uitbouw.

Aan de andere kant is een traplift, of misschien een gewone lift, ook nog een mogelijkheid om heel lang in je oude vertrouwde omgeving te blijven wonen.  Met dit soort verbouwingen maak je je woning dus levensloopbestendig.

De Blijverslening, ook voor huurwoningen

Er zijn regelingen om dit soort verbouwingen te bekostigen, de zogenaamde Blijverslening is er eentje van. De Blijverslening kan zowel voor huurwoningen als koopwoningen worden aangevraagd! Nog niet iedere gemeente werkt ermee. Wil je weten of jouw gemeente er iets mee doet, kijk dan hier:  https://www.svn.nl/blijverslening

Los daarvan kan ook zorgbehoefte een rol gaan spelen of de behoefte aan meer veiligheid, winkels in de buurt, of beperkte zorg die later nog kan worden uitgebreid, zonder dat je hoeft te verhuizen.

Verschillende woonvormen voor ouderen of bij een beperking

In de loop van de tijd zijn er veel verschillende woonvormen voor ouderen ontwikkeld.

De bekendste zijn de serviceflat, de aanleunwoning en het woonzorgcomplex. Dat zijn woonvormen waar je zowel kunt huren als kopen. Het gaat dan om zelfstandig wonen met zorg. De zorg en voorzieningen zijn min of meer centraal geregeld.

Ben je ouder of jonger met beperkingen, dan kun je terecht in een kangoeroewoning. Daar wonen jij en je familie zelfstandig in aparte woningen die inpandig met elkaar zijn verbonden.

Mantelzorgwoningen zijn wooneenheden bij een bestaande woning. Meestal is dit een tijdelijke oplossing. Het zijn vaak losse units die in allerlei maten en vormen te huur en te koop zijn.

Een woongroep ouderen opzetten is handig als een groep mensen elkaar al kent. Bij gemeenschappelijk wonen kies je ervoor om met enkele ouderen samen te gaan wonen in 1 huis. Je hebt je eigen privéruimte(s) en je deelt de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keuken of de huiskamer.

senioren kinderoppas

Langer leven?

Een huis delen voor senioren is 1 mogelijkheid, maar dat kan ook met mensen van verschillende generaties, waarbij het voordeel is dat de ene generatie de andere generatie kan helpen, over en weer. Grappig en mooi bijkomend effect is dat ouderen die ingeschakeld worden om op jonge kinderen te passen gemiddeld tot 7 jaar langer leven…. Zoals oppas opa’s en oma’s, maar het hoeft natuurlijk niet persé familie te zijn.

hofjes woningen

Wonen in een hofje de uitkomst?

Steeds vaker zien we nu ook de bouw van hofjes voor ouderen. Heb je weleens een hofje bezocht in Amsterdam, Haarlem, Leiden of Den Haag? Zodra je door de poort komt valt de rust over je heen. De tuin is vaak gezamenlijk. Bij wonen in een hofje zien mensen elkaar vrijwel dagelijks de voordeur uit komen of buiten zitten. Er is gewenste sociale controle en mensen gaan als vanzelf voor elkaar zorgen. Er worden steeds meer hofjes gebouwd en hofjeswoningen zijn razend populair.

In Rotterdam zijn initiatieven met gestippeld wonen en harmonicawonen. Dit zijn woonvormen waarbij leden van een woongroep wat meer verspreid of meer geclusterd wonen, maar altijd tussen andere bewoners, waardoor het contact met de buitenwereld beter in stand blijft.

Wel of niet in je eigen huis blijven wonen

De keuze wordt later dus vaak bepaald door de wens om al of niet in je eigen huis te (kunnen) blijven wonen.

Daar spelen de financiën natuurlijk een belangrijke rol bij.

Wij denken dan ook dat er een moment komt waarop je zou willen weten wat de waarde is van je huis. Zodat je weet wat je hebt voor een volgende stap, of voor het bekostigen van die verbouwing.

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij je bij de beslissing over verbouwen of verhuizen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan:

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen